ACTUALITATE 10 august 2021

Demersuri pentru „punerea în siguranță” a Lacului de la Pădureni

de Iulia Drăghici - Taraș | 5753 vizualizări

A fost lansată licitație publică; s-ar putea să fie nevoie de golirea lacului  

Administrația Bazinală Apa Olt a lansat vineri, prin SEAP, un anunț de achiziție publică pentru contractarea de servicii de proiectare și execuție lucrări care vizează Lacul Pădureni de la Moacșa. Numit „Punerea în siguranță a acumulării Moacșa – Pădureni, județul Covasna”, anunțul arată și că valoarea estimată a investiției ar urma să se ridice la aproape 600.000 de lei. Dacă se va găsi firmă care să preia lucrarea, aceasta ar trebui finalizată până la finele anului, ne-a spus directorul Serviciului de Gospodărire a Apelor, de care ține lacul de la Moacșa. 

Mai concret, proiectul nu se referă la crearea de condiții pentru turism, respectiv pentru siguranța celor care, pe proprie răspundere, aleg să se îmbăieze în apele uriașului lac, ci țin de fapt de protecția în caz de inundații, respectiv de golire. 

Este vorba despre niște reparații la turnul de manevră. Nivelul lacului de acumulare este reglat prin turnul de manevră. Au mai fost discuții, acum vreo doi sau trei ani că se va lucra. Nu am reușit atunci. Acum suntem în faza de licitație. Sper să se prezinte cineva, să putem să facem treaba asta. În principal este vorba despre o stavilă blocată pentru golirea de fund. Este un fel de perete rabatabil, care acum este blocat la poziția închis. La ora actuală, golirea de fund nu prea se poate face. De asta se pune problema punerii în siguranță. (...) Este o lucrare absolut necesară”, a declarat luni, pentru Observatorul de Covasna, directorul Serviciului de Gospodărire a Apelor (SGA) Covasna, din cadrul Administrației Bazinale de Apă Olt. 

Pe lângă aceste demersuri, vor mai fi executate și alte lucrări de reparații, chiar la „conductele de bypass care există pentru reglarea nivelului în lac, înlocuirea echipamentelor hidromecanice și avem niște mici infiltrații în zidul de beton al turnului. Nu pune mari probleme, dar e bine, dacă tot vom interveni, să rezolvăm și această impermeabilizare”, a mai spus directorul SGA. 

Ce se va întâmpla cu pescuitul 

În funcție de cum se va organiza firma care va prelua lucrarea, dacă va fi cazul, ar putea chiar să fie nevoie de golirea lacului. Activitatea de pescuit va fi influențată în perioada lucrărilor, dar nu și peștii din lac, spune Ioan Ilaș. 

Depinde de cine se prezintă la licitație. Dacă vine cu o soluție în care toate aceste lucrări pot fi făcute în condițiile unei acumulări pline, e ok, dacă nu, va trebui să facem o golire, nu totală, dar poate parțială a lacului. (...) Nu vor fi probleme cu peștii, pentru că noi am făcut niște măsurători chiar acum vreo doi ani, bazimetrie, care ne arată poziția fundului lacului față de nivelul care este acum. Și undeva, în amonte de turnul de manevră, unde normal sunt trei metri și ceva, patru metri adâncime, avem și locuri de șase, șapte metri. Deci vor fi locuri unde apa rămâne”, a explicat directorul SGA. 

În același context, Ioan Ilaș a spus că s-au purtat discuții și cu gestionarii fondului natural ai ariilor protejate și au spus că este recomandat ca lucrările să demareze în toamnă.  

Așa cum notează și Visit Covasna, Lacul de la Pădureni, din comuna Moacșa, este (sau era) un loc cunoscut pescarilor. 

În apele sale se găsește: amurul, babușca, știuca, plătica, carasul, crapul, bibanul, șalăul și roșioara. Iarna se mai poate pescui și la copcă. Asociaţia Generală a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi din România repopulează periodic lacul cu pești, iar un pescar poate duce acasă până la 5 kg din peștii pe care i-a prins”, mai scrie pe site-ul Visit Covasna. Este de menționat și că nu toți pescarii care vin aici sunt mulțumiți de condiții, după cum se vede din recenziile lăsate pe Google. 

Fonduri 

Fondurile pentru aceste lucrări vor fi asigurate din bugetul Administrației Naționale Apele Române. Este vorba, potrivit anunțului lansat pe SEAP, de 595.168.07 lei, din care valoarea estimată pentru serviciile de proiectare și asistență tehnică 48.949,58 lei, iar valoarea estimată a lucrărilor 546.218,49 lei. 

Termenul limită pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare este 23 august a.c. 

Dacă partea birocratică va merge conform planurilor, în toamnă ar trebui să înceapă lucrările. Durata execuției ar urma să fie de câteva luni, ceea ce înseamnă că demersul ar putea fi dus la bun sfârșit până la finele anului. 

Totuși, sunt reticențe cu privire la contractarea unei firme care să execute lucrarea, având în vedere și că de la începutul anului, de când s-au pornit demersurile pentru licitația publică, prețurile au mai crescut. 

Oricum, încercări de a se realiza aceste reparații au mai fost, chiar și cu alocare de fonduri pentru proiect, însă nu s-au executat pentru că nu s-a găsit constructor și astfel banii s-au pierdut. 

Turismul în zona lacului rămâne doar un vis 

Oricum, deși vara sunt persoane care găsesc atractiv malul lacului pentru grătar și petrecere fără pretenții, chiar pescuit, locul nu este amenajat din punct de vedere turistic. Autoritățile din Moacșa au declarat în repetate rânduri că vor să preia în administrare locația, însă nu e așa simplu cum pare. 

Directorul Serviciului de Gospodărire a Apelor (SGA) Covasna spunea, în martie, când am documentat articolul numit „Lacul de la Pădureni, marea speranță și marea dezamăgire a turismului covăsnean” că trecerea lacului în administrarea autorităților locale nu ar fi oportună, pentru că este nevoie de specialiști cu experiență în domeniu. 

Ca să administrezi un lac ai nevoie de un personal specializat, iar administrația locală nu are. Este destul de complicat pentru că există niște autorizări destul de serioase și dacă nu se dispune de personalul care trebuie și nu se face ceea ce trebuie, plus că trebuie și niște fonduri pentru administrare, atunci lucrurile nu vor funcționa. Eu nu spun că nu se poate, e posibil și așa ceva, dar repet, administrarea implică niște eforturi la care nu ar face față, pentru că noi avem personal specializat prin natura meseriei pe care o facem. Lucrările de întreținere sunt legate în special de eroziunile care apar pe maluri și care trebuie stopate, iar noi facem lucrări atunci când apar și plus partea de turn de manevră, care reglează nivelul apei în lac. (...) Terenurile din jur sunt ale lor. Sunt două moduri de a face turism în zona respectivă. Cel care dorește să facă turism poate să închirieze pentru agrement o parte din lac, fie poate să facă fiecare pe propria răspundere. Legea Apelor spune că oricine poate să facă baie și să se plimbe pe marginea lacului, dar pe propria lui răspundere. Dacă se face organizat, e nevoie de obținerea unor avize de la noi, de la DSP și din alte locuri ca să ofere siguranță. (...) Normal n-ar trebui să facă nimeni baie acolo, dar legea nu interzice ca pe propria răspundere fiecare să facă ce vrea. În ceea ce ține de turism, au fost câțiva investitori care au încercat să facă ceva, dar majoritatea au dat faliment și nu înțeleg de ce nu merge”, a declarat atunci pentru Observatorul de Covasna directorul SGA Covasna.

Oricum, până să devină atracție turistică cu acte în regulă, lacul are nevoie de aceste lucrări de siguranță, care stau și ele sub semnul întrebării din cauza nesiguranței de a găsi firma care să și facă lucrarea scoasă acum la licitație publică. 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.