ACTUALITATE 22 februarie 2023

Decizia de a face eutanasieri la adăpostul de la Câmpul Frumos a fost anulată

de Daniela Luca | 597 vizualizări

Într-o lună au fost adoptați aproximativ 80 de câini 

Soluția eutanasierii câinilor pentru a face loc în adăpostul de la Câmpul Frumos a fost scoasă din calcul. Acest lucru a fost posibil datorită implicării voluntarilor, care au reușit să dea în adopție sau în plasament temporar aproximativ 80 de căței. Pentru ca adăpostul să nu ajungă din nou să fie suprapopulat, în fiecare ultimă sâmbătă din lună se va organiza ziua adopțiilor. 

Reprezentanta Asociației pentru câini fără stăpân AMY spune că, de când s-a anunțat că este nevoie să se facă eutanasieri la adăpostul de câini din Câmpul Frumos, a început o luptă contracronometru pentru a salva cât mai multe suflete. A fost o perioadă dificilă, cu multe încercări, însă voluntarii au reușit să facă în așa fel încât să nu mai fie nevoie de eutanasieri. Cel puțin o perioadă. 

„Primele două săptămâni am tras ca nebunii. Acum ne-am mai liniștit, pentru că 66 de câini au plecat în adopții sau în foster, prin noi, dar între timp cred că am ajuns într-o lună la 80 de câini adoptați. Din câte știu, acum sunt locuri în adăpost, numai că trebuie să facem în așa fel încât în permanență să nu fie mai mult de 145 de câini. Trebuie să mergem înainte cu campania de adopție, pentru că o să fie capturări și în cartierul Örkő și peste tot, și e nevoie de locuri. Așa că, în fiecare lună, în ultima sâmbătă, vom organiza o zi de adopții”, ne-a spus președinta Asociației pentru câini fără stăpân AMY, Kinga Pora. 

Aceasta a inițiat la începutul lunii o petiție numită „Oprește eutanasierea în masă a câinilor fără stăpân din Sfântu Gheorghe!”, cu scopul extinderii capacității adăpostului pentru câini de la Câmpul Frumos. 

Inițiativa Asociației pentru câini fără stăpân AMY vine după ce, în urmă cu o lună, au apărut informații în spațiul public conform cărora peste 20 de căței de la adăpostul din Câmpul Frumos trebuie să fie eutanasiați ca să elibereze boxele pentru alți patrupezi care urmează să fie capturați de pe străzi.

În ceea ce privește mărirea numărului de boxe, reprezentanții TEGA, societate care administrează adăpostul, spun că nu este o măsură eficientă și că e nevoie de altfel de măsuri pentru a limita numărul câinilor vagabonzi. 

„S-au adoptat destui câini și acum avem locuri. Problema era că a fost prea plin adăpostul, adică era suprapopulat. Din numărul de câini rezervați pentru adopție ne dăm seama că vom fi sub numărul maxim. Deci, n-o să mai fie cazul să fie necesar să facem eutanasieri. Legat de extinderea adăpostului, nu cred că este o variantă posibilă, având în vedere că și așa costul pentru adăpost este aproximativ jumătate de milion de lei pe an, dacă facem un calcul total. Și să zicem că am putea să extindem adăpostul, dar întrebarea este – până unde? Prevenirea ar fi mai importantă și, în paralel cu asta, adopțiile în mod continuu. Și în anii trecuți am organizat diferite acțiuni de sterilizare pentru câini. Asta e unul dintre cele mai importante lucruri care trebuie făcute. O altă soluție este capturarea câinilor vagabonzi, pentru că ei se înmulțesc și de acolo provin și alți câini care apoi ajung pe străzi”, ne-au spus reprezentanții TEGA.

Chiar dacă reprezintă o măsură eficientă, nu se știe deocamdată când se vor mai face campanii de sterilizare, au mai precizat aceștia. 

Următoarea acțiune de încurajare a adopției va avea loc așadar sâmbătă, pe 25 februarie, de la ora 10:00, la adăpostul din Câmpul Frumos.

Foto arhivă

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.