ACTUALITATE 5 martie 2009

Dezbatere publică neconcludentă

de Covasna Media | 811 vizualizări
Primarul Antal Arpad nu este dispus să aştepte 60 de zile pentru descentralizarea Bazei sportive şi a CSM Sfântu-Gheorghe

Dezbaterea publică asupra preluării de către autorităţile locale a Bazei sportive şi Clubului Sportiv Municipal (CSM) de la Ministerul Tineretului şi Sportului (MTS) a adunat ieri, la Prefectura Covasna, reprezentanţi ai sportului judeţean şi autorităţi locale, care au încercat să ajungă la un acord în privinţa descentralizării sportului din municipiu. Printre cei prezenţi s-au numărat prefectul Codrin Munteanu, prima rul Antal Arpad, directorul executiv al Direcţiei

Primarul Antal Arpad nu este dispus să aştepte 60 de zile pentru descentralizarea Bazei sportive şi a CSM Sfântu-Gheorghe

Dezbaterea publică asupra preluării de către autorităţile locale a Bazei sportive şi Clubului Sportiv Municipal (CSM) de la Ministerul Tineretului şi Sportului (MTS) a adunat ieri, la Prefectura Covasna, reprezentanţi ai sportului judeţean şi autorităţi locale, care au încercat să ajungă la un acord în privinţa descentralizării sportului din municipiu. Printre cei prezenţi s-au numărat prefectul Codrin Munteanu, prima rul Antal Arpad, directorul executiv al Direcţiei pentru Sport Covasna, Marian Ştiopu, şi directorul CSM Sfântu-Gheorghe, Carol Şanta.

Antal Arpad şi-a anunţat intenţia de a trece în administraţia locală întreaga Bază şi CSM în urmă cu câtva timp, moment în care au început şi controversele pe acest proiect. Astfel, prefectului Codrin Munteanu i s-a cerut iniţierea către MTS a preluării, dar acesta a solicitat ca, înainte de semnarea documentului, să fie realizată o analiză temeinică a implicaţiilor financiare ce ar rezulta din acest proces şi a viitorului pe care îl va avea CSM, arătând totodată că au apărut zvonuri potrivit cărora asupra terenurilor aferente Bazei planează anumite interese imobiliare. Baza sportivă ce se doreşte a fi trecută în administrarea autorităţilor locale din Sfântu-Gheorghe cuprinde Sala Sporturilor din municipiu, cu 1050 de locuri şi anexe, un teren de handbal cu bitum, un cămin sportiv de 71 de locuri, o cantină, două terenuri de fotbal cu gradene, casă de bilete, precum şi patru birouri, anexe, magazie şi pivniţă. Consiliul Local (CL) Sfântu Gheorghe a adoptat miercuri o hotărâre de iniţiere a descentralizării Bazei sportive şi a CSM, Antal Arpad având ca argument de susţinere a proiectului promisiuni ale preşedintelui Traian Băsescu şi ale ministrului Tineretului şi Sportului, Monica Iacob Ridzi.

Antal neagă interesele imobiliare

Arătând că MTS a promis susţinere financiară pentru Baza sportivă şi după descentralizare, Antal Arpad a dat asigurări, în cadrul dezbaterii, asupra faptului că nu există niciun interes imobiliar asupra terenurilor aparţinând de Bază, doar interesul comu nităţii primând în această ches tiune. Potrivit primarului, după preluarea Bazei şi a CSM, se vor identifica soluţii de cofinanţare alături de MTS, în vreme ce în CSM ar putea fi incorporate şi alte entităţi sportive locale, spre asigurarea succesului sportului covăsnean. Antal Arpad şi-a exprimat dorinţa ca toate cluburile sportive să poată beneficia de facilităţile oferite de Baza spor tivă, arătând că municipalitatea va susţine inclusiv cluburile sportive private, acestea putând accesa fonduri prin proiecte.

Prefectul-mediator

Prefectul Codrin Munteanu, care s-a constituit ca mediator între autorităţile locale şi CSM, a propus ca, în urma anunţului făcut de premierul Emil Boc, prin care s-a arătat că termenul pentru adoptarea tuturor actelor normative privind descentralizarea este de 60 de zile, să fie respectat şi la Sfântu-Gheorghe. Primarul Antal Arpad s-a arătat însă împotriva aşteptării, arătând că există urgenţe în această preluare, cu atât mai mult cu cât echipa de baschet a municipiului şi Clubul Sportiv Şcolar, de exemplu, nu au spaţii de antrenament sau dacă le au plătesc chirie. În acest sens, Antal nu a exclus posibilitatea de a se adresa direct Monicăi Iacob Ridzi sau chiar preşedintelui Traian Băsescu, pentru a-i prezenta aşa-zisele „piedici” puse descentralizării sportului la Sfântu Gheorghe.

Carol Şanta, de acord cu descentralizarea, însă în deplină legalitate

Directorul CSM, Carol Şanta, a arătat că, în calitate de angajat al MTS - în condiţiile în care CSM Sfântu Gheorghe este finanţat de minister - va respecta directivele acestuia şi susţine procesul de descentralizare, dar a subliniat că acesta trebuie realizat în deplină legalitate şi cu responsabilitate. Codrin Munteanu a concluzionat că discuţiile între reprezentanţii CL şi cei ai CSM Sfântu Ghoerghe şi ai Direcţiei pentru Sport Covasna vor trebui să continue, adăugând că doleanţele primarului Antal, de grăbire a descentralizării, vor fi transmise către MTS. Acesta a arătat că va trebui aflat dacă Ministerul doreşte o decizie excepţională pentru Sfântu-Gheorghe în ceea ce priveşte descentralizarea sau, dacă nu se va face această discrimirar, se va aştepta hotărârea guvernului referitoare la structurarea descentralizării şi respectarea celor 60 de zile pentru adoptarea actelor normative referitoare la aceasta.

Monica Rizea

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
Ariel, 6 martie 2009
Problema este de ce acorda credit prefectul unor zvonuri? Sau care sunt interesele din interiorul CSM?
Marius, 6 martie 2009
Din interese ascunse se pare ca vor sa grabesca "transferul"pentru a-l indeparta pe Domnul Santa si a pune sef unul de-al lor care va ramane pe liber de la deconcertate.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.