Direcţia de Tineret Covasna propune ca programul de internship al Guvernului să fie replicat în teritoriu
Direcţia de Tineret şi Sport Covasna a lansat ideea extinderii în teritoriu a programului oficial de internship al Guvernului, care oferă tinerilor posibilitatea de a face stagii de practică în diferite instituţii publice.
Cătălin Lazăr, consilier în cadrul Direcţiei de Tineret Covasna, a declarat miercuri, pentru AGERPRES că propunerea a fost receptată pozitiv atât la nivelul Ministerului Tineretului, cât şi la Cancelaria primului-ministru.
„Suntem deja în discuţii destul de avansate (...) pentru ca acest program de internship al Guvernului României să fie multiplicat în teritoriu. După cum bine se ştie, acest program a fost foarte bine primit pe segmental de tineret şi numărul aplicanţilor a fost foarte mare. Noi credem că aducerea acestui program, în premieră, într-un proiect pilot în judeţe, nu numai în Capitală, nu poate fi decât de bun augur. În acest sens am purtat discuţii la (...) Cancelaria primului-ministru, la minister (...) şi la instituţiile deconcentrate din judeţul Covasna şi încercăm să definitivăm detaliile şi să vedem cum putem să aducem acest proiect în judeţ (...) Covasna să fie primul judeţ, un model, care apoi să fie replicat în toate judeţele în care se doreşte acest lucru (...) Noi credem că şi instituţiile publice din subordinea ministerelor aflate în teritoriu au posibilitatea de a intra în acest program“, a spus Cătălin Lazăr.
El a opinat că extinderea în teritoriu a programului va oferi multor tineri posibilitatea de a reveni în locurile de baştină după terminarea studiilor, iar acest lucru va contribui la întărirea şi dezvoltarea comunităţilor locale.
„Am văzut că nu toţi aplicanţii sunt din Bucureşti (...) Acest internship aduce două lucruri fundamentale noi din punctul nostru de vedere - entuziasmul tinerilor şi o altă deschidere şi altă abordare şi, mergând pe această idee, mi-am luat inima în dinţi şi am luat legătura cu Cancelaria primului-ministru, unde, din fericire pentru noi toţi, au înţeles că e o abordare corectă şi echitabilă pentru toţi tinerii, de a le oferi posibilitatea să se implice în acest program (...) Unul dintre lucrurile de bază pe care îl extragem din acest proiect este că tinerii care studiază la Cluj, Bucureşti sau Târgu-Mureş pot fi motivaţi să se întoarcă acasă şi să se implice, să-şi creioneze acea comunitate în care vor să trăiască, acea Românie pe care o visează“, a mai spus Cătălin Lazăr.
Programul de internship al Guvernului României a fost lansat în urma cu trei ani în scopul formării unui corp de elită alcătuit din studenţi şi tineri absolvenţi cu potenţial, în vederea îmbunătăţirii calităţii actului de guvernare şi pregătirii acestora pentru o cariera ulterioară în administraţia publică.