ACTUALITATE 5 noiembrie 2009

Despăgubirile pagubelor provocate de urşi, în aşteptare

de Covasna Media | 650 vizualizări
[singlepic=524,250,250,,left]Numărul total de urşi aprobat pentru recoltare este de 48 în judeţul Covasna, iar până acum au fost deja împuşcate 16 exemplare, ca urmare a tot mai deselor atacuri pe care urşii le-au făcut asupra aşezărilor omeneşti. Agenţia de Protecţie a Mediului (APM) Covasna raportează în prezent un număr de aproximativ 600 de urşi în judeţul Covasna, dar există statistici neoficiale, ale vânătorilor

Numărul total de urşi aprobat pentru recoltare este de 48 în judeţul Covasna, iar până acum au fost deja împuşcate 16 exemplare, ca urmare a tot mai deselor atacuri pe care urşii le-au făcut asupra aşezărilor omeneşti.

Agenţia de Protecţie a Mediului (APM) Covasna raportează în prezent un număr de aproximativ 600 de urşi în judeţul Covasna, dar există statistici neoficiale, ale vânătorilor, care indică un număr de aproape 900 de capete. Oricare ar fi însă numărul real al urşilor din judeţ, în urma evenimentelor de la Valea Mare şi Zagon, unde tot mai multe gospodării au fost ata cate de urşii care au provocat daune, ucigând zeci de animale domestice, reprezentanţii APM spun că s-au primit cereri pentru despăgubiri pentru a căror soluţionare nu se poate însă garanta.

Şeful compartimentului de biodiversitate al APM Covasna, Mihai Pop, a declarat că Agenţia a început centralizarea cererilor de despăgubiri încă din 2008.

Şeful Serviciului de Implementare a Politicilor de Mediu din cadrul APM Covasna, Octaviean Vasilescu, spune că plata despăgubirilor nu va începe curând, din lipsa unui fond la bugetul Ministerului Mediului pe acest capitol. „Toate procesele verbale întocmite de comisiile de constatare a pagubelor, precum şi cererile în acest sens, ajung de la APM Covasna la Ministerul Mediului şi sperăm la un buget în acest sens”, a explicat Vasilescu.

Potrivit reprezentanţilor APM, valoarea pagubelor raportate în ultimii trei ani a fost evaluată la aproxi mativ 35.000 de euro, aici intrând nu doar daunele provocate de urşi ci şi cele de lupi. În ultimii doi ani, APM Covasna a fost informată de 74 de incidente provocate de urşi, iar în 2009, până în prezent, de 47 de astfel de incidente.

Octaviean Vasilescu consideră că îndesirea atacurilor urşilor este în primul rând rezultatul faptului că aceştia nu mai găsesc mâncare în pădure, iar curajul lor de a veni spre aşezările omeneşti este dat de faptul că omul a devenit o prezenţă constantă în păduri, în ultimii ani.

„Pagube au existat mereu, însă trebuie să ne gândim că în ultimii ani în unele judeţe au existat defrişări masive, iar animalele s-au îndreptat către judeţele cu pădure, aşa cum este cazul judeţului Covasna, ocupat aproa pe pe jumătate de pădure“, a mai spus Vasilescu.

APM Covasna îi sfătuieşte pe toţi locuitorii din mediul rural care se confruntă cu probleme create de urşi să se adreseze Agenţiei, primăriilor şi gestionarilor fondurilor de mediu, astfel încât să poată fi stabilite metodele de recoltare a acestor animale.

Monica Rizea

Teme articol: ursi APM despagubiri pagube
Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.