ACTUALITATE 22 septembrie 2018

Deputatul Kulcsar cere urgentarea redactării hotărârii de condamnare a celor doi bărbaţi acuzaţi de terorism

de Iulia Drăghici - Taraș | 688 vizualizări

Preşedintele Partidului Civic Maghiar (PCM) Covasna, Kulcsar Terza Jozsef, ales deputat pe listele UDMR, cere conducerii Ministerului Justiţiei şi Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie să urgenteze redactarea hotărârii judecătoreşti de condamnare la închisoare a celor doi bărbaţi din Târgu Secuiesc acuzaţi de terorism - Beke Istvan Attila şi Szocs Zoltan.

Kulcsar Terza Jozsef a declarat vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, că cei doi bărbaţi au fost condamnaţi definitiv la 5 ani de închisoare cu executare şi au fost încarceraţi în Penitenciarul din Miercurea Ciuc, dar hotărârea judecătorească nu a fost redactată până în prezent, iar prin urmare aceştia nu pot ataca sentinţa la Curtea Europeană a Drepturilor Omului de la Strasbourg.

„Soluţia detaliată este afişată pe site-ul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, însă nici până în prezent nu a fost redactată hotărârea judecătorească. Solicit urgentarea redactării hotărârii judecătoreşti pronunţate în data de 4 iulie 2018 în acest dosar penal, cu privire la cunoaşterea motivelor care au condus la condamnarea acestor două persoane, care sunt esenţiale în scopul respectării dreptului la apărare şi pentru exercitarea căilor de atac prevăzute de lege (...) Este cunoscut faptul că gradul de încărcare a instanţelor de judecată nu permite redactarea imediată a hotărârilor judecătoreşti, însă, cu toate acestea trebuie luat în considerare şi faptul că executarea pedepsei în regim privativ de libertate poate aduce însemnate prejudicii persoanelor menţionate, în condiţiile în care acestea nu cunosc exact motivele care au dus la schimbarea încadrării juridice şi implicit la condamnarea lor", a declarat Kulcsar Terza Jozsef.

Acesta a mai spus că luni va trimite solicitarea în scris către Ministerul Justiţiei şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Parlamentarul covăsnean a mai menţionat că în cursul zilei de vineri i-a vizitat în penitenciar pe cei doi bărbaţi, precizând că a făcut acest lucru în calitatea sa oficială de deputat UDMR şi membru al Comisiei pentru Drepturile Omului din Camera Deputaţilor.

Kulcsar a opinat că Beke Istvan şi Szocs Zoltan sunt „condamnaţi politic”, iar hotărârea de condamnare la închisoare este „nedreaptă”.

Szocs Zoltan şi Beke Istvan Attila, membri ai grupării "Mişcarea de Tineret 64 de Comitate"(HVIM), au fost condamnaţi la 5 ani de închisoare pentru terorism, fiind acuzaţi că intenţionau să detoneze un dispozitiv exploziv improvizat la manifestările de 1 Decembrie din 2015 de la Târgu Secuiesc.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis apelul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) şi a schimbat încadrarea juridică a faptei din 'atentat împotriva unei colectivităţi', în forma tentativei, în infracţiunea de acte de terorism.

AGERPRES. 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.