ACTUALITATE 13 septembrie 2012

Drept la replică

de Covasna Media | 411 vizualizări

Răspuns la articolul „Greaua moştenire. Primăria din Baraolt e în criză financiară”.

În perioada actuală foarte puțini primari se mândresc cu situația financiară a localității pe care o conduc, iar acest lucru se întâmplă cu atât mai rar, dacă partidul din care provin edilii nu se mai află la guvernare. Totuși, cele citite în articolul cu titlul de mai sus, unde subsemnatul Nagy István sunt „altera pars” față de actualul primar, m-au îndemnat să fac unele mențiuni la cele declarate de domnia sa.

Despre culoarea politică a orașului: Între 1990-2012 la conducerea deliberativului se afla în permanență o majoritate, uneori covârșitoare, UDMR. Subsemnatul am fost ales două mandate ca independent, în ultimul mandat fiind singurul primar maghiar independent din județ care nu a aderat la Uniunea Democratică, ci a devenit membru al adversarului său politic PCM-MPP. Ulterior, cetățenii orașului au simțit pe pielea lor furia conducătorilor UDMR față de votul independent dat de către ei.

Despre datoriile orașului Baraolt: articolul vorbește despre o datorie de 30 de milioane de lei, ca urmare a două sentințe judecătorești irevocabile, ceea ce înseamnă bugetul pe trei ani al orașului Baraolt. Nimic mai neadevărat. Foștii angajați ai SC Goscom SA Baraolt, la îndemnul și cu ajutorul dat de UDMR, au refuzat executarea unei hotărâri judecătorești, refuzând să părăsească locurile de muncă la care deja lucrau noii angajați ai Serviciului de apă al orașului, autopontându-se timp de șase luni. Toate s-au întâmplat în plină campanie electorală la alegerile locale din anul 2008, UDMR sperând să aibă foloase electorale în urma circului creat. Ulterior, în instanță, foștii angajați au obținut sentința, destul de stranie, ca orașul și nu firma să plătească salariile lor pentru șase luni. Conform calculelor, această sumă se ridică la cca. 250 mii lei. De asemenea, firma care se ocupa cu refacerea și modernizarea școlii din Baraolt a avut lucrări terminate în valoare de 500 mii lei în anul 2009, care trebuiau decontate de către Ministerul Educației, însă ministerul nu a mai alocat sume pentru acest obiectiv din anul 2008. Situația orașului Baraolt nu este unicat, fiind vorba despre un fenomen extins la nivel național, mai bine de o sută de primării aflându-se în aceeași situație de sistare a finanțării din partea Ministerului Ediucației. După ce firma executantă a dat în judecată orașul Baraolt, tribunalul a decis prin sentință definitivă și irevocabilă plata acestor lucrări cu tot cu penalități, suma ridicându-se la 950 mii lei. Însumând cele două cifre, de 250 mii lei și 950 mii lei, rezultă un total de 1,2 milioane lei și nu 30 milioane lei, după cum, în mod fals, se afirmă în articol.

Despre executarea acestor sume: Bugetul orașului nu se poate executa mai repede de șase luni de la depunerea actului de executare la Primărie, chiar dacă părțile nu se înțeleg asupra modalității de plată. Până la încheierea mandatului meu de primar, în luna iunie 2012, la Primăria orașului Baraolt nu au fost depus actele de executare, deci faptic, executarea nu poate avea loc în acest an bugetar.

Despre proiectul de apă-canal: Acesta este un proiect demarat în anul 2007 și nu recent, așa cum se afirmă în articol. Proiectul este executat în procent de 25%, iar finalizarea acestuia a depins în mod exclusiv de sumele repartizate anual, în perioada 2008-2012, de către Ministerul Mediului, la a cărui conducere știm cine s-a aflat... Fără comentarii...

În fine, despre situația de „criză financiară” a orașului Baraolt: orașul Baraolt, datorită conjuncturilor, nu a avut a situație financiară prea bună niciodată. Mai mult, în ultimii ani, în lunile de vară bugetul atingea minime, chiar gol de casă. Față de acestea, în momentul publicării articolului orașul avea peste 250 mii lei în cont și avea toate facturile restante plătite (subsemnatul lăsând doar facturi curente noii conduceri). Hotărârile și Deciziile din ultimele zile au mărit bugetul orașului cu peste 310 mii lei. Deci, nici vorbă de criză financiară, fapt arătat și de ultimele contracte opționale încheiate de noul primar în domeniile asistenței culturale, sociale, de PR, informatic etc. Nevorbind de posturile nou înființate de autoritatea locală. Deci, vin alegerile... Bunăstare la toți covăsnenii!

Nagy István,

primar al orașului Baraolt între 2008-2012

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.