Directorul AJOFM Covasna: „Se angajează pe rupte în confecții”
În luna noiembrie, din 442 de locuri de muncă vacante aflate în evidența Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Covasna, 80 au fost oferite în domeniul confecțiilor. Toate au fost ocupate, potrivit directorului executiv al AJOFM, Kelemen Tibor. „Una dintre cele mai puternice ramuri naționale pentru județul Covasna a rămas domeniul confecțiilor. Se angajează pe rupte în confecții”, a subliniat Kelemen.
Poate cea mai importantă zonă din județ pentru confecții se afă în jurul municipiului Târgu Secuiesc. „Un absolvent al școlii, oricare școală, din Târgu Secuiesc este mult mai implicat în a-și găsi un loc muncă în fabricile de pantaloni decat în Sfântu Gheorghe. La nivel de municipiu Sfântu Gheorghe, ponderea tinerilor care se duc către confecții este mai mică”, a precizat Kelemen.
„Același lucru s-a întâmplat și la Baraolt. A fost o stagnare, deși au fost foarte multe secții ale diferitelor fabrici de pantaloni, inclusiv din Brașov, și din altă parte au venit. N-au prea apărut noi oameni în această piață. Și totuși, în timp, pentru că nu a existat un alt domeniu la fel de important ca partea de confecții, nu a venit o investiție mult mai puternică, aceste persoane în Baraolt, încet-încet, s-au implicat în confecții, au făcut chiar naveta”, a povestit Kelemen. Una dintre companiile de la Baraolt, convinsă de existența potențialului uman, și-a mărit fabrica și numărul de salariați, în noiembrie primind 34 de noi angajați.
Nemulţumirile nu au dispărut
Întrebat despre plângerile angajaților din domeniu, legate de salariu sau de orele de muncă, Kelemen spune că aceste aspecte nu au dispărut. „Nu cred că toate lucrurile s-au rezolvat, dar nu există alternativă și atunci a apărut compromisul. Poate că și angajatorul s-a implicat mult mai mult. Cel puțin la zona Estelnic e în continuare o problemă de resurse umane. Dacă în jur lucrurile s-au rezolvat, cu Brețcu, cu Târgu Secuiesc și tot ce e în zona aceasta, Estelnicul are în continuare probleme de forță de muncă pentru că și-a supradimensionat capacitatea contractuală, iar în momentul de față caută oameni să și-o rezolve”, a precizat Kelemen Tibor. Fabrica de la Estelnic se află într-o zonă în care, spune Kelemen, agricultura este în floare, iar oamenilor nu le convine să lucreze în 2-3 schimburi.
Cele mai multe persoane angajate au fost în continuare femei, în condițiile în care, spune reprezentantul AJOFM, sunt „bărbați activi la călcat, împachetat, dar să nu-i pui să tragă o fază că nu mai au răbdare”. Chiar dacă un bărbat ar vrea să se inițieze în domeniu, nu prea are unde, întrucât cursurile de formare sunt foarte rare, din lipsă de cerere. „Nu doresc oamenii să se înregistreze la aceste cursuri. Ele devin importante când stă în față cu angajatorul, iar angajatorul îi cere actele. În condițiile în care depășește testul și este admis pe un loc de muncă, problema se pune a documentului”, a mai spus directorul AJOFM.