ACTUALITATE 15 martie 2019

Dezbatere la Ministerul Mediului pentru mutarea unui cuib de barză din Turia

de Iulia Drăghici - Taraș | 1127 vizualizări

Ministerul Mediului a inițiat procedura de dezbatere publică pentru un proiect de Ordin care prevede aprobarea relocării unui cuib de barză de pe raza localității Turia. Dacă se va aproba, mutarea ar trebui făcută de personal de specialitate, dat fiind faptul că barza este specie protejată, și nu mai târziu de 31 martie 2019, arată Ordinul suspus dezbaterii publice.

„Cetățenii și instituțiile interesate pot transmite opinii/propuneri/sugestii, în termen de 10 zile de la data publicării, la Ministerul Mediului, Direcția Biodiversitate.

Persoana de contact este dna Antoaneta Oprișan, consilier, Direcţia Biodiversitate, telefon: 0214089546, e-mail: antoaneta.oprisan@mmediu.ro”, arată informarea publicată luni pe site-ul Ministerului Mediului.

Relocarea ar urma să aibă loc într-un cuib construit pe o platformă artificială, la o distanță de circa 30 de metri de actuala locație, pe un stâlp de electricitate.

Motivul mutării ar fi acela că în prezent cuibul s-ar afla pe acoperișul unei case, spun reprezentanții asociației Rara Avis din județul Covasna, care declară că știau de inițiativă, însă că urmează să fie înștiințați și oficial despre ziua și modalitățile în care va avea loc relocarea.

Am fost și noi anunțați. Cuibul este pe acoperișul unei case sau al unei șuri, nu știu exact, și vor să îl mute pe un stâlp, în apropiere. Nu știu unde au ajuns cu aprobările, dar dacă noul cuib nu este mai departe de 100 de metri, cred că o să primească și acordul de mediu. (...) Se poate face relocarea astfel încât să fie bine și pentru oameni, cât și pentru păsări”, a spus, pentru OBSERVATORUL DE COVASNA, președintele Rara Avis, Kelemen László.

Relocarea va putea fi declarată un succes în funcție de reacția berzei, ne-a mai spus Kelemen László, punctând că este posibil ca pasărea să se apuce din nou de construit, dacă nu se acomodează în noua „casă”. Totuși, astfel de relocări nu sunt neobișnuite și s-au mai întâlnit și în județul Covasna.

Acțiunea  nu este însă ușoară nici pentru oameni, din cauza birocrației, dar nici pentru pasărea care își pierde „casa” construită în anii anteriori prin eforturi proprii. Autoritățile nu par să lase însă nimic la voia întâmplării și menționează că este nevoie chiar și de aviz al Academiei Române.

„Prezentul proiect de ordin stabileşte relocarea unui cuib de barză (Ciconia ciconia) în baza procedurii de acordare a derogărilor de la măsurile de protecţie strictă a speciilor de floră şi faună sălbatică, prin a cărui implementare se doreşte un impact pozitiv asupra stării de conservare a habitatelor naturale şi a speciilor sălbatice de floră şi faună protejate. Autoritatea publică centrală pentru protecţia mediului acordă derogări, cu avizul prealabil al Academiei Române, cu condiţia să nu existe o alternativă acceptabilă, iar măsurile derogatorii să nu fie în detrimentul menţinerii populaţiilor speciilor respective într-o stare de conservare favorabilă în arealul lor natural şi numai în anumite situaţii”, mai arată proiectul de Ordin de ministru.  

Proiectul nu mai poate zăbovi foarte mult pentru că primele berze au sosit deja în județul Covasna, întâia ajungând chiar pe 8 martie, tot la Bicfalău, ca în ultimii ani.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.