Din 115 pacienți covăsneni, 10 sunt suspecți de cancer de prostată
Concluzia vine după campania de screening organizată la Spitalul Județean
Din cei 115 pacienți care au participat la screeningul de prostată organizat în perioada 18 – 22 noiembrie a.c. la Spitalul Județean „Fogolyán Kristóf” din Sfântu Gheorghe 10 sunt suspecți de cancer, informează medicii urologi. Problema este, spun aceștia, că bărbații nu sunt suficient de prevăzători în ceea ce privește această boală, care, depistată din timp, are șanse de vindecare 100%.
Nu se știe dacă este vorba de teamă, neîncredere în sistemul medical sau lipsa unei educații preventive sau toate la un loc, dar cert este că prea puțini bărbați de peste 45 de ani din județul Covasna merg la controlul anual de prostată.
Doar 10 din cele aproximativ 3.000 de cazuri consultate de cei doi urologi de la Spitalul Județean, dr. Mihnea Mureșan și dr. Biró András, sunt cu persoane care vin la controale de rutină, restul sunt deja cazuri cunoscute cu diverse afecțiuni. Din cele peste 400 de internări anuale, mai bine de 300 de cazuri necesită intervenții chirurgicale, adică sunt cazuri grave. Și numai anul acesta au fost identificate 30 de noi cazuri de cancer de prostată la nivelul spitalului județean.
Cifrele îngrijorătoare au fost confirmate de cea mai recentă campanie de prevenire, organizată la nivelul unității medicale, la care au luat parte 115 bărbați, cu vârste cuprinse între 38 și 84 de ani. Dintre aceștia, 10 au fost declarați suspecți de cancer în urma controlului rectal. Cazurile nu sunt confirmate 100%, pentru că urmează o serie de teste suplimentare, printre care și biopsia, care va duce la un diagnostic corect.
Totuși, cifrele sunt îngrijorătoare, spun specialiștii, care confirmă că nu există un obicei la nivel populației de a include în rutină un astfel de control.
„Eu lucrez de 11 ani aici la spital și cred sunt 10 pacienți care vin la control fără să aibă nimic”, a declarat miercuri, într-o conferință de presă, dr. Mihnea Mureșan.
„Ar fi indicat ca bărbații peste 45 de ani să vină să se programeze la cabinet pentru control, dar nu doar cei care au simptome”, a spus și dr. Biró András.
Cancerul de prostată nu prea are simptome specifice, mai spun medicii, dar sunt niște situații care ar trebui să dea de gândit.
„Primele simptome care indică o afecțiune a prostatei ar fi tulburările de micțiune: pacientul începe să se trezească noaptea să urineze, urinează mai des și în timpul zilei, urinează cu dificultate, are senzația că nu golește bine vezica. Acestea ar fi simptomele de început”, a explicat dr. Mihnea Mureșan, care a punctat că acestea ar putea fi cauzate și de alte afecțiuni, nu neapărat cancer, dar că sub nicio formă nu sunt normale.
Cancerul de prostată, spun cei doi medici, are șanse de vindecare până la 100%, dacă este depistat și operat în faza 1. Tocmai de aceea este necesar controlul anual. Din fericire, în cele mai multe cazuri, cancerul de prostată are o evoluție lentă decât alte tipuri de cancer.
La nivel mondial, cancerul de prostată este al treilea ca incidență la bărbați, după cancerul pulmonar și cancerul de colon.
Medicii de la spitalul județean spun că au în plan să realizeze campanii de screening pentru cancerul de prostată anual, tocmai pentru a arăta utilitatea și importanța unui astfel de control.
Sursă foto: www.cedars-sinai.org.