ACTUALITATE 15 iulie 2022

Dobârlău primește peste 36 de milioane de lei prin PNI

de Iulia Drăghici - Taraș | 1094 vizualizări

Comuna Dobârlău primește 36,8 milioane de lei prin Programul Național de Investiții (PNI) „Anghel Saligny”, pentru cele trei din șapte cereri de finanțare aprobate de Ministerul Dezvoltării. Autoritățile locale se declară mulțumite de alocare, cu toate că suma nu reprezintă nici 23% din valoarea totală a solicitărilor depuse. 

Primarul Bogdan Barbu spune că împărțirea banilor pentru aceste proiecte a fost echitabilă la nivelul județului Covasna și, totodată, raportată la necesități. „Eu sunt foarte mulțumit. Noi suntem o comunitate mică, iar bugetul nostru este la fel de mic. PNRR nu ne dă foarte mari speranțe pentru că prin PNRR nu putem obține bani pentru asfaltare, de exemplu, și atunci programul acesta este foarte util pentru comunitățile mici”, ne-a declarat edilul. 

Potrivit unui răspuns oficial transmis redacției Observatorul de Covasna și CovasnaMedia.ro, înregistrat la finele anului trecut, autoritățile din Dobârlău au depus șapte solicitări la PNI, în valoare totală de peste 162,4 milioane de lei. 

Proiectele declarate câștigătoare sunt „Construcții hidroedilitare, alimentare cu apă, canalizare menajeră și stație de epurare în satul Valea Dobârlăului, comuna Dobârlău”, în valoare de aproape 15,9 milioane de lei (exact: 15.857.441,84 lei), „Extindere rețea de canalizare în sat Dobârlău, comuna Dobârlău, județul Covasna”, 2,9 milioane de lei (valoarea fixă: 2.831.926,56 lei), dar și „Modernizare drumuri sat Mărcuș și sat Dobârlău, comuna Dobârlău”, de 18 milioane de lei fix. 

Aceasta din urmă este și cea mai importantă investiție din perspectiva autorităților, pentru că înseamnă că cele două sate vor fi asfaltate integral. Totuși, în documentele oficiale s-au cerut peste 52 de milioane de lei. 

Acolo suntem aproape de final cu proiectul de canalizare și alimentare cu apă și imediat după asta vom începe asfaltarea”, ne-a spus primarul, care a precizat și că diferența de peste 34 de milioane, între banii ceruți și cei alocați, era pentru alte tipuri de lucrări adiacente proiectului (de exemplu: decolmatări râuri și pâraie, consolidarea lor și altele). 

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației a publicat vinerea trecută lista proiectelor din județul Covasna aprobate spre finanțare prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”. Valoarea totală a acestora se va ridica la peste un miliard de lei (1.027.710.662,88 lei). 

PNI „Anghel Saligny” a fost inițiat de Guvernul României și este derulat prin Ministerul Dezvoltării, pentru a asigura serviciile de bază în localități (apă, rețele de canalizare și de gaze) și reabilitarea drumurilor și podurilor.

Sursa foto: Facebook/Barbu Bogdan

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.