ACTUALITATE 7 aprilie 2014

Discuții pe tema irigațiilor și a ajutoarelor acordate fermierilor

de Székely Emőke | 200 vizualizări

Vineri a avut loc la Consiliul Județean Covasna o întâlnire a reprezentanților administrației centrale cu fermierii locali și reprezentanți ai instituțiilor care activează în domeniul agriculturii. La eveniment a fost prezent secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Nagy Tamás Péter, care a spus că la București se pregăteşte noua strategie de dezvoltare rurală a României.

Secretarul de stat a relatat că, pe parcursul ultimelor trei săptămâni, a reuşit să obţină ca subvenţiile pentru combustibili, precum şi subvenţiile acordate crescătorilor de bovine să ajungă în conturile fermierilor până la Paști. Nagy Tamás a explicat faptul că, de asemenea, se va simplifica şi sistemul subvenţiilor acordate crescătorilor de ovine, caprine şi bovine – până acum, în mai multe rânduri, termenul-limită pentru depunerea cererilor de subvenţie a fost prea scurt, iar subvenţiile au fost acordate după un sistem de criterii dificil –, dar de-acum încolo trebuie depusă doar o cerere adresată APIA. Aşadar sistemul se simplifică, iar fermierii vor fi mai puțin împovăraţi de birocrație. Comparativ cu perioada anterioară, a crescut şi valoarea ajutoarelor: pentru bovine de carne nivelul ajutorului se ridică la 300 de euro, iar pentru vaci de lapte la 71 de euro. Începând din luna viitoare, se va compensa şi creşterea preţurilor la combustibili: fermierii vor primi 1,46 lei/litru, în loc de 1,39 lei/litru.

La eveniment a participat şi senatorul UDMR Tánczos Barna, fost secretar de stat. Potrivit relatărilor sale, din strategiile de dezvoltare de până acum au fost omişi fermierii din oraşele mici. O astfel de localitate din judeţul Covasna este oraşul Baraolt, în cazul acestui oraş fiind foarte important ca mijloacele de existență a producătorilor și fermierilor să fie garantate.

Puţine terenuri irigate în judeţ

Directorul Direcţiei Agricole Covasna, Könczei Csaba, precum şi directorul Asociaţiei AgroSIC, Orbán Miklós, au vorbit despre posibilităţile de irigare a terenurilor agricole din judeţul Covasna. Orbán Miklós a relatat că, până în prezent, 20 de fermieri au indicat faptul că efectuează irigaţii pe terenuri arabile mai mari, dar este la fel de posibil ca numărul real al acestor fermieri să fie de două ori mai mare. Könczei Csaba a arătat că la nivelul judeţului Covasna, în prezent, numărul terenurilor agricole irigate din orice sursă de apă este destul de mic, dar agricultura are tot mai multă nevoie de apă. Orbán consideră că Asociaţia AgroSIC poate să îndeplinească un rol de intermediere între autorităţile din domeniul apelor şi fermieri, astfel creând cadrul necesar pentru autorizarea folosirii pompelor de apă. Deoarece autorizarea folosirii pompelor este destul de costisitoare (aprox. 6.000 lei/pompă), specialiştii propun autorizarea unui plan de irigare cuprinzător care include tot judeţul.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.