ACTUALITATE 12 septembrie 2016

Deschidere de an școlar cu flori, mesaje și gânduri de mai bine în județul Covasna

de Covasna Media | 3685 vizualizări

Școala a început azi, în toată țara și, firește, și în județul nostru. Reporterii Observatorul de Covasna au fost la deschiderea anului școlar în unități de învățământ din Sfântu Gheorghe și din zona Întorsurii Buzăului și vă transmit, în rândurile de mai jos, câte ceva atât din mesajele oficialilor prezenți la ceremonii, cât și din gândurile elevilor cu ocazia primei zile de școală.

PS Andrei: Tinerii au nevoie să fie ascultați

deschidere an scolar IPSLa Colegiul Național Mihai Viteazul (CNMV) din Sfântu Gheorghe, la deschiderea anului școlar, în fața cadrelor didactice, a părinților și a elevilor emoționați din curtea școlii s-au aflat, la prezidiu, Preasfințitul Andrei, episcopul Covasnei și Harghitei, prefectul județului, Sebastian Cucu, subprefectul Viorel Radocea, inspectorul școlar de specialitate Maria Pandele, părintele Sebastian Pârvu, consilier cultural al Episcopiei Covasnei și Harghitei, consilierii locali Mirela Bucur și Andrei Cochior, preoții Cristian Groza și Darius Mărcușa, directorul liceului, Luminița Costea și directorul adjunct, Maria Băilă. După o scurtă slujbă de binecuvântare, PS Andrei a transmis un mesaj celor prezenți: „Copiii și tinerii doresc să fie iubiți și să iubească, să crească afectiv, intelectual, spiritual și fizic, printr-o educație adecvată. De aceea ei au nevoie să fie ascultați, să fie încurajați, dar și ajutați și îndrumați, mai ales când idealul lor sincer se întâlnește cu realitatea dură a contextului social cotidian, când creșterea și maturizarea lor înseamnă efort intelectual și fizic, speranță și perseverență”.

Apel la părinți și elevi din partea prefectului: „Nu abuzați de scutiri”

Discursul prefectului județului Covasna, Sebastian Cucu, la festivitatea de la CNMV a făcut referire, printre altele, la importanța sportului. Un subiect pe care oficialul l-a abordat cu seriozitate, dar și cu un strop de umor: „Zilele trecute a avut loc o discuție în cadrul Colegiului Prefectural în care s-a ajuns la concluzia că tinerii noștri fac prea puțin sport. Eu vreau să vă uitați la mine, sunt un exemplu de așa nu. Îndemnul meu este (...) să faceți cât mai multă mișcare, este foarte important să fiți sănătoși”. Prefectul a transmis un mesaj atât elevilor, cât și părinților lor cu privire la adeverințele care permit elevilor să nu participe la orele de sport: „Nu abuzați de acele adeverințe, de acele scutiri de la ora de sport. Nu faceți decât rău dumneavoastră, copiilor dumneavoastră”.

CNMV, o școală pentru viitordeschidere an scolar 1

Tot în discursul său, prefectul a elogiat personalitatea lui Mihai Viteazul, care trebuie să fie o pildă pentru colegiul care-i poartă numele: „Nu pot să mă abțin, văzând imaginea marelui Voievod național Mihai Viteazul,  să vă îndemn s-o v-o fixați bine în minte și în inimă, pentru că o să vă ajute. Colegiul Național Mihai Viteazul nu este și nu trebuie să fie o simplă locație de învățământ. Trebuie să fie o stare de spirit care presupune unitate, curaj, putere, încredere, înțelepciune, inteligență. Pentru că asta a fost Mihai Viteazul, a fost un unificator, a fost un înțelept, a fost neînfricat. Toate acestea nu pot decât să vă ajute în viață (...) în ceea ce faceți voi”. Totodată, directorul CNMV, Luminița Costea a vorbit despre rezultatele excelente ale elevilor săi : „Trăgându-se linie la sfârșitul anului școlar precedent, Colegiul Național Mihai Viteazul se situează pe locul I în ceea ce privește examenele naționale din sesiunea de vară, atât la evaluare națională cât și la bacalaureat (...). Cu acest lucru voiam să-mi încep micul meu discurs de astăzi, să felicit acest colegiu care reprezintă o emblemă pentru comunitatea noastră, este școală atât a trecutului dar și o școală care va face față viitorului”.

Mesajul primarului Antal Arpad

Consilierul local Mirela Bucur a citit mesajul primarului municipiului Sfântu Gheorghe, Arpad Antal. „Scopul meu este ca fiecare elev din Sfântu Gheorghe să aibă șansa de a învăța și de a-și îmbogăți cunoștințele, iar pentru asta trebuie să asigurăm condiții potrivite (...). Căutăm să identificăm cele mai eficiente modalități prin care putem capta atenția elevilor și sper că educația digitală va deveni cât mai curând accesibilă pentru fiecare elev din orașul nostru. Nu doar pentru că dorim să fim în pas cu lumea modernă, ci și pentru că dorim să contribuim activ la dezvoltarea acesteia. Dorim ca elevii noștri să fie bine pregătiți și să-și găsească locul oriunde și oricând. Dorim să-și valorifice cunoștințele în interesul tărâmului lor natal, indifertent de faptul că vor alege să rămână acasă, sau să plece pentru a acumula noi experiențe. Dorim ca meleagurile unde s-au născut să fie considerate centrul universului lor, un loc de unde e bine să pleci, dar unde totdeauna este și mai bine să te reîntorci”, se arată în discursul primarului. Totodată, consilierul local Mirela Bucur a urat „un an nou școlar plin de roade” și din partea Consiliului Local al municipiului Sfântu Gheorghe.

Liceul Mikes Kelemen, de la trei la patru clase de a V-a

Vizitând și pe la liceul Mikes Kelemen, am stat de vorbă cu directorul acestuia, Már István. “Suntem foarte mulțumiți că avem trei clase pregătitoare, patru clase în a V-a, - anul trecut am avut trei - și să sperăm că rezultatele de la bacalaureat și evaluarea națională vor fi tot atât de bune pe cât au fost în anul școlar 2015-2016”, ne-a spus, cu ocazia începerii anului școlar, directorul.

Discurs despre importanța valorilor, la Székely Mikó

Trecând și pe la Colegiul Național Székely Mikó, am întrebat-o pe directoarea Kondor Ágota despre mesajul pe care l-a transmis elevilor și profesorilor. „Le-am spus și părinților și copiilor despre cât de  important este a ne păstra valorile (...) Noi acum am început al 157-lea an al colegiului nostru. Ni se spune că suntem puțin conservatori și cred că așa este, iar păstrarea valorilor se află în strategia noastră (...). Aici avem niște cerințe foarte mari și la învățătură, și la comportament”, ne-a răspuns directoarea. „Am început anul școlar cu gânduri bune și cu planuri mari, chiar mâine avem un program care susține elevii talentați 150 de elevi, dintre care 70 de la liceul nostru. Avem elevi supradotați, talentați și încercăm, chiar din clasele primare, să recunoaștem care în ce domeniu e mai talentat”, ne-a detaliat reprezentanta conducerii colegiului.

Mesaje şi sfaturi din zona Buzaielor cu ocazia începutului de an şcolar

Freamătul unui nou început de an şcolar parcă a trezit la viaţă zona Buzaielor. Cu flori în mână şi emoţie în priviri, elevii, însoţiţi sau nu de părinţi, au trecut pragurile şcolilor, unde au fost întâmpinaţi de învăţători, diriginţi, profesori, directori, dar şi de preoţi sau reprezentanţi ai autorităţilor locale şi judeţene.

„Să fiu sincer, mă simt destul de fericit pentru că am ajuns în sfârşit pe ultima treaptă a gimnaziului şi că voi fi în clasa a 8-a. Pe de altă parte, sunt conştient că examenul reprezintă o parte foarte importantă a acestui an şi că pe acest lucru se va axa în mare parte clasa a 8-a, aşa că am nevoie de forţe proaspete şi de multă voinţă pentru a putea trece cu bine şi peste acest capitol al vieţii”, ne-a spus elevul model de la Şcoala Gimnazială „Nicolae Russu” din Sita Buzăului, Andrei Banciu, care în anul şcolar trecut a participat la majoritatea olimpiadelor şi concursurilor şcolare adresate elevilor de vârsta lui.

Andrei ne-a mai spus şi că anul acesta speră să fie cel puţin la fel de activ ca şi anul precedent. „În anul acesta aş dori să am aceleaşi rezultate ca în anii trecuţi, să trec cu bine peste examen şi să ajung la liceul la care mi-am propus să îmi continui activitatea şcolară, unde sper că mă voi menţine la acelaşi nivel. O să fac tot posibilul să particip şi la olimpiade, chiar dacă va trebui să mă pregătesc în paralel şi pentru examen, pentru că ştiu că şi olimpiadele mă vor ajuta enorm în ceea ce priveşte pregătirea”, a explicat elevul din Sita Buzăului.

Colega lui, „vocea de aur” din zona Buzaielor, Mălina Boricean, care tocmai a început clasa a VII-a la aceeaşi şcoală din Sita Buzăului, a întâmpinat noul an plină de energie. „Pot spune că a fost o vacanţă minunată, plină de reuşite la care nu mă aşteptam. Astăzi a fost o zi frumoasă, cu emoţii ca de obicei. Îmi voi da silința ca în noul an şcolar rezultatele mele să fie cât mai bune. Mă simt plină de energie şi pregătită să învăț lucruri noi. Urez tuturor elevilor mult succes cu cât mai multe reuşite!”.

„Mi-aş dori ca ziua aceasta să fie declarată zi liberă”, Leca Băncilă

Reprezentantul autorităţilor locale din Întorsura Buzăului, actualul primar, fost director al liceului întorsurean, Leca Băncilă, s-a declarat fericit de acest nou început şi, pe lângă sfaturile pe care le-a oferit elevilor, acesta a precizat în discursul său că şi-ar dori ca prima zi de şcoală să fie zi liberă la nivel naţional. „Mi-aş dori ca ziua aceasta să fie declarată zi liberă. De ce? Prezenţa părinţilor în şcoală este o garanţie a responsabilităţii şi reuşitei şcolii. Astăzi m-aş bucura ca fiecare părinte să aibă puterea şi să vină aici, alături de şcoală. Fără familie, fără Biserică şi fără valorile promovate de şcoală, nu vom avea nici ca indivizi, nici ca naţiune, viitor”, a spus edilul din Întorsura Buzăului.

Acesta a ţinut să le aducă în vedere elevilor că ei sunt speranţele unui viitor mai bun. „Ce se întâmplă în şcoală eu definesc cu cea mai mare responsabilitate ca fiind cea mai nobilă activitate pe care o putem face toţi pe Pâmânt. Aici zidim suflete. Aici formăm oameni, cărora din generaţie în generaţie le lăsăm responsabilitatea viitorului. Dragi elevi, dumneavoastră sunteţi tot ce are mai bun această comunitate! De activitatea dumneavoastră, azi aici şi mâine în altă parte, să ştiţi că ne legăm toate speranţele noastre de mai bine. Luaţi în serios ceea ce faceţi aici. Încercaţi să veniţi alături de profesorii voştri cu tot ce aveţi mai bun, deschidere, capacitate de efort şi asumarea de responsabilităţi. (...) Nu vă mulţumiţi cu puţin dacă vă doriţi mai târziu mai mult. (...) Încercaţi să rămâneţi cantonaţi pe ceea ce reprezintă valorile umane, pe lângă care trecem în ultimii ani cu prea multă uşurinţă”, a spus Leca Băncilă.

Senatorul Marius Obreja, care a fost prezent la deschiderile de an şcolar din Întorsura Buzăului, a transmis elevilor să ţină cont de trei piloni importanţi care îi vor călăuzi în viaţă. „Nici nu vă daţi seama cât de frumoşi şi de tonici sunteţi acum şi câte nostalgii stârniţi, cel puţin în inima mea. Am participat astăzi şi în alte locuri la deschiderea de an şcolar. Le-am adus aminte elevilor de cei trei piloni importanţi în viaţă pe care să îi folosiţi când veţi întâlni momente grele. Aceştia sunt: şcoala – cultura şi educaţia, credinţa în Dumnezeu şi în Biserică şi nu în ultimul rând dragostea de ţară şi de neam”.

Bun venit, boboceilor!

Începutul de an şcolar este special pentru toată lumea, dar cu atât mai mult pentru cei care intră într-un nouă etapă a învăţământului: fie şcoală primară, fie liceu. „Bobocii” întorsureni au fost primiţi aşa cum cere tradiţia, pe sub poduri de flori, atât la Liceul „Mircea Eliade”, cât şi la şcoala gimnazială „Mihail Sadoveanu”.

În calitate de reprezentant al cadrelor didactice, profesoara de la „Mircea Eliade”, Valentina Rusu, i-a sfătuit pe boboci să uite de teama de a greşi. „Bun venit boboceilor! (...) Să nu vă fie teamă să greşiţi. A greşi nu înseamnă neapărat a nu învăţa. Din greşeli reuşim să învăţăm şi să mergem mai departe. Să nu vă fie frică să participaţi activ la ore, să puneţi întrebări când aveţi nevoie de anumite lămuriri şi să vă folosiţi creativitatea şi imaginaţia la maxim”.

Directoarea Liceului Teoretic „Mircea Eliade”, Maria Badiu a precizat în discursul său că „este o zi specială pentru toată lumea, fie că sunteţi în clasa a IX-a şi sunteţi proaspăt veniţi în acest liceu, fie că sunteţi în clasele mai mari şi veniţi an de an la noi. Este nevoie să marcăm orice început cu bucurie şi festivitate pentru că suntem mândri de voi. (...) Fireşte că nu toată lumea este elev de 10, însă nu uitaţi: misiunea noastră este descoperirea şi dezvoltarea potenţialului fiecăruia dintre voi, astfel încât să vă descoperiţi abilităţile, talentele, care să vă conducă în cariera mult visată”.

Telefoanele scumpe şi bijuteriile fac din elevi ţinte ale infractorilor

Să nu uităm nici că un nou început vine cu riscurile sale! Acest lucru l-a sublinit şi un reprezentant al Jandarmeriei Române, care a luat cuvântul la ceremonia de deschidere de la liceul „Mircea Eliade”: „Dorim să le reamintim părinţilor faptul că educaţia începe de acasă. Ştim că vreţi să le oferiţi copiilor tot ce este mai bun, însă nu este cazul să îi trimiteţi la şcoală cu telefoane mobile de ultimă generaţie sau cu bijuterii pentru că astfel îi transformaţi în ţinte ale infractorilor. Sfaturile noastre pentru copii se referă la adoptarea unei conduite corecte, la respect reciproc în relaţiile cu colegii şi profesorii, precum şi o atitudine non-violentă în cazul apariţiilor unor conflicte. Orice neînţelegere se rezolvă prin dialog, iar în cazul în care acesta nu dă roade, iar situaţia se agravează, trebuie să anunţaţi de urgenţă profesorii sau chiar forţele de ordine”.

„Puneți sub semnul întrebării!”

Am lăsat pentru finalul articolului două îndemnuri rostite la deschiderea anului școlar de la Colegiul Național Mihai Viteazu din Sfântu Gheorghe, dar care reprezintă idei valoroase privind dezvoltarea personală a tuturor elevilor, fie ei din județul nostru sau de aiurea. „Aș vrea să vă fac un îndemn, dragi elevi, mai puțin obișnuit, jucați-vă”, a spus inspectorul de specialitate Maria Pandele. Tot ea a continuat: „Jucați-vă cu cartea. Cartea înseamnă știință, învățătură. Descoperiți-o și faceți din ea un foarte bun prieten, un prieten pe viață”. Trecând în revistă diferitele cicluri școlare, privite prin prisma ideii de joc, inspectorul s-a adresat și liceenilor: „Voi, dragi liceeni, nu uitați să vă jucați. Jucați-vă cu dorințele voastre, cu ideile, cu visurile, cu gândurile (...) și veți deschide căi. Atrageți-i de partea voastră pe dascălii, părinții voștri, luați-i ca parteneri de joc, învățați de la ei, acceptați-le provocările și așa  veți învăța regulile vieții”. O altă idee foarte utilă pentru elevi a venit din partea directorului adjunct al CNMV, Maria Băilă: „Mă gândeam că după atâtea mesaje frumoase, aș vrea să transmit și eu un îndemn elevilor. Am fost îndemnați să ne jucăm, să ne mișcăm, să învățăm, să fim perseverenți. Cred că aș vrea doar să vă spun, dragi elevi, să nu luați totul și toate informațiile ca pe un adevăr absolut. Puneți sub semnul întrebării. Puneți întrebări și descoperiți. Pentru că doar întrebarea depășește stagnarea și vă va accelera parcursul vostru spre cunoaștere și spre acea cale a devenirii ca oameni de care vorbea și doamna inspector”.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.