ACTUALITATE 31 octombrie 2011

Directorul Bibliotecii Judeţene, validat pe post

de Agerpres | 118 vizualizări

Consiliul Judeţean (CJ) Covasna a validat luni rezultatul concursului pentru funcţia de director al Bibliotecii Judeţene din Sfântu Gheorghe câştigat de Szonda Szabolcs, iar acesta urmează să revină la conducerea instituţiei începând cu 1 noiembrie.

Acesta a fost singurul candidat şi a câştigat concursul cu media 9,98.

Szonda Szabolcs, care a condus Biblioteca Judeţeană timp de aproape trei ani, s-a prezentat luna trecută din nou în faţa comisiei de examinare, deoarece primul concurs a fost anulat de instanţa de judecată, fiind contestat pe considerentul că a fost condiţionat de cunoaşterea limbii maghiare.

La cel de-al doilea concurs, printre criteriile de participare stabilite de conducerea CJ nu s-a mai numărat obligativitatea cunoaşterii limbii maghiare, ci a limbii române şi a altor două limbi oficiale ale Uniunii Europene, iar Szonda Szabolcs a dovedit prin diplome şi atestate că ştie limbile română, maghiară şi engleză.

Preşedintele CJ Covasna, Tamas Sandor, a declarat în repetate rânduri că rămâne consecvent ideii că la conducerea unei instituţii publice de cultură din judeţul Covasna, cum este Biblioteca Judeţeană, trebuie să fie o persoană care cunoaşte temeinic limba şi cultura maghiară, deoarece peste 70% din populaţia judeţului aparţine acestei etnii, 60% din fondul de carte al instituţiei este în limba maghiară, iar 86% dintre cititori sunt maghiari.

Concursul pentru funcţia de director al Bibliotecii Judeţene din Sfântu Gheorghe a fost anulat după ce un cetăţean din Sfântu Gheorghe care trăieşte în Spania, Dan Tănasă, a sesizat Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), arătând că impunerea printre condiţii a cunoaşterii limbii maghiare este discriminatorie faţă de ceilalţi cetăţeni ai României care nu cunosc limba acestei minorităţi.

Luna trecută, liderul Partidului Conservator Covasna, Dan Suciu, a depus o plângere penală împotriva lui Tamas Sandor şi Szonda Szabolcs, pe motiv că cei doi ar fi săvârşit infracţiunile de abuz în serviciu contra intereselor publice, respectiv uzurparea de calităţi oficiale, deoarece nu au respectat sentinţa definitivă şi irevocabilă a instanţei de judecată privind ilegalitatea concursului, alegând să se judece timp de trei ani.

Tamas Sandor a declarat că va ataca hotărârea instanţei de judecată la Curtea Europeană a Drepturilor Omului de la Strasbourg.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Soci, 2 noiembrie 2011
D-lDan Suciu a disparut pentru o vreme ...pina la urmatorul scandal... Asa e firea dansului. Din cate stiu nici nu se afla in tara... Bravo! Asa poate ajuta mai eficient concetetenii. Macar lasa pe citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.