„Deprecierea leului este consecinţa politicilor guvernamentale”
UDMR Covasna vine cu propuneri de a-i ajuta pe cei care și-au făcut credite în valută
Președintele UDMR Sfântu Gheorghe, Antal Árpád, care este și primarul municipiului reședință de județ, a anunțat ieri că UDMR va pregăti două proiecte legislative care să ajute persoanele care au credite în valută și acum suferă de pe urma deprecierii leului față de euro, dolari şi mai ales franci elvețieni. Liderul politic a subliniat însă că vina pentru situația creată este atât a statului, cât și a băncilor și a persoanelor care și-au luat credite în altă monedă decât cea în care își iau salariul.
Problemă de ordin social
Antal Árpád a spus că anul trecut, în octombrie, UDMR a prezentat o propunere care venea să-i ajute pe cei care au credite în valută. „Am spus atunci că soluţia noastră, sau propunerea noastră este de a împărţi riscurile şi responsabilităţile, deoarece noi considerăm că există o responsabilitate a Băncii Naţionale a României, o responsabilitate a Guvernului, o responsabilitate a băncilor comerciale şi, evident, o responsabilitate a cetăţenilor care deşi aveau veniturile în lei, au contractat credite în valută. Eu consider că situaţia nu se poate minimaliza doar pentru cei care au luat credite în franci elveţieni, ci trebuia luat, în general, pentru toate persoanele care au contractat credite în valută. Noi considerăm că problematica creditelor în valută este una complexă, de ordin social dacă ne gândim la evacuări, de ordin economic dacă ne gândim la faptul că în momentul în care băncile vor scoate pe piaţă zeci de mii de locuinţe va scădea valoarea imobilelor la nivel naţional, dar şi de ordin financiar pentru că băncile vor avea de suferit în momentul în care o parte din portofoliul lor de credite va intra în neplată” – a declarat Antal Árpád.
Implicarea mai multor factori
În opinia politicianului, rezolvarea necesită şi implicarea guvernamentală. „Nu cred că este cinstit nici din partea BNR, nici din partea guvernului să spună că nu este treaba noastră. În Germania, Banca Naţională nu a permis băncilor comerciale să acorde credite în franci elveţieni. Deci este evidentă o responsabilitate a BNR, cum reglementează activitatea acestor bănci comerciale. Băncile comerciale îşi desfăşoară activitatea după Banca Naţională, deci practic BNR a reglementat în aşa fel încât s-a ajuns în situaţia asta. Să spună în acest moment BNR sau guvernul că nu este problema lor este o atitudine ultraliberală şi incorectă în situaţia de faţă. Faptul că se depreciază moneda naţională este consecinţa politicilor guvernamentale, nu este consecinţa faptului că cetăţeanul munceşte mult sau puţin şi cât ia salariul. Nu au luat măsuri de popularizare a riscurilor creditelor în valută. Au contribuit la crearea unui climat în care oamenii au avut încredere în produsele bancare de creditare în valută” – spune Antal, adăugând că și debitorii au partea lor de responsabilitate, pentru că trebuiau să fie mai prudenţi.
Soluția 1: convertirea
Una dintre soluțiile propuse de UDMR este convertirea creditelor în valută în moneda națională. Antal a subliniat faptul că este vorba doar de creditele imobiliare garantate cu ipotecă. „Soluţia noastră este o răspundere solidară a statului, a băncii şi a cetăţeanului pentru că nimeni nu poate să spună că nu a avut în vedere deprecierea monedei naţionale. Debitorii nu pot fi scoşi în întregime de sub răspundere dar nu putem aştepta ca aceştia să plătească în perioadă de criză toate consecinţele financiare are unor decizii greşite ale lor şi ale altora. Propunerea noastră este o iniţiativă politică legislativă care să oblige băncile la convertirea în lei a creditelor în valute garantate cu ipoteci rezidenţiale, la cursul de schimb din data contractării creditului iar pierderile aferente să fie asumate pe baza principiului răspunderii solidare de către bancă în proporţie de 40%, de către stat în proporţie de 30% şi de către debitor în proporţie de 30%” – explică Antal.
Soluția 2: curs inițial +20%
Având în vedere că miercuri, în şedinţa Comisiei de buget finanţe a Parlamentului, reprezentanţii PNL au expus motive conform cărora conversia creditelor din valută în moneda naţională nu este posibilă, UDMR a găsit o altă soluție. „În noaptea de miercuri spre joi am elaborat o altă propunere, care nu necesită conversia. Este o soluţie mult mai simplă, scoate din ecuaţie guvernul. În această variantă nu există o solidaritate a cetăţenilor pentru că se referă exclusiv la relaţia bancă-cetăţean, dar trebuie reglementată legal. O soluţie alternativă care se bazează pe o directivă a Uniunii Europene din anul 2014 şi care nu presupune conversie dar ar putea rezolva problema debitorului în valută este obligarea băncilor la aplicarea unor rate de dobândă la creditele în valută, din care ar rezulta o creştere a datoriilor de plată lunare exprimate în lei de maxim 20% comparativ cu prima rată a creditului” – spune Antal Árpád. Acesta a menționat că unele bănci comerciale au luat deja decizii asemănătoare acestei propuneri, care pe scurt poate fi numită astfel: curs iniţial plus 20%, reglementat prin dobânzi din 3 în 3 luni.
Îngrijorare la Primărie
Primarul este îngrijorat de faptul că în cazul în care nu se vor lua măsuri, oamenii vor ajunge în stradă pentru că băncile vor scoate la licitație locuințele în vederea recuperării datoriilor. „Vă daţi seama că sunt două probleme foarte mari: în momentul în care oamenii ajung în stradă, noi trebuie să rezolvăm problema pentru că nu merg la primul ministru să o rezolve ci vin la primar. Dacă ai avut locuinţă după 1989, nu poţi primi locuinţă socială. Nici măcar locuinţă socială nu poţi să dai la cetăţeanul care până la urmă a încercat să facă ceva cu viaţa lui, a riscat ceva dar nu a reuşit şi a ajuns pe stradă, în timp ce celălalt care niciodată nu a făcut şi nici nu a vrut să facă nimic în viaţă stă la coadă să primească locuinţă socială. Nu e corect” – spune Antal Árpád.
Cele două propuneri vor ajunge la București, unde parlamentarii Uniunii le vor depune spre dezbatere în februarie.
Francul doboară un nou record şi depăşeşte euro
Cursul pentru franc anunţat joi de BNR a crescut cu 0,2%, la 4,5152 lei. Este un nou maxim istoric şi al cincilea record atins în ultimele şase şedinţe.
Pentru dolar, BNR a anunţat un curs de 3,8721 lei, în scădere cu 2,68 bani faţă de recordul de 3,8989 lei/dolar înregistrat miercuri. Evoluţia dolarului în raport cu leul este determinată de raportul dintre moneda americană şi cea europeană pe pieţele externe.
Referinţa euro a scăzut cu 1,05 bani, la 4,5005 lei/euro. Cursul record pentru euro a fost înregistrat în urmă cu aproape doi ani şi jumătate, pe 3 august 2012, la 4,6481 lei.
Cursurile de schimb leu/dolar şi leu/franc elveţian sunt calculate de BNR în funcţie de paritatea leu/euro şi cotaţiile de schimb euro/dolar şi euro/franc elveţian.