Două noi investiții lângă Arena Sportivă din Sfântu Gheorghe
O bază de fotbal cu trei terenuri pentru tineret și un patinoar mobil acoperit vor fi construite lângă noua sală polivalentă a orașului
Sportul din Sfântu Gheorghe este într-o dezvoltare vizibilă, iar investițiile în acest domeniu par să urmeze aceeași linie. La mai puțin de o lună până la inaugurarea Arenei Sepsi din Sfântu Gheorghe, primarul Antal Árpád a anunțat că aici vor avea loc încă două noi investiții majore, care vin în completarea sălii polivalente. Este vorba despre o bază de fotbal pentru copii și juniori, care va fi administrată de Sepsi OSK, dar și un patinoar mobil acoperit, care se va afla sub coordonarea Academiei de Hochei a Ținutului Secuiesc. Noile construcții vor fi finanțate de Guvernul Ungariei, au anunțat autoritățile de la Sfântu Gheorghe joi, în cadrul unei conferințe de presă, la care au fost prezenți mai mulți reprezentanți ai sportului covăsnean.
Toate aceste investiții în infrastructura sportivă a orașului au rolul, spun aceștia, de a atrage tineretul către practicarea sportului și implicit către o viață sănătoasă.
Pepinieră de fotbal la Sfântu Gheorghe
Finanțatorul echipei de fotbal Sepsi OSK, Diószegi László, împreună cu reprezentantul staff-ului tehnic al echipei, Kertész Dávid, au prezentat în cadrul conferinței planurile lor legate de viitoarea bază sportivă, al cărei principal scop va fi de a descoperi și pregăti noi talente pe latura fotbalului.
„Pe terenul din partea stângă a sălii polivalente se va construi o bază sportivă exclusiv pentru fotbal, unde noi, clubul Sepsi OSK, intenționăm să amenajăm un centru de copii și juniori, cu trei terenuri de fotbal de dimensiuni normale, dintre care unul va fi cu iarbă artificială și două cu iarbă naturală. Cel cu iarbă artificială va fi dotat și cu instalație de nocturnă. Într-o următoare fază vom construi și un teren central, care va fi omologat și pentru competiții de nivel mai înalt, tot pentru copii și juniori”, a spus Kertész Dávid.
Patinajul, parte a curriculei școlare
O altă investiție care va fi făcută în vecinătatea Arenei Sepsi, mai exact pe terenul din partea dreaptă, este patinoarul mobil acoperit cu balon.
„În ultimii nouă ani au fost construite trei patinoare în România, pe baza programului de construire de patinoare finanțat de CNI. (...) Completăm această infrastructură prin utilizarea fondurilor din Ungaria pentru a construi patinoare mobile, acoperite cu balon. Copiii trebuie să beneficieze de cele mai bune standarde în ceea ce privește infrastructura ca să fie motivați să facă sport, să trăiască o viață sănătoasă și să devină adulți compleți”, a declarat joi unul dintre coordonatorii proiectului, senatorul Tánczos Barna, în calitate de președinte al Academiei de Hochei a Ținutului Secuiesc.
El a mai precizat că prin acest proiect de construire a unui patinoar mobil acoperit se dorește extinderea și la Sfântu Gheorghe și Târgu Secuiesc a unui program implementat deja la Miercurea Ciuc, în care toți elevii din clasele I-II învață să patineze și cei din III-IV să înoate.
„La Târgu Secuiesc am bătut deja palma cu primarul pentru a lansa programul în septembrie. Peste 1.500 de copii vor veni și vor patina în noul patinoar, finalizat anul acesta la Târgu Secuiesc. Intenționăm același lucru în toate centrele, inclusiv Sfântu Gheorghe”, a spus Tánczos Barna.
Președintele echipei de hochei pe gheață „Pinguinii Regali” din Sfântu Gheorghe, Kernászt Huba, a transmis, cu ocazia conferinței de presă, că au început recrutările și că se pregătesc să utilizeze la maxim noul patinoar.
„Așteptăm cât mai mulți copii, născuți după anul 2008 să ni se alăture. Sperăm că o să avem și un patinoar cu dimensiuni normale, în care să ne desfășurăm activitatea și sperăm ca atunci când o să avem acest patinoar acoperit să putem lucra cu mai mulți copii. Arena va fi dotată în așa fel încât să putem monta patinoarul mobil și în interiorul acesteia, dar noi să folosim arena doar ca spațiu pentru vestiare și în rest să avem terenul în exterior”, a spus acesta.
„Vrem să beneficiem atât de atenția Bucureștiului, cât și a Budapestei”
Arena Sepsi, care va fi inaugurată în luna iulie, are o capacitate maximă de 3.000 de persoane. Lucrarea este concepută să găzduiască diverse activități sportive, printre care și tenis, hochei, baschet, handbal sau futsal. Valoarea investiţiei se ridică la peste 19 milioane de euro, iar banii au fost alocaţi din bugetul de stat prin Compania Naţională de Investiţii.
„Pot să spun cu mâna pe inimă că această arenă sportivă este în primele trei din România ca frumusețe, atât pentru că este nouă, dar și pentru că are dotări foarte bune. Am văzut multe săli de sport, iar asta le întrece aproape pe toate. (...) Ca o arenă de sport mi se pare ceva extraordinar”, a declarat pentru „Observatorul de Covasna”, patronul echipei nou-promovate în Liga 1 – Sepsi OSK, Diószegi László.
„Încă nu inaugurăm oficial arena sportivă din Sfântu Gheorghe. Acest lucru se va întâmpla în luna iulie, alături de oficialități din București și poate chiar și din Budapesta. (...) După cum știți, această arenă sportivă a fost finanțată de Compania Națională de Investiții în proporție de peste 80% și cofinanțată de Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe. Cele două investiții care se vor realiza în stânga și în dreapta Arenei vor fi finanțate de Guvernul Maghiar și eu cred că acesta este un model, pe care vrem să îl folosim și în continuare, în sensul în care noi fiind cetățeni români de naționalitate maghiară în această zonă a Transilvaniei, vrem să beneficiem de atenția atât a Bucureștiului, cât și a Budapestei. După ce timp de aproape 100 de ani am avut doar de pierdut din faptul că suntem maghiari în România, poate a venit timpul să avem și de câștigat din acest lucru și să beneficiem de atenția tuturor guvernelor care sunt și care vor urma”, a spus primarul din Sfântu Gheorghe.
Nu doar sport, ci și afaceri și cultură
Antal Árpád a ținut să sublinieze că sala polivalentă din Sfântu Gheorghe nu este destinată doar activităților sportive, ci și celor legate de cultură și lumea afacerilor. Acesta a mai precizat în cadrul conferinței de presă că își dorește ca locația să fie utilizată în toate aceste activități pe tot parcursul anului, nu doar în anumite perioade.
„Această arenă este una multifuncțională și nu a fost construită doar pentru sport, ci și pentru sfera de afaceri și pentru cultură. De exemplu, la începutul lunii septembrie Opera Maghiară de Stat din Ungaria va avea aici două concerte în această sală și ne dorim să avem cât mai multe evenimente culturale, de afaceri și sportive. Fac apel către cei interesați să vină cu idei, să fie viață cât mai multă în această sală, începând cu luna iulie”, a îndemnat edilul covăsnean.
„Toți trebuie să credem în viitorul acestei regiuni și atunci cu siguranță vom avea un trai mult mai bun”
Tot în conferința de presă de joi, în nota pozitivă a investițiilor majore care se inaugurează sau se derulează, primarul municipiului Sfântu Gheorghe a făcut apel către locuitorii întregului județ Covasna, indiferent de naționalitate, să îndrăznească să creadă în viitorul regiunii, care este din ce în ce mai favorabil.
„Cred că în ultimii opt, nouă ani am demonstrat aici în Sfântu Gheorghe că dacă există voință și o colaborare la nivelul partidelor politice și la nivelul autorităților locale și județene, atunci pe fiecare segment al societății putem evolua. Nu suntem în stare să facem minuni, dar și în ceea ce privește cultura, și în ceea ce privește sportul, și în ceea privește locurile de muncă, Sfântu Gheorghe în ultimii opt, nouă ani a făcut pași foarte importanți înainte. Chiar dacă nu toată lumea ne ajută în acest demers, eu cred că suntem pe un trend pozitiv și eu văd un viitor foarte bun pentru acest oraș și pentru această regiune. E foarte important ca toți cetățenii din Sfântu Gheorghe, din județul Covasna, din secuime, să creadă în viitorul lor ca și comunitate fie română, maghiară sau romă. Toți trebuie să credem în viitorul acestei regiuni și atunci cu siguranță vom avea un trai mult mai bun”, a concluzionat Antal Árpád.
https://youtu.be/rZCXDJAEEpk