ACTUALITATE 16 aprilie 2021

De unde vine și unde se duce cel mai mare buget din istoria recentă a județului Covasna

de Iulia Drăghici - Taraș | 1535 vizualizări

Cum au hotărât aleșii județeni să împartă banii într-un an care se anunță mai greu decât 2020 

Bugetul județului Covasna se ridică în 2021 la peste 389 de milioane de lei, adică 79 de milioane de euro. Planul de venituri și cheltuieli a fost adoptat joi, în ședința de Consiliu Județean. Potrivit președintelui Tamás Sándor, acesta este cel mai mare buget din istoria recentă a județului. Suma a crescut constant în ultimii ani datorită absorbției de fonduri europene, a mai spus acesta, precizând, totodată, că deși prioritățile ar fi fost aceleași și în condiții non-pandemice (sănătate, infrastructură, social), anul acesta se „apasă pedala de accelerație” la sănătate. Astfel, spitalul județean primește unul dintre cele mai mari bugete din ultimii ani, 155 de milioane de lei. În același timp, șeful CJ Covasna a menționat și că o altă bună parte din bani va merge la investiții, pentru că e nevoie de creare de locuri de muncă, pe fondul problemelor cauzate de pandemie și a explicat și cum se va întâmpla acest lucru. 

Cu toate că, din cauza întârzierilor în adoptarea bugetului național, și este mijlocul lunii aprilie, abia joi Consiliul Județean Covasna a avut pe ordinea de zi votarea bugetului. Proiectul a fost adoptat fără emoții. Tamás Sándor a spus, cu această ocazie, că anul 2021 „este anul relansării socio-economice în județul nostru”. Ședința de CJ a fost transmisă live și prin Facebook. 

Astfel, s-a putut afla că din bugetul total, 55% din venituri vor fi alocate pentru investiții, iar restul, de 45%, pentru funcționare. 

Sănătate! 

Ce este mai degrabă important de remarcat în bugetul adoptat în 2021 este că cei mai mulți bani, 31,5 milioane de euro, au fost alocați pentru susținerea și dezvoltarea sistemului de sănătate. Pe locul doi la priorități sunt investițiile publice, pentru care s-au pregătit 26 milioane de euro, iar alte 10,5 milioane de euro merg către asistența socială. 

Bugetul spitalului județean va fi așadar de 155 de milioane de lei, în creștere față de 2020, când a avut 140 de milioane de lei, dar și față de 2019, când bugetul a fost 136 de milioane de lei. 

Pe lista cu investiții adoptată joi, la spital se prevăd, printre altele: 

  • Extinderea instalației de aer și oxigen; 
  • Consolidarea capacității de gestionare a crizei sanitare Covid-19 în cadrul Spitalului Județean de Urgență Dr. Fogolyan Kristof din Sfântu Gheorghe; 
  • Reparații Capitale și modernizarea clădirii Spitalului Corp Vechi, precum si proiectarea unei extinderi la acest corp de clădire pentru asigurarea serviciilor de spitalizare de zi și reabilitare
  • Reabilitarea instalaţiei de canalizare şi punerea în funcţiune a staţiei de epurare
  • Construire Clădire Centru Stroke şi Imagistică prin Rezonanţă Magnetică (IRM) la Spitalul Judeţean de Urgenţă „dr. Fogolyán Kristóf
  • Reglementări urbanistice privind investiţii la  Spitalul Judeţean de Urgenţă „dr. Fogolyán Kristóf" Sf.Gheorghe -faza PUZ(Heliport);
  • Recompartimentarea nivelelor parter şi etaj 1 din corpul C al clădirii principale la Spitalul Judeţean de Urgenţă „dr. Fogolyán Kristóf” -faza DALI; 
  • Dar și: monitoare pentru funcții vitale, targă pentru transport bolnavi, containere pentru vestiare, centrală termică, tărgi hidraulice și altele. 

„Întotdeauna am avut în vedere agenda cetățenilor. Și pe agenda cetățenilor este în primul rând sistemul de sănătate. (...) Dacă ai o problemă, imediat te deplasezi la medici. Deci pe agenda cetățenilor, în primul rând este sănătatea. Iar anul trecut s-a accentuat această prioritate”, a spus, într-o conferință de presă organizată după ședință, președintele CJ Covasna. 

Construcțiile, pentru a genera locuri de muncă 

Tamás Sándor a declarat apoi și că o bună parte a fondurilor din buget vor merge către investițiile publice, care vor genera locuri de muncă. Așa că, pentru modernizarea și întreținerea drumurilor județene, s-au alocat 95,2 milioane lei. 

„Trebuie să fim pregătiți pentru un an care nu o să fie mai ușor, dimpotrivă. (...). Economiștii, de altfel, spun că într-o perioadă de criză, și este o perioadă de criză, este esențial să construim, să ne concentrăm pe investiții publice, astfel încât efortul nostru de a construi să devină un generator de locuri de muncă. (...) Industria de construcții în sine atrage multe locuri de muncă. De pildă, multe investiții de anul ăsta sunt câștigate de societatea noastră, Drumuri și Poduri, la care lucrează 150 de oameni. Asta înseamnă 150 de familii. Dar pe lângă firma principală, mai sunt și subcontractanți antreprenori, comercianți”, a declarat joi, într-o conferință de presă, președintele CJ, context în care a punctat că bugetul pe anul în curs este construit spre a fi orientat spre dezvoltare. 

În prezent, Consiliul Județean are în derulate opt proiecte europene, cele mai mari fiind pe infrastructură și vizează zona Baraolt. Totuși, sunt incluse pe lista de investiții și alte obiective de infrastructură, unele cu finanțare de la guvern. 

  • Reabilitare drum județean „Interjud Covasna-Brașov” de la DN 12 la DN 13 prin Malnaș Băi, Baraolt, Augustin și Măieruș - Tronson (Covasna de la DN 12 prin Malnaș Băi, Baraolt până la limită județ; 
  • Reabilitare drum județean „Interjud Covasna-Harghita” - Tronson DJ 131 de la intersecția cu DJ 122 până la limita județ Harghita; 
  • Modernizare DJ 121A km 0+000 – km 22+550, Întorsura Buzăului-Valea Mare-Boroşneu Mic-Boroşneu Mare-DN 13E (P.N.D.L.);
  • Demolare pod metalic existent și construire pod nou peste pârâul Aita la km 9+951 și reamenajarea intersecției între drumul judeţean DJ 131 și drumul județean DJ 121A, devierea circulației de pe drumul județean DJ 131, cu pod provizoriu, localitatea Aita Mare, (P.N.D.L.); 
  • Reabilitare pod pe DJ121A, km 22+946 (P.N.D.L.); 
  • Reabilitare pod DJ 121A km 31+100 și modernizare DJ 121A Moacșa-Pădureni km 31+000-32+700 (PT și execuție) PNDL; 
  • Înlocuire podeț pe DJ 121A, km 23+985 -  (PT și execuție) PNDL. 

O datorie mai veche și o promisiune nouă

O datorie mai veche, așadar, a Consiliului Județean față de locuitorii din zona Boroșneu, Valea Mare, Întorsura Buzăului, care se regăsește în proiectul de buget, este DJ121A. Lucrarea se va finaliza anul acesta, a dat asigurări președintele CJ Covasna. 

Terminăm anul ăsta. Termenul este până la finele anului. (...) Iarna care a trecut s-au făcut prefabricate în atelierul de la drumuri și poduri, pentru capete de poduri. Anul trecut s-au pus toate tuburile pentru poduri și podețe, în iarnă nu s-a stat degeaba, ci au făcut prefabricate în condiții de magazie și acum, cum se poate intra pe șantier, se va intra masiv”, a declarat Tamás Sándor. 

Buget mare datorită fondurilor europene 

Președintele CJ Covasna a spus că anul 2021 este unul special din punct de vedere al bugetului pentru că vor fi făcute multe plăți pe fonduri europene, care se reflectă în cifre. 

Vorbim despre cel mai mare buget consolidat din ultimii 13 ani, datorită și faptului că vom avea sume semnificative din fonduri europene. (...) Și baza bugetului din 2008 s-a tot lărgit, dar sunt două vârfuri foarte interesante, în 2015 și în 2021, pentru că la sfârșitul ciclurilor de finanțare europene se plătesc cei mai mulți bani. Dar din 2008 și baza în fiecare an se mărește. (...) Anul viitor o să fie tot așa ridicat pentru că se termină toate lucrările și se plătesc. Între timp ne pregătim și pentru ciclul care urmează. Aici am cuprins în buget numai sumele care se vor plăti anul ăsta, nu sumele totale pentru fiecare”, a mai spus președintele CJ Covasna.     

Mai este de știut și că pentru susținerea instituțiilor de cultură, pentru culte și activități sportive s-au alocat 36,9 milioane de lei.  

Pentru sporturile de echipă, cum ar fi hochei pe gheață, fotbal și baschet, se alocă o sumă de 2,3 milioane lei.

Programe 

Continuă și programul de modernizare a localităților din județul Covasna, în special a celor din mediul rural. Astfel, se vor putea accesa din nou fonduri pentru reabilitările căminelor culturale, pentru bibliotecile rurale, pentru cabinetele medicilor, terenuri de joacă și altele. 

A fost adoptat și Programul anual privind finanțarea nerambursabilă din fonduri publice a sprijinului financiar acordat unităților de cult. Pentru acest scop, în 2021 s-a stabilit un cadru de 1,5 milioane de lei.

Totodată, consilierii și-au dat votul să debuteze și Programul de colaborare cu organizaţii neguvernamentale, care desfăşoară activităţi de asistenţă socială, prin care Consiliul Județean Covasna sprijină în primul rând îngrijirea la domiciliu a persoanelor în vârstă și a bolnavilor. În acest scop s-a alocat un buget de un milion de lei.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.