ACTUALITATE 17 iunie 2020

De ce s-au oprit lucrările pe șantierul Design Bank

de Daniela Luca | 1488 vizualizări

Precizările Inspectoratului de Stat în Construcții 

Lucrările la Design Bank, centrul de inovare și start-up care va fi construit în locul fostului sediul al Băncii Naționale Române din Sfântu Gheorghe au fost sistate. Decizia a venit la două săptămâni după ce locuitorii din scările B,C ale blocului au trimis o sesizare la Inspectoratul Județean în Construcții Covasna prin care au ridicat problema structurii de rezistență a clădirii. În prezent, o nouă expertiză tehnică este în derulare. 

În articolul „Controversele care au învăluit Blocul 13” publicat în ediția din 10 iunie a ziarului Observatorul de Covasna aduceam în atenție controversele ivite odată cu începerea lucrărilor la viitorul Design Bank. Locuitorii imobilului unde se construiește centrul de inovare și start-up pentru tineri s-au arătat îngrijorați din mai multe motive. Grija cea mai mare totuși este că nu li s-a comunicat nimic despre structura de rezistență a blocului, potrivit acestora. Ei au bănuieli că ar fi fost dărâmați și câțiva pereți de rezistență. 

Între timp, lucrările s-au oprit pe data de 11 iunie, la fix două săptămâni după ce a fost trimisă sesizarea către Inspectoratul Județean în Construcții Covasna, spun locuitorii din blocul 13, de pe strada Kossuth Lajos nr. 10. 

Adresa pe care am trimis-o săptămâna trecută la Inspectoratului Județean în Construcții Covasna, pentru a avea un punct de vedere avizat în problema de față, a fost redirecționată către Inspectoratul de Stat în Construcții. 

În răspunsul formulat de instituție se arată că o nouă expertiză tehnică va stabili dacă a fost afectată structura de rezistență a clădirii. Totodată, inspectorii în construcții au găsit câteva nereguli, printre care neconcordanța între proiectul tehnic și expertiza tehnică, dar și lipsa caietelor de sarcini. 

În urma sesizării formulate, în data de 02.06.2020, de locuitorii blocului nr. 13 (scara B,C), în data de 3.06.2020, reprezentanții Inspectoratului Județean în Construcții Covasna au dispus oprirea lucrărilor de desfacere și demolare până la revizuirea expertizei tehnice și a proiectului tehnic, inclusiv a soluțiilor de intervenție la clădirea existență.

Din cauza neîndeplinirii la termen (08.06.2020) a măsurilor dispuse de IJC Covasna, s-au aplicat sancțiuni contravenționale și s-a dispus oprirea tuturor lucrărilor până la prezentarea unei noi expertize tehnice privind starea tehnică a clădirii și corelarea proiectului tehnic cu acesta. 

Cu privire la neconformitățile constatate, putem menționa:

- neconcordanța între proiectul tehnic și expertiza tehnică, releveul clădirii, față de cele constatate la structura clădirii, după începerea lucrărilor de desfacere placaje și demolări:

- lipsă caiete de sarcini și instrucțiuni tehnice privind lucrările de demolare/desfacere. 

Starea tehnică a clădirii și eventual gradul de afectare al acesteia vor fi prezentate de expertiza tehnică menționată mai sus”, se arată în răspunsul semnat de inspectorul general din cadrul Inspectoratului de Stat în Construcții, Paul Racoviță. 

În adresă se mai arată că referitor la problema disconfortului creat de zgomotul produs de lucrările de demolare și construire, rezolvarea acestei situații nu intră în atribuțiile Inspectoratului Județean în Construcții Covasna. 

Pe de altă parte, săptămâna trecută, compania responsabilă de construcție ne-a dat asigurări că lucrările se desfășoară în conformitate cu proiectul. 

Ordinul de începere a lucrărilor la Design Bank, investiție care vizează crearea unui centru de design, inovare și start-up în fosta clădire a Băncii Naționale Române din municipiul Sfântu Gheorghe, a fost dat în a doua jumătate a lunii mai a.c.. 

Termenul de finalizare a lucrărilor este de doi ani de la emiterea ordinului de începere, însă autorităţile locale au declarat în cadrul unei conferințe de presă de luna trecută că speră ca până la sfârşitul anului viitor clădirea să fie dată în folosință. 

Centrul se va întinde pe cele două niveluri ale clădirii, parter și etajul I,  unde vor fi create spații de lucru, o sală de conferinţe multifuncţională, o cafenea, dar și spaţii de relaxare. 

Viitorul centru de design, inovare și start-up, în care municipalitatea va investi aproximativ 7 milioane de lei, a fost conceput cu scopul de a sprijini dezvoltarea domeniului IT în regiune, de a atrage noi investitori și de a stimula creativitatea și dezvoltarea tinerilor din Sfântu Gheorghe.

Rămâne de văzut dacă rezultatele expertizei vor confirma sau nu bănuielile locatarilor îngrijorați. 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.