Două accidente de muncă în prima jumătate a anului
„Noi facem în primul rând muncă de prevenție”
În primele 6 luni ale anului 2018, două accidente de muncă au fost înregistrate la ITM Covasna. Unul dintre accidente a fost soldat cu deces, iar celălalt urmat de invaliditate gradul III.
Inspectoratul Teritorial de Muncă a prezentat miercuri, 29 august, o analiză a activității Compartimentului Securitate si Sănătate în Muncă în primele 6 luni ale anului 2018. Au fost prezentate acțiunile în Programul Cadru de Acțiuni pentru anul 2018, dar și situația accidentelor de muncă produse în perioada ianuarie-iunie 2018 în județul Covasna.
În ceea ce privește situația accidentelor de muncă în perioada ianuarie - iunie 2018, statisticile întocmite de ITM Covasna arată:
„În perioada ianuarie – iunie 2018 au fost înregistrate la ITM Covasna un număr de 44 de comunicări de evenimente şi au fost avizate un numar de 36 de dosare de cercetare întocmite de angajator, accidente de muncă care au produs incapacitate temporară de muncă. Inspectorii de muncă din cadrul Compartimentului Control SSM au efectuat cercetarea a două evenimente. În urma cercetărilor, putem concluziona ca unul (1) dintre evenimente a îndeplinit condiţiile prevăzute de lege pentru a fi încadrat ca accident de muncă în urma căruia a intervenit decesul, iar unul (1) a fost încadrat ca accident de muncă, de circulaţie, urmat de invaliditate de gradul III” .
„Noi facem în primul rând muncă de prevenție. Controale se efectuează zilinic. Fiecare inspector trebuie să facă între 12-14 controale lunar, a declarat, miercuri, în cadrul conferinței de presă, inspectorul șef adjunct SSM (Securitate și Sănătate în Muncă), din cadrul Inpectoratului teritorial de Muncă (ITM Covasna), Marinescu Dumitru.
„Întreaga activitate din perioada analizată s-a desfăşurat pentru realizarea acţiunilor din Programul-Cadru de Acțiuni al Inspecţiei Muncii pe anul 2018, îndeplinirea cerinţelor legislative, a măsurilor şi acţiunilor dispuse pentru respectarea aplicării prevederilor legale referitoare la securitatea şi sănătatea în muncă şi protecţia salariaţilor ce lucrează în condiţii deosebite.
Activitatea de control în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă a avut în vedere continuarea conştientizării şi pregătirii în domeniul cerinţelor de securitate şi sănătate în muncă în rândul angajatorilor.
Acţiunile au urmărit îmbunătăţirea stării de securitate şi sănătate în muncă, în special în acele ramuri ale economiei naţionale pentru care indicatorii statistici arată o creştere a numărului de accidente, prin conştientizarea angajatorilor şi lucrătorilor asupra rolului securităţii şi sănătăţii în muncă şi a necesităţii respectării legislaţiei în domeniu.
S-a urmărit, de asemenea, conştientizarea angajatorilor privind îmbunătăţirea condiţiilor de muncă, prin asigurarea unor condiţii de muncă care să satisfacă nevoile fizice, morale şi sociale ale lucrătorilor, urmărindu-se prin aceasta scăderea numărului accidentelor de muncă şi a îmbolnăvirilor profesionale, dar şi prevenirea acestora în județul Covasna, domeniile cu risc crescut de accidente de muncă sunt domeniul construcțiilor și domeniul forestier . În aceste domenii în fiecare an se înregistrează accidente și respectiv accidente mortale, ” conform comunicatului de presă.
Daniela Luca