ACTUALITATE 26 mai 2021

Directorul APM Covasna: „Noi și câteva județe am devenit grădina zoologică a României”

de Iulia Drăghici - Taraș | 1275 vizualizări

Mai bine de 1.060 de pagube provocate de urs au fost înregistrate în ultimii cinci ani în județul Covasna, a informat marți, într-o conferință de presă, directorul Agenției pentru Protecția Mediului (APM) Covasna, Gheorghe Neagu. În același context, el a spus că din cauza legislației defectuoase din prezent și a numărului mare de urși, Covasna și alte câteva județe s-au transformat în „grădina zoologică a României”, dar și că anul acesta s-au întețit atacurile, iar urșii au omorât deja șase bovine, printre care una din rasa Angus, de 750 de kilograme. 

Directorul APM Covasna, Gheorghe Neagu, a declarat marți că problema gestionării urșilor vine pe fondul faptului că nu există un cadru legislativ coerent, dar și pentru că nu există posibilitatea de a ști un număr exact al exemplarelor care trăiesc pe teritoriul României și al județului Covasna. 

Legislația la ora actuală este aproape de zero. (...) Îmi pare rău să o spun, dar noi și câteva județe am devenit grădina zoologică a României și la rândul nostru, grădina zoologică a Europei. Îmi pare rău să spun acest lucru, sunt angajat al statului român, apăr statul și Agenția, pentru că de aia am fost pus acolo, dar nu pot să trec peste cadrul legislativ, care la ora actuală aproape că nu există. (...) Asta este realitatea”, a declarat Gheorghe Neagu. 

Datele APM Covasna arată că numărul pagubelor provocate de urs înregistrate a crescut începând cu anul 2016, după înăsprirea regulilor privind gestionarea animalelor sălbatice protejate, de la 120, câte au fost raportate atunci, la 248 în 2017. În total, în ultimii cinci ani au fost raportate peste 1.060 de pagube, atât în culturi agricole, cât și la animale. 

Anul acesta, până la ora actuală, avem peste 25 de pagube, dintre care șase bovine mari. Săptămâna trecută am avut la Moacșa atac la specia Angus, ursul a omorât o vacă de 750 de kilograme. Sâmbătă spre duminică, tot la Moacșa am avut atac la o bovină de 300 – 400 de kilograme”, a spus directorul APM Covasna. 

Tot în prezentarea făcută marți, în conferința organizată la Prefectura Covasna, Gheorghe Neagu a spus că după ce s-a aprobat ordinul de derogare 1169/2017, care a permis extragerea unui număr de maximum 140 de exemplare de urs la nivel național, gestionarii fondurilor de vânătoare au întocmit în 2017 26 de cereri, din care au fost aprobate de minister 12, în 2018 au cerut 33 de derogări și au fost aprobate 16. În 2019 s-a epuizat totalul admis de ordinul precedent și a fost întocmit un nou ordin, 724,  care prevedea recoltarea altor 140 de urși problematici din toată țara. Începând de atunci, din județul Covasna au mers către Ministerul Mediului 27 de cereri pentru derogare și au fost aprobate 15, iar din cele 20 de cereri trimise în 2020, au primit aprobarea 12. 

După epuizarea lui 724 s-au putut solicita derogări pentru extragere/împușcare/recoltare pe ordinul 203 din 2009, care a fost atacat de Federația Protejării Animalelor și Mediului, la Curtea de Apel Constanța, unde s-a admis cererea. Știu că s-a făcut recurs la Înalta Curte și urmează a fi judecat dacă se admite sau se respinge abrogarea acestui ordin. Momentan, ceea ce se poate face, pe ordinul 203, este ca asociațiile de vânătoare să ceară Ministerului Mediului recoltarea exemplarelor de urs care creează probleme. La noi în județ, numărul acestor urși e destul de mare”, a spus Gheorghe Neagu. 

Anul acesta se resimte și mai puternic conflictul om-urs, au susținut reprezentanții autorităților covăsnene, nu doar pe fondul mediatizatului caz al ursului numit Arthur, ci și din cauza faptului că pesta porcină a decimat efectivele de mistreți, iar sălbăticiunile găsesc mai greu de mâncare în păduri. 

Atacuri în fiecare zonă a județului 

Atacuri sunt aproape zilnic în fiecare zonă a județului, spun reprezentanții autorităților covăsnene. 

Primarul din Micfalău, Demeter Ferenc, ne-a spus marți că proprietarii celor două localuri care au fost „vizitate” frecvent de urs au pus garduri electrice în zonă, dar că acum animalul caută să intre în casele oamenilor și că se teme pentru viața locuitorilor din comună. 

Vineri va fi o lună de când ursul face ce vrea în comună. (...) Deja nu mai dorm bine noaptea de teamă că mă sună cineva că un om a fost ucis, mutilat de urs. E un animal sălbatic. Nu e câine de curte sau pisică”, ne-a declarat primarul. 

Directorul APM, Gheorghe Neagu, a spus că sunt cazuri similare și în alte localități din județ, ca de exemplu Moacșa, Crasna, Calnic, Aita Seacă, Malnaș Băi și nu numai. De pildă, în Vâlcele, în decursul câtorva zile au fost emise 13 mesaje RO Alert cu tema prezenței urșilor, susține acesta. 

Pe de altă parte, el a admis că metoda de numărare a urșilor folosită în prezent este veche de 30 – 40 de ani. Totuși, ea arată că în 2016 pe teritoriul județului Covasna erau 1.200 de exemplare de urs, iar în 2020 peste 1.670. 

„Să se găsească o soluție cât mai urgentă înainte să se întâmple vreo nenorocire”

Reprezentanții Prefecturii Covasna au spus, la aceeași conferință de presă, că marți au trimis un material care conține toate sesizările făcute anul acesta de cetățeni, dar și concluzii și solicitări, care a fost înaintat către Ministerul Mediului și cel de Interne. 

Într-adevăr, situația este destul de complicată. (...) Am solicitat identificarea unor măsuri sau efectuarea unor întâlniri cu toți factorii implicați, astfel încât să se găsească o soluție cât mai urgentă înainte să se întâmple vreo nenorocire”, a declarat subprefectul Cosmin Boricean. 

Ar fi o metodă de obținere foarte promptă (n.red. a autorizațiilor de recoltare): cei care le analizează să se mute în județul Covasna. (...) Am primit o adresă de la un cetățean din Vâlcele care ne-a întrebat: „Ce mai așteptați? Vreo nenorocire? Să fie omorât cineva? Faceți ceva!”. Ce pot să fac mai mult decât să transmit și eu adrese la București, la Ministerul Mediului? Am convocat și aici  vreo 20 de persoane, am avut discuții, peste discuții, tot timpul.(...) Anul trecut, un cetățean din Comandău a fost omorât. Spre deosebire de Arthur, lui nu i-a fost dat numele. Doar un cetățean. Dar când e vorba de împușcarea unui urs, dăm nume să fie sensibilizată lumea”, a spus și prefectul Ráduly István, care, de asemenea, a punctat că soluția este la Guvern și în special la Parlament. 

Și cu alte ocazii, dar și marți, autoritățile au transmis cetățenilor să nu mai hrănească urșii, pentru că „odată învățați la hrană, ei nu se mai zbat să o obțină, pentru că știu că o iau pe gratis”, a spus Gheorghe Neagu. 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.