Două clase de învățământ dual vor fi înființate din toamnă la Sfântu Gheorghe
Trei agenți economici din Sfântu Gheorghe, din industria textilă și industria lemnului, au încheiat un acord cu Inspectoratul Școlar Județean Covasna pentru a se alătura programului de învățământ dual, implementat de Ministerul Educației Naționale. Firmele implicate sunt obligate astfel să le ofere elevilor care încep cursurile din toamnă în cele două clase de a IX-a din noul sistem, cadrul necesar pentru a-și desfășura toate orele de practică.
Ambele clase de învățământ dual sunt stabilite la Liceul Tehnologic „Kós Károly”, care începând din anul școlar viitor va fi arondat Liceului „Puskás Tivadar”. O clasă va avea 30 de elevi care se vor pregăti în domeniul confecționării textilelor. Cealaltă clasă va avea două grupe, una cu 10 elevi care se vor pregăti să devină dulgheri, tâmplari, parchetari și instalatori, iar cealaltă – 15 elevi care vor învăța să devină tâmplari universali.
Agenții economici vor fi obligați prin contractul pe care îl încheie cu școala și primăria să ofere elevilor burse cel puțin egale cu cele oferite din fonduri publice, resurse materiale și tutori care să le fie alături în pregătirea practică.
„Timpul a fost foarte scurt și poate informația nu a ajuns la toți. Eu zic că e primul an și trebui și experimentat cum va funcționa această formă de școală. Acel contract prevede niște obligații, mai puțin din partea elevilor. Nu știm ce se va întâmpla dacă elevul va rezilia contractul după finalizarea studiilor pentru că acest contract nu prevedere o clauză de obligativitate de a lucra în firmă. În mod sigur vor mai fi solicitări de la agenții economici. După ce iese oferta pentru anul școlar viitor, sunt convins că vor mai apărea și alte firme care vor dori să se alăture sistemului”, a declarat inspectorul școlar general, Kiss Imre.
Potrivit Metodologiei de Organizare și Funcționare a Învățământului Dual, „învăţământul dual se organizează pentru dobândirea de cunoştinţe, deprinderi şi competenţe, preponderent pentru ocuparea unui loc de muncă, pentru calificări profesionale, iar dezvoltarea competențelor cheie este abordată în contextul formării profesionale”.
În ceea ce privește întreg planul de școlarizare pentru anul școlar viitor, în județul Covasna vor fi înființate 25 de clase liceale teoretice, 13 clase liceale tehnologice, 5 clase vocaționale, o clasă de profil pedagogic și 22 de clase profesionale, în care sunt cuprinse și cele două clase cu profil dual.
Broșura adresată elevilor de clasa a VIII-a va ajunge de săptămâna viitoare la liceele din județ și vor fi distribuite și promovate către viitorii liceeni.