Dilema „8 Martie” la școală: duci sau nu atenții cadrelor didactice?
Grupurile de părinți fierb zilele acestea cu fel de fel de discuții și argumente pro sau contra pe o temă pe care mulți o credeau tranșată deja: se dau sau nu atenții profesoarelor de 8 Martie? Problema cu această întrebare este că pleacă, de fapt, de la o goană după beneficii care ignoră regulile elementare de bun simț. Dar, chiar și așa, regula este clară.
Inspectorul școlar general din județul Covasna, Kiss Imre, spune că este important să se respecte regulamentul în ceea ce privește relația dintre elevi și profesori, inclusiv în ceea ce privește dăruirea de cadouri. Metodologia școlară este limpede: nu se dau daruri cadrelor didactice.
„Regulamentul interzice să se dea cadouri. Vorbim eventual de flori, dacă e cazul. Dar nu cred că se pune problema cadourilor, de niciun fel. Nu cred că există nicio așteptare în acest sens din partea profesorilor. Eu sunt contra. Trebuie să respectăm cu toții metodologia și legea. Nimeni nu poate să-i interzică unui copil să meargă la profesoară cu un buchet de ghiocei, dar cam atât. Nimic mai mult”, ne-a spus Kiss Imre.
„Cu această ocazie pot învăța despre comportamente umane și de valoare”
Profesoara Otilia Buzea, director adjunct al Școlii Gimnaziale „Nicolae Russu” din Sita Buzăului, spune că și-a învățat elevii, dar și propriii copii, să dăruiască din suflet, mai degrabă gesturi decât lucruri materiale. Tot aceasta punctează că părinții ar trebui să îi lase pe copii să decidă dacă vor să își arate recunoștința către cadrul didactic preferat, cu o felicitare sau o floare, și sub nicio formă să nu îi încurajeze cu atenții extravagante. Totul se rezumă, până la urmă, la valori și reguli de bun simț pe care societatea le cam uită, mai spune cadrul didactic.
„Dragi părinți, cadrele didactice se mulțumesc cu privirile calde ale copiilor dumneavoastră, cu un gest prietenesc, cu o felicitare, cu o floare, prin care ei să își arate prețuirea față de oamenii dragi lor. Copiii sunt foarte selectivi și, probabil, ei acasă spun: da, eu vreau să îi ofer un cadou nu știu cărei doamne. Și fac lucruri manual, scriu din suflet. Ce cadou poate fi mai frumos decât acesta: gândurile lor așezate pe o bucată de hârtie, însoțite de o floare? Eu îi încurajez pe părinți să nu se mai streseze de 8 Martie, mai ales pe mămici, pentru că este și ziua lor. Nu ar trebui ca această zi să fie un stres pentru dumnealor, ci să se gândească la cei mici, care cu această ocazie pot învăța despre comportamente umane și de valoare. Una este să duci un mesaj din suflet, iar alta este să duci un mare cadou, iar în spatele acelui cadou să se ascundă frustrări, resentimente și multe, multe comentarii. (...) Mă îngrozește când aud de la televizor că nu știu ce doamnă a primit bijuterii din aur. Aici nu sunt de acord și nu voi fi niciodată”, a transmis Otilia Buzea.
Profesoara Maria Bularca din Întorsura Buzăului vine cu o perspectivă similară, dar subliniază și că efectul unui mare cadou s-ar putea să fie altul decât cel imaginat.
„Prea mult se generalizează pe subiectul „atențiilor" pentru cadrele didactice. Există foarte mulți profesori care nu primesc nici măcar un buchet de flori. Numai că, dacă există vreun caz de „cadou scump” oferit profesorilor, acesta se mediatizează excesiv. Efectul este previzibil: umilirea tuturor profesorilor. Există în fiecare școală un Cod de etică discutat și aprobat de angajați și există Codul bunelor maniere în care se precizează în ce contexte putem oferi cadouri, ce să nu oferim (în funcție de situație), cum să oferim etc. Dacă regulile din cele două Coduri sunt respectate, nimic nu va leza integritatea profesorilor și a părinților”, spune și profesoara Maria Bularca de la Liceul Teoretic „Mircea Eliade” din Întorsura Buzăului.
Ce spun elevii
Discuții sunt și între elevii mai mari, nu doar între părinți.
„Da, discuții mereu vor fi despre acordarea mărțișoarelor sau a altor cadouri, mai ales într-un colectiv cu aproximativ 26 de elevi. Cât despre părerea mea personală asupra acestui subiect, este împărțită între ambele tabere. Nimeni nu e obligat să aducă mărțișoare profesorilor dacă nu simte să facă lucrul acesta, chiar dacă ceilalți o fac. Aceste lucruri trebuie simțite de fiecare elev în parte, iar dacă nu o simți nu trebuie să o faci. Și din experiență proprie vă spun faptul că o simplă scrisoare de admirație sau o scrisoare de mulțumire valorează mult mai mult decât orice cadou. Cuvintele și faptele sunt mai valoroase decât orice mărțișor care este oferit uneori din presiunea venită a celor din jur. Cred că ar fi bine să renunțăm pentru o perioadă la cadourile materiale pentru a ne reaminti care este de fapt scopul acestora și să ne canalizăm mai mult pe cuvinte și fapte. Valoarea acestora în ziua de astăzi este mult mai mare. Poate în acest fel ne vom conecta mai mult unii cu ceilalți”, ne-a împărtășit eleva Daria Buzea.
Consiliul Național al Elevilor, care ne-a oferit un punct de vedere pe subiect, atrage atenția că practica ar putea crea inegalități.
„Perioada 1-8 martie oferă o oportunitate de a celebra femeile din viața noastră, inclusiv cadrele didactice. Tradiția de a oferi cadouri și flori în aceste zile este binecunoscută și larg răspândită în școli, însă Consiliul Național al Elevilor susține o abordare echilibrată a acestui obicei.
În timp ce recunoaștem că gestul de a oferi cadouri poate fi privit ca pe o modalitate de a arăta respectul și aprecierea față de profesoare, subliniem importanța sincerității și eliminarea presiunii sau a obligațiilor. Strângerea anumitor sume din „fondul clasei” pentru achiziționarea acestora ridică însă probleme. Această practică poate crea inegalitate, elevii cu posibilități financiare limitate simțindu-se excluși sau obligați să contribuie. Mai mult, poate transforma relația profesor-elev într-o tranzacție, bazată pe schimb de daruri în loc de respect reciproc și predare calitativă.
Există și alte alternative mai potrivite pentru exprimarea aprecierii. Mesaje sincere de mulțumire scrise de mână, felicitări sau implicarea activă la ore sunt metode mai personale și mai puțin costisitoare. Cel mai important aspect rămâne însă respectul și considerația pe care elevii le acordă profesorilor lor”, au spus, pentru covasnamedia.ro, reprezentanții CNE.
„Nu cred că doamnele educatoare sau învățătoare au nevoie de cadourile noastre”
În cazul părinților, practicile diferă. Sunt clase în care strânsul banilor de sărbători este o regulă, chiar dacă nu toți sunt de acord, și clase în care nici măcar nu se deschide acest subiect.
„Dacă ar fi după mine, nu aș da cadou. Nu cred ca doamnele educatoare sau învățătoare au nevoie de cadourile noastre. În primul rând, nici nu știm ce ar vrea să primească doamna sau ce îi place. Și poate nu toți părinții au bani să dea. Dar la clasa noastră toți părinții vor să dea cadouri că așa ne-am obișnuit. Și dăm și noi ca să nu supărăm pe nimeni”, ne-a spus mama unui băiat de 8 ani din Sfântu Gheorghe.
Unii părinți pun bani la comun pentru că trebuie, nu pentru că vor neapărat. Important este ca darul să fie simbolic, afirmă un alt părinte.
„E cu dus și întors. Evident că unii sunt de acord, iar alții nu, din varii motive. Noi, de regulă, stabilim de comun acord o sumă modică din care se cumpără un cadou simbolic în semn de mulțumire. Personal, nu mă deranjează atâta timp cât e ceva simbolic. Dar au fost situații în care unele mame doreau să cumpere un obiect scump, de exemplu. Nu sunt de acord cu asta. Partea tristă este că cei care nu vor «să cotizeze» sunt văzuți «prost». De aceea am spus ca e cu dus și întors”, ne-a împărtășit și mama unei fete de 7 ani din Sfântu Gheorghe.
„Se știe că aceste «mici» atenții nu sunt legale”
Pe de altă parte, există și părinți care nu consideră necesară dăruirea de cadouri cadrelor didactice și preferă, cel mult, să ofere o floare.
„Noi nu facem cadouri. Nici bani de flori nu s-au adunat. Pe 1 martie băiatul meu a dus mărțișoare tuturor fetelor din clasa lui, plus doamnelor profesoare cu care a avut ore în ziua respectivă. Vineri, pe 8 martie, un buchet de flori sau flori de primăvară la ghiveci gen zambile/lalele va duce doamnei dirigintă. Nu a fost nici o «înțelegere» între părinți să nu strângem bani, pentru că nici măcar nu s-a deschis acest subiect. Se știe că aceste «mici» atenții nu sunt legale, așa că nu punem nici cadrul didactic într-o situație stânjenitoare în care ar fi nevoit să refuze atenția”, este de părere mama unui băiat de 12 ani din reședința de județ.
Este firesc să existe tot felul de opinii și practici în ceea ce privește dăruirea de cadouri cadrelor didactice. Dacă regulamentul școlar interzice explicit acest lucru, părinții ar trebui să respecte această regulă și să încurajeze copiii să își exprime recunoștința față de cadrele didactice prin gesturi simbolice, cum ar fi mesaje sincere, felicitări sau flori, fără a simți presiunea de a oferi cadouri costisitoare sau extravagante.
Sursa foto: replicaonline.ro