ACTUALITATE 26 august 2020

Doar opt pagini web ale primăriilor din județ au rămas încă neaccesibile persoanelor cu dizabilități

de Daniela Luca | 665 vizualizări

Primele care au implementat acest soft au fost primăriile Zăbala și Târgu Secuiesc 

Numărul paginilor virtuale ale primăriilor din județul Covasna care au devenit accesibile persoanelor cu diferite tipuri de deficiențe, cum ar fi cele de vedere, a crescut considerabil în ultimele două luni și jumătate. Dacă la începutul lunii iunie doar două site-uri aveau implementat acest server de accesibilitate, acum numărul a crescut la 37. Doar opt primării din județ încă nu oferă acest serviciu utilizatorilor. 

În prezent, la nivelul județului Covasna, 37 dintre cele 45 de primării au pagini de internet care pot fi accesate și de persoane cu diferite deficiențe. Cu nici trei luni în urmă, doar două dintre aceste site-uri dispuneau de acest serviciu – Zăbala și Târgu Secuiesc. 

Cele opt pagini inaccesibile sunt ale primăriilor Sfântu Gheorghe, Barcani, Cătălina, Chichiș, Hăghig, Ilieni, Lemnia și Sita Buzăului. 

Este de menționat că două dintre primăriile covăsnene dețin câte două site-uri web – Bixad și Zăbala. În cazul amândurora, unul dintre ele este accesibil.

Accentul pe accesibilizarea web s-a pus începând de anul acesta  

Secretariatul General al Guvernului a derulat în luna decembrie a anului trecut o rundă de monitorizare privind gradul de conformare a autorităților și instituțiilor publice față de standardele cuprinse în legea nr. 544/2001, privind liberul acces la informațiile de interes public.

Și primăriile din cele cinci orașe din județul Covasna au fost vizate de monitorizarea respectivă, iar rezultatele au fost transmise către autoritățile locale pentru ca acestea să remedieze disfuncționalitățile care existau la acel moment pe site-uri. Printre neregulile semnalate se număra și lipsa accesibilizării pentru persoanele cu dizabilități.

Primul site care s-a conformat cerințelor a fost cel al Primăriei Târgu Secuiesc. Meniul de accesibilitate poate fi activat printr-un simplu click dat pe pictograma din partea de jos a paginii. În cazul altor primării, meniul poate fi găsit și sus, în partea dreaptă a paginii. 

Printre funcțiile disponibile se numără citirea paginii, în română și maghiară, posibilitatea de a schimba contrastul culorilor, mărirea și schimbarea fontului, spațiului dintre litere sau utilizarea unui cursor mare.

Și primăriile Covasna, Baraolt și Întorsura Buzăului s-au conformat ulterior cerințelor Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, al căror termen limită a fost 15 februarie a.c..

În cazul Primăriei Sfântu Gheorghe, funcția de accesibilizare va apărea odată cu lansarea noului site, la care se lucrează în prezent, ne-au spus în luna iunie reprezentanții instituției. 

Accesibilitatea web este forma prin care se oferă acces la informația disponibilă pe internet persoanelor cu diferite deficiențe: afecțiuni fizice, senzoriale sau cognitive, se arată într-un studiu al Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică.

Incluziunea prin mijloacele tehnologiei informației și a comunicațiilor are ca scop eliminarea excluziunii,  facilitarea posibilităților de angajare, participarea și coeziunea socială, informează același studiu.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.