De toate pentru toţi la bursa locurilor de muncă
Peste 400 de locuri de muncă au fost oferite vineri la Bursa locurilor de muncă pentru absolvenţi, organizată la sediul Extensiei Universitare Babeş Bolyai din Sfântu-Gheorghe, şi de care sau interesat aproximativ o sută de participanţi. Cele mai multe locuri de muncă oferite de agenţii economici s-au adresat absolvenţilor cu studii sub nivelul mediu şi absolvenţilor de studii medii, care aveau de ales din domeniul confecţiilor, tâmplărie, lăcătuşerie, lucrători comerciali, sudor, dulgher şi altele, în timp ce pentru studii superioare oferta a fost de inginer mecanic, inginer în industrializarea lemnului, inginer autovehicule, psiholog, medic medicină generală, economist ...
Cele mai multe posturi s-au adresat absolvenţilor de studii medii
Peste 400 de locuri de muncă au fost oferite vineri la Bursa locurilor de muncă pentru absolvenţi, organizată la sediul Extensiei Universitare Babeş Bolyai din Sfântu-Gheorghe, şi de care sau interesat aproximativ o sută de participanţi. Cele mai multe locuri de muncă oferite de agenţii economici s-au adresat absolvenţilor cu studii sub nivelul mediu şi absolvenţilor de studii medii, care aveau de ales din domeniul confecţiilor, tâmplărie, lăcătuşerie, lucrători comerciali, sudor, dulgher şi altele, în timp ce pentru studii superioare oferta a fost de inginer mecanic, inginer în industrializarea lemnului, inginer autovehicule, psiholog, medic medicină gene rală, economist, inspector, agent vânzări şi consilier financiar.
Din totalul locurilor de muncă, doar 7% din posturi se adresau studiilor superioare. La final, trei dintre participanţi s-au angajat pe loc şi urmează să întocmească ultimele acte. Ca zonă, majoritatea locurilor de muncă au fost oferite în zona municipiului Sfântu-Gheorghe – peste 300, la Întorsura Buzăului – 23 de locuri şi la Covasna – 14. Bursa a reprezentat totodată şi o şansă de informare şi consiliere pentru persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă sau care intenţionează să înceapă o activitate pe cont propriu. În acest sens s-au interesat 18 persoane care sau arătat interesate de a se lansa într-o afacere.
Potrivit directorului executiv al AJOFM, Kelemen Tibor, oferta din acest an a fost una diversificată, iar angajatorii s-au prezentat în număr mai mare faţă de ediţia anterioară. Oferta salarială a fost şi aceasta variată, de la 500-600 de lei, până la peste o mie, iar potrivit datelor statistice în ultima perioadă în Covasna salariul mediu se încadrează undeva între 1.030 de lei şi 1.300 de lei, brut. Numărul de salariaţi ajunge în prezent la 51.600.
Probleme cu CV-urile
În ceea ce priveşte modul în care oamenii s-au prezentat în faţa angajatorilor, din punctul de vedere al CVurilor şi al datelor în scris oferite de către aceştia, nivelul nu este unul foarte avansat. Directorul AJOFM a vorbit despre o diferenţă vizibilă între partea scrisă a prezentării, respectiv acel CV, şi modul în care persoanele au vorbit despre aptitudinile lor.
„Nu pot transcrie ce vor să realizeze. Dacă interviul consta doar în modul de prezentare şi vorbire, erau câştigători, dar după depunerea documentelor, s-a diminuat şansa“, a afirmat Kelemen Tibor, cu menţiunea că măsurile trebuie luate încă din gimnaziu şi apoi liceu, în plus în şcoli trebuie să funcţioneze puncte de informare. În prezent, nivelul ratei şomajului în judeţul Covasna a ajuns la 7%, după judeţe ca Mehedinţi (8,4%), Vaslui, Dolj sau Teleorman şi la polul opus judeţului Ilfov, care are o rată de doar 1,3%.
Ana Sidon