ACTUALITATE 21 iulie 2016

Doliu în lumea culturală din Sfântu Gheorghe. A murit gazetarul şi traducătorul Marius Deac

de Iulia Drăghici - Taraș | 1720 vizualizări

Lumea artistică și culturală din Sfântu Gheorghe, dar și din județ, este în doliu. Marius Deac, gazetar, traducător și aprig susținător al mișcării teatrale şi culturale covăsnene, a trecut în nefiinţă miercuri, 20 iulie, la vârsta de 76 de ani. Potrivit celor apropiaţi, moartea lui Marius Deac a survenit din cauza unei septicemii, dobândite în urma unei operaţii realizate în regim de urgenţă.

Miercuri seara trupul neînsufleţit a fost adus la capela Cimitirului Comun din Sfântu Gheorghe. De joi dimineaţa, cei care vor să îi aducă un omagiu, pot să facă acest lucru atât la capelă, cât și la Teatrul „Andrei Mureșanu”, unde a fost amenajat un spaţiu special. Înmormântarea va avea loc vineri la Cimitirul Comun.

Actrița şi regizoarea Mirela Bucur a fost vecina lui Marius Deac și colaboratoare frecventă. „A fost un om deosebit, de o cultură rară. Stăpânea la perfecţie atât româna, cât şi maghiara, în toate detaliile şi subtilităţile lor. A fost un om care şi-a dedicat toată viaţa studiului, un bun prieten. Lasă un mare gol pentru că el era un bun sfătuitor, un reper pentru noi cei mai tineri. A fost implicat întotdeauna în viaţa teatrului, chiar dacă nu mereu în mod direct. Venea la toate spectacolele şi de foarte multe ori aveam discuţii legate de teatru. La un moment dat a fost şi director interimar al teatrului, a fost secretar literar, iar soţia lui a fost actriţă. Suntem şocaţi şi îndureraţi pentru că totul s-a petrecut foarte repede. Nu ne-am aşteptat. (...) Noi suntem alături de familie. Regretăm momentul pentru că a fost o întâmplare nefericită. E o pierdere pentru oraş, pentru că era implicat şi făcea acest lucru în mod voluntar. Era dăruit, îi plăcea foarte tare ce făcea şi ajuta pe oricine. Mie mi-a tradus două piese. Aveam un program de spectacol, lectura la bibliotecă şi în fiecare lună scoteam câte un spectacol-lectură şi el m-a ajutat foarte mult. Îmi pare nespus de rău! Chiar sunt şocată de dispariţia lui”, a spus Mirela Bucur.

Marius Deac a fost încă de la înfiinţare alături de Teatrul „Andrei Mureşanu” din toate punctele de vedere, iar acest lucru îl confirmă şi Anna Popa, actualul manager al instituţiei: „A fost un coleg foarte drag nouă pentru că întotdeauna a fost foarte aproape de teatru. De cele mai multe ori a fost în comisiile de concurs pentru directorii care au venit aici şi în evaluări. În permanenţă a fost în apropierea teatrului şi a stat să supravegheze, chiar şi după ce a ieşit la pensie, să se asigure că în teatru totul rămâne şi funcţionează aşa cum trebuie. A rămas singur în Sfântu Gheorghe după moartea soţiei lui, care a fost înmormântată anul trecut. Se pare că acum s-a dus la ea, la cele Sfinte, să se regăsească cu Kati. (...) Ne ştim de foarte mulţi ani şi pot să spun că a fost un om extraordinar de bun şi de cald şi ori de câte ori aveai nevoie de un sfat, o traducere, un text, întotdeauna era săritor. De câte ori am avut nevoie de un om cu care chiar să pot să mă consult, Marius Deac a avut o ureche şi un umăr pentru mine, iar acest lucru înseamnă enorm”, spune aceasta.

Nu doar teatrul, ci şi alte instituţii de cultură covăsnene, printre care şi Centrul de Cultură Arcuş, au contat pe priceperea, dăruirea şi experienţa lui Marius Deac. „Pe Marius Deac eu l-am întâlnit încă din copilărie, când eram elev, iar dânsul lucra la direcţia de Cultură, iar mai apoi în calitate de director al Teatrului „Andrei Mureşanu”, chiar la înfiinţare. Tot timpul l-am admirat pentru că a fost un om de o cultură deosebită. Când am ajuns la Centrul de Cultură Arcuş, el era deja colaborator şi pot să spun că am continuat colaborarea până recent, înainte de agravarea stării de sănătate. Ne-a sprijinit din toate punctele de vedere şi cu toată experienţa sa ca lucrător în cultură. A colaborat şi ca redactor, dar şi ca traducător la editurile noastre, dar nu era străin de niciun gen de artă”, ne-a spus şi directorul Centrului de Cultură Arcuş, Kopacz Attila.

Cine a fost Marius Deac

Marius Sorin Deac s-a născut în 12 iunie 1940, la Oradea. După ani buni de şcoală în Oradea şi Bucureşti, acesta a venit la Sfântu Gheorghe ca redactor la ziarul „Cuvântul Nou” (1970-1972). Viaţa profesională a lui Marius Deac a mai inclus şi funcţiile de vicepreşedinte al Comitetului Judeţean de Cultură şi Artă (1973-1986), secretar literar şi apoi şef al Secţiei Române a Teatrului din Sfântu Gheorghe (1986-1990), dar a mai avut diverse locuri de muncă şi profesii în Germania şi SUA – în Los Angeles, California, precum şi activităţi cu trupe româneşti de teatru amatori (1990-2002), devenind în cele din urmă un colaborator fidel al Centrului de Cultură Arcuş.

În 23 aprilie 2012, Marius Deac a fost distins cu titlul de „Cetăţean de Onoare al Comunităţii Româneşti din Sfântu Gheorghe”. Despre activitatea lui gazetărească şi artistică, Ioan Lăcătuşu amintea: „Articole în ziarul „Cuvântul Nou”, pe diferite teme, cronici sportive; cronici teatrale în ziarul amintit şi în revista „Teatrul”, din Bucureşti; cronici mondene publicate în ziarul „Universul” din Los Angeles; numeroase traduceri de beletristică şi publicistică din limba maghiară în limba română a unor autori: Bogdan László, Sylvester Lajos, Dali Sándor, Veress Daniel, Domokos Géza; numeroase momente umoristice, scenete, scheciuri originale (în limbile maghiară şi română) pentru trupa de teatru „Thalia Studio” Los Angeles; traducere din limba engleză a romanului poliţist „Doar un fraier”, de James Hadley Chase; traduceri din proza scurtă americană; traduceri de texte din monografia dedicată lui Baász Imre, a comunicărilor ştiinţifice prezentate în cadrul sesiunii dedicate lui Kőrösi Csoma Sándor, a piesei „Bosendorfer”, de Karinthy Ferenc, prezentată în două spectacole-lectură de Teatrul „Andrei Mureşanu”, la Biblioteca Judeţeană „Bod Péter” Covasna; traduceri sincron la vernisaje de artă plastică şi prezentări de concerte şi a unor spectacole din limba maghiară în limba română, susţinute de Teatrul din Sfântu Gheorghe (în anii 1975-76)”. Tot Ioan Lăcătuşu mai preciza că Marius Deac a fost „unul din animatorii mişcării teatrale de amatori în limba română, propunând şi punând în scenă piese de autori români şi străini, realizând spectacole apreciate”.

Marius Deac a format o familie cu Katalin, fostă actriţă a Teatrul Maghiar din Sfântu Gheorghe. În urma lor rămân o fiică şi trei nepoţi.

„Sunt în lumea asta oameni pe care nu trebuie să îi vezi de prea multe ori ca să îți dai seama că sunt persoane de un nivel spiritual înalt, oameni cu caracter, consecvenți față de adevăratele valori. Unul dintre acest gen de oameni a fost Marius Deac, de care m-am apropiat ușor și cu care am discutat de parcă l-aș fi cunoscut de-o viață. Atât cât mi-am dat seama, acest om a trăit iubind. Iubea literatura, iubea lumea care îl înconjura, își iubea familia și câinele cu toată dăruirea specifică omului bun. Faptul că azi nu mai e mă întristează. Săptămânile trecute discutaserăm despre un proiect editorial de promovare reciprocă a literaturilor maghiare și română, iar azi nu mai e. Nimic din ce aș putea spune nu exprimă tristețea pe care o simt și imposibilitatea de a accepta că s-a dus. Dacă există viață dincolo de moarte, sper ca sufletul său să se odihnească în pace”, a concluzionat colega noastră Mirela Cara Dragu.

sursă foto: TAM

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Calos Liviu Stefan, 24 iulie 2016
Dragul nostru verisor, ITI ADUC AICI UN ULTIM OMAGIU IAR FAMILIA TE PLANGE SI TE VOM PLANGE MEREU...DUMNEZEU SA ITI ODIHNEASCA SUFLETUL IN IMPARATIA CERURILOR ! Fam.Calos...Oradea-Dej
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.