ACTUALITATE 6 aprilie 2017

Don Quijote, prietenul copiilor din Comandău

de Iulia Drăghici - Taraș | 1498 vizualizări

Cel mai bun roman + cel mai bun teatru = spectacol extraordinar

Don Quijote şi Sancho Panza bucură de secole copiii din toată lumea, iar acum a venit şi rândul copiilor covăsneni. La sfârșitul lunii mai, cele două personaje, împreună cu echipa Operei Comice pentru Copii, le vor aduce fericire atât copiilor din comuna Comandău, pe care îi vor ajuta să îşi recapete şcoala, cât şi copiilor din judeţ care vor avea ocazia să se întâlnească personal cu celebrul cuplu buclucaş chiar la Sfântu Gheorghe.

Aşadar, baletul „Don Quijote” al Operei Comice pentru Copii din Bucureşti, interpretat pe muzica lui Ludwig Minkus, după romanul lui Miguel de Cervantes, ajunge în reşedinţa judeţului nostru în 25 mai a.c.. Evenimentul, care va avea loc pe scena mare a Teatrului „Tamási Áron” de la ora 17:30, este parte a campaniei „Le dăm şcoala înapoi”, astfel că toţi banii încasaţi din bilete vor ajunge în fondul de reconstrucţie a şcolii „Horn David” din Comandău, distrusă în luna ianuarie de un incendiu puternic.

Preţul unui bilet este de 25 de lei. Acestea pot fi achiziţionate de la Biroul de Organizare Evenimente din centrul oraşului Sfântu Gheorghe, de luni până joi între orele 09:00 – 16:00 şi vineri între orele 9:00 – 13:00.

Combinaţia dintre romanul „Don Quijote”, votat în anul 2002 ca fiind cea mai bună carte scrisă vreodată, şi Opera Comică pentru Copii, teatrul care reuşeşte să aducă la spectacolele sale cei mai mulţi spectatori din capitală, este cu siguranţă reţeta către un spectacol extraordinar, care nu trebuie ratat. Acesta se adresează copiilor cu vârste între 4 şi 14 ani, dar este apreciat totodată şi de adulţi. Jucat deja de peste 20 de ori pe scena mare a Operei Comice pentru Copii, în fața a peste 10.000 de spectatori, „Don Quijote” este unul dintre cele mai de succes spectacole ale teatrului bucureştean.

„Povestea se petrece în Barcelona, oraș în care Don Quijote ajunge călare, însoțit de scutierul său credincios, Sancho Panza. Aici asistă, fără voia lui, la o scenă de familie care se petrece între cârciumarul Lorenzo, gazda celor doi drumeți, și fiica acestuia, Quiteria. Lorenzo dorește să-și mărite fata cu bogătașul Camacho, însă aceasta este îndrăgostită de Basilio, care ar face orice pentru a fi împreună cu Quiteria. Don Quijote intervine decisiv, iar povestea de dragoste ia altă turnură”, arată descrierea oficială a spectacolului.

Personajele acestei povești medievale nemuritoare capătă noi dimensiuni prin interpretarea soliștilor Diana Gal, Marina Gașpar și Andreea Vălean (Quiteria), Andrei Ardeleanu și Tiberiu Pepenică (Basil), Mihai Pricope și Robert Ștefu (Don Quijote/Espado), Claudia Iagăr (Sancho Panza), Sabina Chirilă, Alis Gheorghe și Andreea Soare (Mercedes), Octavian Iuga și Andrei Nicolae (Camacho), Ionuţ Pinciu (Lorenzo), Theodora Munteanu și Teodora Velescu (Amoraşul).

„Baletul «Don Quijote» este o poveste de care ne apropiem mereu, la orice vârstă. De fiecare dată, întâlnirea cu aceasta e diferită, e tot mai bogată în înțelesuri, deși mesajul rămâne, în esență, același. În varianta de spectacol pe care o propun, am mers pe construcția baletului clasic, academic, prin folosirea celor mai cunoscute și îndrăgite fragmente din opera muzicală a lui Minkus. Alături de o echipă minunată – experimentata scenografă Adriana Urmuzescu și Antonel Oprescu, autorul colajului muzical – și mai ales împreună cu talentații noștri balerini, care dau viață personajelor din această poveste medievală, vă invităm să vă bucurați de o oră de muzică și culoare, în pași de dans”, declara, înainte de premiera de anul trecut, Cătălin Caracaș, regizorul și coregraful spectacolului, potrivit unui comunicat de presă.

„Le dăm şcoala înapoi” – tot mai puternică alături de parteneri de nădejde

Opera Comică pentru Copii din Bucureşti şi Asociaţia de Tineret „Ecou” din Sfântu Gheorghe s-au alăturat în luna martie campaniei „Le dăm şcoala înapoi”, iniţiată de Asociaţia pentru Comunitate şi Observatorul de Covasna, cu scopul construirii unei şcoli moderne pentru cei aproximativ 100 de copii din comuna Comandău.

În rândul partenerilor care sprijină cauza #ledămşcoalaînapoi se numără şi celebra Gaşcă Zurli, dar şi Bartok Árpád (Servint SRL), Berszány Tibor (Bertis), Kovács István (Best Western Hotel Park), pilotul Szabó Csongor şi alţii.

Pentru reconstrucţia şcolii din Comandău, care a fost distrusă de un incendiu, sunt necesari 800.000 de euro, însă doar puţin peste 26.000 de euro s-au strâns până în acest moment, drept pentru care este cu atât mai importantă participarea dumneavoastră la spectacolele organizate cu scopul strângerii de fonduri.

Cei care nu pot să ajungă la evenimente, dar vor să se alăture campaniei, pot să facă acest lucru prin donații în conturile Asociaţiei Pro Comandău: RON: RO10BTRLRONCRT0288651301, EUR: RO57BTRLEURCRT0288651301, HUF: RO70BTRLHUFCRT0288651301, CUI: 34385327, COD CLIENT: 2886513. Donatorii de peste hotare au la dispoziție și următorul cod SWIFT: BTRLRO22.

Pentru a rămâne la curent cu toate informațiile privind desfășurarea campaniei, vă invităm să vă alăturați paginilor de Facebook „Le dăm școala înapoi” (#ledamscoalainapoi) şi Observatorul de Covasna – CovasnaMedia.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.