ACTUALITATE 26 aprilie 2021

Denisa Cernescu, fata care pune semnul egal între dans și viață

de Iulia Drăghici - Taraș | 6569 vizualizări

Povestea covăsnencei care vineri a apărut în emisiunea Românii au Talent: „Doctorii mi-au recomandat ori să suport durerea, ori să mă las de dans. Am zis «ok, suport durerea»”

Orașul Sfântu Gheorghe, așa mic, cochet și divers cum e el, poate cu ușurință să primească titlul de „capitală a dansului 2021”. Nu, nu este o titulatură pretențioasă și nemeritată. Știu bine asta cei care se uită la emisiunea Românii au Talent. Nu mai puțin de trei tinere de la secția de dans modern a Palatului Copiilor din Sfântu Gheorghe și Asociația „Love To Dance” au ieșit de pe scena celebrului show TV în acest sezon cu patru „Da” și multe laude din partea juraților. Cea mai recentă apariție a fost cea a Denisei Cernescu, o tânără în vârstă de 15 ani, pentru care dansul înseamnă viață. Momentul ei, care a cucerit mii de priviri, a fost televizat vineri, dar povestea mai pe larg a Denisei, fata care dansează de când se știe, o puteți afla în rândurile următoare. 

Denisa Cernescu are 15 ani și este elevă în clasa a IX-a la Colegiul Național „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe. Autocaracterizarea și-o face prin cuvinte ca „muncitoare”, „descurcăreață”, „ambițioasă” și, totodată, spune, fără ezitare că este sociabilă și un om care pune preț pe familie, prieteni, echipa de dansuri, cu care are legături cu adevărat speciale. 

„Doctorii mi-au recomandat ori să suport durerea, ori să mă las de dans. Am zis «ok, suport durerea»”

Am vorbit cu Denisa în ziua de sâmbătă. Momentul de la Românii au Talent, difuzat vineri seara, era încă proaspăt în mintea tuturor, în special a ei, care a spus și atunci, dar și sâmbătă: „E un vis devenit realitate”. Și-a promis de mult că într-o zi va urca pe această mare scenă și, cu toate că înainte să meargă la preselecții a avut îndoieli dacă să o facă, părinții au fost cei care i-au reamintit ce înseamnă de fapt dansul pentru ea. A scăpat de ezitări și prin încurajările calde ale celor dragi și-a urmat drumul. În ciuda durerilor fizice pe care le are uneori la genunchiul piciorului stâng. 

Medicii și alți specialiști i-au spus că ar fi bine să se odihnească, să renunțe la dans, pentru că nu poate fi operată în curând, cel puțin nu până după 18 ani. Dar cum să renunțe la pasiunea care o face cea mai fericită? A ales în schimb să îndure suferința și să se antreneze în continuare. 

Nu știu exact ce se întâmplă. Când depun mai mult efort decât ar trebui, se umflă și mi se blochează uneori, mă doare foarte tare. Sunt momente la repetiții când trebuie să zic: nu mai pot. Nu am ce să fac. Încerc să nu îl bag în seamă pentru că nu am ce se fac până la vârsta de 18 ani. Dacă nu sunt majoră, nu pot să lucrez la el, pentru că organismul meu e încă în creștere. Doctorii mi-au recomandat ori să suport durerea, ori să mă las de dans. Am zis «ok, suport durerea»”, ne-a spus tânăra.  

Descoperirea dansului 

Dar de unde a început iubirea aceasta mare pentru dans?”, am întrebat-o pe Denisa. Și ea mi-a răspuns: „Eu de când eram mică dansam peste tot. Îmi plăcea să mă zbănțui pe orice muzică. Așa că la vârsta de trei ani, mama m-a dat la balet. Am fost timp de doi sau trei ani, după care m-am băgat pe zumba. Am găsit niște instructoare la noi în oraș. Am fost și acolo câțiva ani. Pe lângă dans, am făcut și alte sporturi: atletism, gimnastică, handbal, baschet și altele. Dar de fiecare dată, lângă unul dintre astea mereu era dans. Eram în largul meu atunci când dansam. Așa am ajuns la profa Eni”. 

La rândul ei, profa Eni, adică Molnár Enikő de la secțiunea de dans modern a Palatului Copiilor Sfântu Gheorghe, ne-a spus că nu a fost greu să recunoască talentul Denisei pentru dans pentru că „se vede de la o poștă”. Se vede și pentru că, potrivit acesteia, talentul este dublat de munca depusă în egală măsură, iar tânăra evoluează văzând cu ochii. 

E foarte talentată, dar și muncește foarte mult. Se antrenează mult și a evoluat foarte mult. Își folosește talentul 100%. (...) Chiar e un exemplu. Dacă îți dă Dumnezeu ceva, atunci trebuie să trăiești cu acest dar și să profiți de el”, ne-a spus Molnár Enikő. 

Denisa are multe concursuri la activ și experiențe pe scenă, atât solo, cât și în trupe. Competițiile au venit de cele mai multe ori cu premii, iar unul dintre cele mai de preț este locul 1 la campionatul mondial din Croația, unde a impresionat jurații cu momentul ei solo. 

Dar nu e totul roz și numai distracție. Ne-a spus-o și Denisa, dar și profa Eni. Pentru că puțini știu cât efort fizic, dar și psihic, stă în spatele pregătirii unui moment care pleacă din sala de dans și ajunge în lumina reflectoarelor. 

Nimeni nu vede, într-o producție cum a avut Denisa, cât efort e în spate. E greu pentru corp și să reziști până la capăt. Numai noi știm ce e în spatele unei producții de trei minute. Faptul că ea dansează în cinci producții de performanță, e extrem de mult. Înainte de pandemie, am fost la concursuri în fiecare a doua, a treia săptămână. Înainte de fiecare sunt repetiții intense. Ea a fost forțată întruna. Fiind în atât de multe producții, a avut de tras mult mai mult decât ceilalți. Nu e joacă. Eu am întrebat-o: știi în ce te bagi? A zis că da. Pot să îți zic că la fiecare concurs trage foarte puternic. Indiferent că are șase dansuri, trage maximum. Câteodată pur și simplu nu înțeleg cum poate, pentru că e foarte obositor”, ne-a mai spus profesoara de dans a Denisei. 

Pandemia 

Pe acest subiect, Denisa ne-a spus că înainte de pandemie, fiecare zi a ei era încărcată la maximum. Asta pentru că aproape în fiecare după-amiază, după ce termina orele, fugea la sala de dans, unde avea repetiții câte două, trei, chiar patru ore, fiind una dintre membrele de bază în multe dintre dansurile pe care le are grupa de performanță. Dacă mai avea timp, mergea acasă să mai mănânce, dacă nu, după. Iar seara, după ce ajungea acasă, urmau temele și învățatul pentru școală. Un ritm alert, care pentru mulți dintre adulți ar fi greu de dus.  

Nu am să mint, era greu. (...) Pe lângă dans și școală, mai aveam și meditații la care trebuia să mă împart. A fost foarte greu, eram mereu pe fugă și obosită, dar nu m-aș plânge, pentru că mie asta îmi place să fac”, a spus aceasta. 

Pandemia a venit ca o un moment de respiro, dar a fost și dificilă ruperea de viața antrenantă. Denisa ne-a spus că a profitat totuși de faptul că a avut un pic de timp pentru ea și s-a dedicat, da, ați ghicit, tot dansului. În lockdown și-a făcut propriile coregrafii, pe care le-a prezentat în cursuri pe Instagram sau Facebook și a participat la concursuri online. 

A fost bine, pentru că am putut să iau o mică pauză pentru picior. Cred că pauza m-a ajutat, că trebuia să se liniștească și piciorul meu, să nu îl distrug chiar de tot. Dar, pe de altă parte a fost greu, a fost urât, pentru că nu am mai avut competiții, dansuri, coregrafii. (...) Noroc cu internetul, pentru că m-a ajutat să mă cunoască mai mulți oameni. Am făcut foarte multe coregrafii, am făcut live-uri pe Instagram, chiar am predat, foarte multe persoane m-au văzut, am participat la concursuri online. Chiar am câștigat la unul o sumă de bani pentru locul 1 și vizualizări. Deci sunt părți bune și părți rele”, ne-a spus Denisa.

Scena de la Românii au Talent

Experiența de la Românii au Talent este unică, nu se poate compara cu nimic, spune tânăra, care ne-a mai precizat și că acesta a fost un vis de-ale ei, unul care a devenit realitate, deși în urmă cu puțin timp i se părea imposibil. 

Ca de fiecare dată, când intru pe scenă, scap de emoții și mă simt în largul meu. Știu că asta e zona mea, că aici eu dețin controlul. (...) Aseară am țipat de bucurie, m-am aruncat pe jos, Doamne!, tremuram toată. În viața mea nu am simțit sentimentul ăsta, jur! A fost foarte fain! (...) Cel mai frică mi-a fost de interviu. Nu îmi venea să cred că am ajuns acolo. Eu de mică, de când mă uitam la emisiunea asta ziceam: „Mami, cândva o să merg și eu!”. Și când am văzut că s-a întâmplat, nu mi-a venit să cred că eu sunt acolo, sincer”, ne-a spus aceasta.

Reacțiile juraților, un supliment de încredere: „Mi-am reamintit că aici îmi e locul”

Reacțiile juraților au venit ca un „supliment” de încredere în forțele proprii, de care avea mai multă nevoie decât credea, precizează Denisa. Smiley i-a spus că ar trebui să își îndrepte atenția către străinătate, către cursuri și trupe de dans de peste hotare, că are șanse să ajungă foarte mare, iar Andra i-a spus că a „umplut scena” cu atitudinea și momentul ei. 

Denisa ești foarte talentată. Ce îmi place cel mai mult la tine este atitudinea. Deci ai umplut scena aia. Puteai să dansezi pe loc și mi se părea că deja faci spectacol. Îmi atragi atenția prin atitudinea ta și prin cum ne privești și prin cum ne arăți dansul tău. E extrem de important”, au fost cuvintele adresate de celebra solistă. 

Când am revăzut declarațiile juraților mi-am reamintit că aici îmi e locul. Că nu trebuie să mă las de dans. Trebuie să mă lupt și să muncesc în continuare. Vreau să ajung într-o trupă mare din afară. Cuvintele lor m-au ambiționat și mai tare. Știu că asta trebuie să fac”, ne-a mai împărtășit Denisa, care a precizat și că un alt plan al ei este să își deschidă propria sală de dans. 

De la lecții de dans, la lecții de viață

Dacă vi s-a părut vreo clipă exagerat titlul articolului și că e greu să pui egal între orice și viață, ar trebui să o ascultați pe Denisa vorbind despre dans. E o plăcere, mai ales să vezi că sunt tineri care își găsesc calea și luptă neobosit pentru a fi, la rândul lor, modele. Ne-a spus chiar și că dincolo de mișcări și muzică, dincolo de eforturile fizice și psihice, sunt o mulțime de lecții care vin la pachet cu această pasiune, iar printre cele mai importante e să știi să ai respect. 

Până la urmă, dansul e o parte din mine. Simt nevoia să fiu așa, să dansez, să mă mișc. Cred că nu aș fi fost așa ca persoană. Dansul pe mine m-a crescut, m-a învățat să mă comport, datorită faptului că de mică am fost prin toată lumea, la competiții. (...) Dansul te învață să ai respect față de ceilalți. De exemplu, într-o competiție, ești rival cu ceilalți dansatori. Dar după, trebuie să știi să ai respect pentru ceilalți, să știi să pierzi, dar să știi să și câștigi”, ne-a explicat Denisa. 

Cei care doresc să urmărească mai departe evoluția Denisei o pot vedea pe rețelele de socializare, atât pe pagina ei de Instagram, @deny_cernescu_8, cât și  pe Facebook, la profilul cu numele „Deny Cernescu”. 

„Dar chestia asta a fost, în cel mai rău moment, cel mai bun lucru care ni se putea întâmpla” 

Denisa este a patra locuitoare a județului Covasna care a fost în acest sezon la Românii au Talent și care a trecut în etapa următoare. Primul a fost Csoma Attila din Reci, care a cântat la tubă. 

Celelalte două momente au fost ale colegelor Denisei Cernescu, Konnát Barbara (Barbie) și Nicole Anne Galang, de la Asociația „Love to Dance” și Palatul Copiilor, pregătite de profesoara Molnár Enikő. Prin urmare, legat de dans, mai există vreo îndoială că performanțele fetelor nu sunt întâmplătoare? Noi credem că e limpede că rezultatele lor vin după ani întregi de eforturi susținute cu muncă neobosită și pasiune, pe care le insuflă în primul rând profa Eni. 

Pentru ea, cele trei momente sunt cu atât mai speciale cu cât au venit într-o perioadă în care aveau cea mai mare nevoie. 

După ce a trecut și momentul Denisei mi-am dat seama cât de bucuroasă sunt. Chestia asta se întâmplă cu noi în momentul ăsta, în care e pandemie, nu putem să mergem la concursuri, nu avem nimic wow la ce să ne așteptăm în lumea dansului, nu poți să te pregătești pentru nimic concret pentru că nu știi dacă o să fie concursuri. Dar chestia asta a fost, în cel mai rău moment, cel mai bun lucru care ni se putea întâmpla. Sunt foarte mândră că trei copii sunt acolo și au reprezentat orașul Sfântu Gheorghe și i-a văzut toată România. Indiferent ce rezultate urmează, dacă o să fie chemate mai departe sau nu, noi suntem foarte mulțumite că am trăit această experiență”, ne-a spus profesoara de dans, Molnár Enikő. 

Nu știm ce va fi mai departe și dacă vom avea șansa să îi revedem pe covăsneni din nou la televizor curând, dar cert este că nimeni nu ne poate lua bucuria că trăim într-un oraș, într-un județ, unde munca și pasiunea fac echipă, iar rezultatele sunt apreciate la scară națională. 

Sursa foto: Românii au Talent și arhivă personală. 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.