ACTUALITATE 20 ianuarie 2014

Doar 6% dintre femeile din județ au mers la screening-ul de col uterin

de Székely Emőke | 76 vizualizări

Dintre cele peste 2.300 de analize efectuate, 164 (aprox. 7%) au ieșit pozitive

Numărul femeilor care s-au implicat în programul național de screening pentru depistarea cancerului de col uterin este în continuare mic. Programul a debutat anul trecut și a fost planificat pe o perioadă de 5 ani, iar femeile din județul Covasna pot merge doar la Spitalul Județean „Dr. Fogolyán Kristóf” din Sfântu Gheorghe, acesta fiind singurul centru abilitat să recolteze probele.

Purtătoarea de cuvânt a Spitalului Județean, Pataki Annamária, spune că deocamdată au preluat probe de la 2.355 de femei, adică 6% din totalul femeilor cu vârsta între 25-64 de ani din judeţ. „Așteptăm în continuare femeile să profite de această oportunitate și să își facă aceste analize gratuit. Este nevoie doar de un bilet de trimitere de la medicul de familie” – spune Pataki Annamária.

Scopul programului este acela de prevenire, dar cancerul de col uterin depistat la timp poate fi vindecat. Dintre cele peste 2.300 de analize efectuate 164 au ieșit pozitive.

Kovács Anikó, o femeie de 43 de ani din Sfântu Gheorghe, și-a făcut testul „Babeș-Papanicolau” anul trecut și le îndeamnă și pe celelalte femei să procedeze la fel. „În familia mea sunt antecedente de cancer, așadar încerc să am grijă de mine. Testele de depistare le fac regulat, iar când am auzit de acest program național, m-am prezentat la medic. A ieșit negativ, ceea ce îmi dă un sentiment de liniște” – spune femeia. Aceasta a adăugat că femeile nu ar trebui să aibă rețineri, ci să facă testul mai ales pentru că este gratuit.

Maria Albu, o mamă de 38 de ani, spune că încă nu a fost să își facă acest test, dar și-l va face. „Nu am apucat încă să merg după trimitere, dar intenționez. Mi-am făcut un astfel de test la particular acum doi ani, așadar e timpul să îl fac din nou” – spune femeia.

Managerul Spitalului Judeţean, András-Nagy Róbert, a declarat în mai multe rânduri că femeile sunt sfătuite să se programeze în prealabil pentru a evita situația neplăcută de a aștepta pe la uși, mai ales dacă nu sunt din Sfântu Gheorghe.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.