Drama lui Bolek, un cățel din Dobolii de Jos
Patrupedul a fost otrăvit cu antigel, iar această metodă este practicată destul de des, spun specialiștii
Bolek a murit săptămâna trecută. A pierit fiindcă, se pare, era un cățel prea bun, care deranja prin curajul și determinarea de a-și păzi oamenii. Patrupedul a fost otrăvit cu antigel, motiv pentru care ultima suflare și-a dat-o în chinuri de neimaginat. Ca să tragă un semnal de alarmă cu privire la această practică nedemnă de cei care-și spun ființe superioare, stăpânul lui Bolek a depus plângere la poliție și a început să vorbească deschis despre cele întâmplate.
Încă de mică, Bolek a îndurat o „viață de câine”. A fost abandonată pe marginea unui drum alături de sora sa. Norocul a făcut ca cele două cățelușe să fie găsite de niște oameni inimoși.
„Îi vedeam zilnic când mergeam la muncă în Dobolii de Jos și la un moment dat ne-am gândit că dacă nu îi luam de acolo o să moară. Noi mai salvasem și alți căței și aveam deja de cine să avem grijă, dar am decis să le dăm o șansă la viață, să îi luăm la punctul de lucru și să le dăm mâncare. Și uite că au stat acolo lângă noi și au crescut. Asta a fost acum șapte, opt ani. Le plăcea să alerge pe câmp și își păzeau curtea cum alți căței nu o făceau. Ei fiind câini foarte buni nu prea au fost plăcuți acolo prin sat. Pentru unii sunt buni acei căței pe care poți să îi alungi. Așa micuți cum erau se puneau față în față cu câini ciobănești mari. În pădure ne apărau de urși. Am foarte multe povești despre ei. Acum vreo trei ani Lolek, unul dintre cei doi căței a fost sfâșiat de alți câini pentru că era legat cu lanț și nu a putut să se apere. De atunci am decis că nu vom mai lega cățeii”, ne-a spus Raymond Gheorghiță.
„Oamenii și-au dorit să scape de ea pentru că proteja totul în jurul ei”
După ce rămas singură, Bolek a îndurat multe din partea sătenilor, ne-a povestit stăpânul. A fost lovită în cap, prinsă cu sârma și chiar otrăvită, dar cu perfuzii a reușit să scape și de asta.
„Câinele acesta a suferit mult în viață, mai ales după ce a fost sfâșiat Lolek, dar mai trăia. Oamenii și-au dorit să scape de ea pentru că proteja totul în jurul ei. Câinii aceștia au fost urâți doar de cei care aruncau cu pietre, cu bâte. E de necrezut ce pot să facă oamenii și în ce măsură consideră ei că e în regulă să omori o ființă și să o supui la chinurile acestea groaznice. Ei probabil cred că au făcut o faptă bună pentru că la copii le este frică de câine, dar e atât de greșit să gândim așa. Noi mai în glumă, mai în serios, îi ziceam Terminator pentru că a scăpat de fiecare dată, dar uite că de asta nu a mai scăpat. Cu trei zile înainte să moară am văzut că pășea puțin ciudat și mă gândeam că a început să îmbătrânească. Nu mă gândeam că e ceva mai grav. Apoi peste ceva timp mi-am dat seama că e otrăvită și am dus-o la veterinar” , ne-a mai spus Raymond Gheorghiță.
După trei zile, cățelul și-a dat ultima suflare
Specialiștii i-au spus în urma unor examinări și analize că ar fi vorba de o intoxicație cu antigel. O doză destul de mică a fost îndeajuns pentru a cauza vătămări grave asupra organismului. Insuficiența renală a fost fatală pentru Bolek.
„Ea suferea în continuu. Era încleștată, se zbătea. E dureros să vezi așa ceva pentru că vezi că se chinuie și nu poți să faci nimic. Veterinarul mi-a zis că s-a mai întâlnit cu astfel de cazuri și din cauza că nu se mai găsește în comerț otravă pentru șobolani, unii recurg la antigel. Suspectez pe cineva, dar nu pot să dovedesc în niciun fel. Acum câteva săptămâni a mai murit un cățel din vecini cu aceleași simptome. Am zis să merg la poliție ca să ia casele la rând și făptașul să simtă că e în pericol și să nu creadă că nu vor fi repercusiuni asupra faptei. Cineva a făcut-o premeditat. Unii oamenii cred că e în regulă să faci așa ceva și eu cred că ar trebui să înceteze odată și pentru totdeauna”, ne-a mai spus stăpânul cățelului.
După o săptămână, polițiștii încă nu au luat nicio măsură, spune acesta.
Indiferența ucide
Președintele Asociației pentru câini fără stăpân AMY, Pora Kinga, spune că, din păcate, de cele mai multe ori, oamenii nu vor să depună plângere penală, iar din cauza asta făptașii rămân nepedepsiți.
„Metoda otrăvirii cu antigel este foarte comună peste tot în țară. Din păcate animalul nu poate fi salvat. E o metodă de a scăpa de un câine și sunt oameni care procedează așa. Mai pun și cuie și altele în salam și aruncă pe stradă, iar câinii îl mănâncă. Și nu doar cei vagabonzi mănâncă, dar și cei cu stăpân. Dacă nu există dovezi sau nu a fost văzut de cineva, nu prea sunt șanse să fie pedepsit vinovatul. Unii chiar dacă sunt martori la așa ceva, nu depun nicio declarație la poliție. Din păcate, mi-e și rușine să zic, dar în Sfântu Gheorghe și în zonă, din ce văd eu, cetățenilor le este frică. Văd foarte bine ce se întâmplă, cunosc situația, dar dacă le ceri să depună plângere ca martor, refuză. Le e frică de vecini, de poliție că atunci trebuie să umble nu știu câte zile să dea declarații și că nu au timp de așa ceva și nu vor să se implice. Poliția trebuie să încurajeze oamenii să vină să reclame astfel de fapte pentru că nu au cum să înceapă o anchetă dacă nu există niciun martor și nu vrea nimeni să se implice”, ne-a spus Pora Kinga.
Cum pot fi evitate intoxicările cu antigel
Lăsând la o parte posibilitatea unei otrăviri cu intenție, intoxicația cu antigel poate fi prevenită în alte cazuri dacă se ține cont de câteva reguli, spune medicului veterinar Kondor Attila.
Antigelul trebuie păstrat în recipiente închise ermetic, ferite de animalele de companie. Dacă substanța se varsă, locul trebuie curățat. De asemenea, stăpânii trebuie să fie precauți pentru că există posibilitatea ca din radiatorul mașinii să picure antigel.
„La noi astfel de cazuri nu sunt chiar foarte frecvente, dar totuși se întâmplă. E important ca proprietarii să cunoască riscurile acestea. Rinichii sunt cei mai afectați din cauza acestei substanțe care cauzează insuficiență renală. Dacă sunt siguri că a ingerat antigel, stăpânii trebuie să îl aducă cât mai repede la medicul veterinar, pentru că dacă nu se intervine în primele ore, șansele de supraviețuire sunt foarte mici. Dacă nu îl vezi că a băut antigel, atunci nici nu îți dai seama prea curând că ar fi vreo problemă. Antigelul trebuie ținut sigilat și să nu lase cățeii să intre în garaje, în locurile unde au acces câinii că probabil antigelul are un gust care le place și de aceea îl consumă cu plăcere”, a punctat Kondor Attila.
Cruzimea împotriva animalelor se pedepsește
Polițiștii covăsneni informează că în conformitate Legea nr. 205/2004 privind protecția animalelor, uciderea animalelor, cu intenție, fără drept (în speță otrăvirea câinilor urmată de decesul acestora), constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la trei luni la un an sau cu amendă.
De asemenea, cu aceeași pedeapsă se pot alege și cei care practică tirul pe animale domestice sau pe animale sălbatice captive, organizarea luptelor între animale sau cu animale, folosirea animalelor vii pentru dresajul altor animale sau pentru a le controla agresivitatea, dar și rănirea sau schingiuirea acestora. La aceste infracțiuni se adaugă și intervențiile chirurgicale destinate modificării aspectului unui animal, folosirea lor în spectacolele de circ, circuri ambulante, caravane și în orice tip de spectacole similare.
Mai mult, polițiștii subliniază că în cazul condamnării pentru una dintre faptele de mai sus, instanța poate dispune ca pedeapsă complementară interdicția de a deține animale pentru o perioadă de la un an la cinci ani.
Probabil Bolek n-a înțeles de ce a fost nevoit să sufere atât pentru că a dăruit toată viața doar dragoste. N-a putut să spună nimic, și-a luat rămas bun doar cu privirea de la cel căruia i-a fost prieten fidel. Vom deveni mai buni doar în ziua în care vom realiza că o viață de câine valorează la fel de mult cât o viață de om.