ACTUALITATE 12 august 2022

Design Bank: lucrări oprite, contract în curs de reziliere

de Iulia Drăghici - Taraș | 1578 vizualizări

Transformarea fostului sediu BNR din Sfântu Gheorghe în centru de inovare și start-up, proiect care purta denumirea „Design Bank”, s-a sistat. Primăria Sfântu Gheorghe este în curs de a rezilia contractul cu firma care începuse lucrările. Potrivit primarului Antal Árpád, compania care a preluat execuția lucrării nu a fost de acord să continue în condițiile creșterilor de prețuri. 

Este în curs de reziliere contractul cu constructorul. Nu am putut să ne înțelegem la actualizarea prețurilor. Știți că acolo lucrările au fost sistate la un moment dat. Între timp au venit scumpirile la materialele de construcție și nu am reușit să ne înțelegem cu constructorul. Asta înseamnă ca în viitorul apropiat să relicităm lucrările de acolo. Deci trebuie actualizată documentația și relicitate lucrările. Asta e! Dacă nu se opreau atunci lucrările, erau uitate de mult. Am spus asta atunci și locatarilor care au fost foarte doritori să fie oprite lucrările: orice oprire a lucrărilor pe o perioadă mai lungă, mai ales dacă intervin și scumpiri de materiale, duce la rezilierea contractului. Pentru că nu te poți aștepta ca un constructor să lucreze în minus”, a declarat primarul joi, într-o conferință de presă, în care a vorbit pe tema investițiilor care vor avea loc în zona centrală a orașului. 

Lucrările pe șantierul Design Bank s-au sistat încă din iunie 2020. Decizia a venit la două săptămâni după ce locuitorii din scările B și C ale blocului la parterul căruia se află fostul sediu al Băncii Naționale Române au trimis o sesizare către Inspectoratul Județean în Construcții Covasna, prin care au ridicat problema structurii de rezistență a clădirii. În vara anului 2020, a fost comandată o nouă expertiză tehnică, după ce prima a semnalat neconcordanță „între proiectul tehnic și expertiza tehnică, releveul clădirii, față de cele constatate la structura clădirii, după începerea lucrărilor de desfacere placaje și demolări” sau „lipsa caietelor de sarcini și instrucțiuni tehnice privind lucrările de demolare/desfacere”, după cum ne-a transmis la vremea respectivă Inspectoratul de Stat în Construcții.

„E complicată situația, nu vreau eu să comentez acum, dar realitatea din teren asta este: va trebui să relicităm. Sperăm că vom găsi alt constructor care va finaliza lucrările”, a mai spus joi edilul din Sfântu Gheorghe. 

Ordinul de începere a lucrărilor la Design Bank, investiție care viza crearea unui centru de design, inovare și start-up în fosta clădire a BNR din municipiul Sfântu Gheorghe, a fost dat în a doua jumătate a lunii mai 2020. 

Termenul de finalizare a lucrărilor era de doi ani de la emiterea ordinului de începere, însă autorităţile locale declarau atunci că aveau speranțe ca până la sfârşitul lui 2021 clădirea să fie dată în folosință. 

Planul era ca centrul să se întindă pe cele două niveluri ale clădirii, parter și etajul I, și să fie create spații de lucru, o sală de conferinţe multifuncţională, o cafenea, dar și spaţii de relaxare. 

Municipalitatea informa la vremea respectivă că va investi în acest proiect aproximativ 7 milioane de lei și că este un demers conceput cu scopul de a sprijini dezvoltarea domeniului IT în regiune, de a atrage noi investitori și de a stimula creativitatea și dezvoltarea tinerilor din Sfântu Gheorghe.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.