ACTUALITATE 21 ianuarie 2009

De la Sfântu la Berlin

de Covasna Media | 642 vizualizări
Singurul film românesc care a intrat în competiţia oficială pentru „Ursul de Aur” a fost filmat în Sfântu-Gheorghe. Rolurile principale în filmul „Katalin Varga” sunt deţinute de Hilda Peter şi Tibor Palffy, actori la Teatrul Tamasi Aron.

În ediţia de anul acesta a Berlinalei, la 16 ani după „Patul conjugal“ al lui Mircea Daneliuc, România va avea un concurent şi în competiţia oficială. „Katalin Varga“, scris şi regizat de cineastul debutant Peter Strickland, este o coproducţie europeană (România - Marea Britanie - Ungaria), în care producătorul român, Libra Film (a lui Tudor Giurgiu n.r.) este majoritar. Pelicula a fost filmată în anul 2005 la Sfântu-Gheorghe, parte în cartierul Orko, şi împrejurimile lacului Sfânta Ana. Protagoniştii filmului sunt actorii Hilda Peter, fostă angajată a teatrului „Tamasi Aron“, acum actriţă la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj, şi Tibor Palffy tot de la teatrul din Sfântu-Gheorghe. Cei doi intră în cursa pentru Ursul de Aur şi la interpretare. „Katalin Varga” este o coproducţie româno-maghiarobritanică şi participă între 5 şi 15 februarie în cea mai importantă secţiune a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin, ...

Singurul film românesc care a intrat în competiţia oficială pentru „Ursul de Aur” a fost filmat în Sfântu-Gheorghe. Rolurile principale în filmul „Katalin Varga” sunt deţinute de Hilda Peter şi Tibor Palffy, actori la Teatrul Tamasi Aron.

În ediţia de anul acesta a Berlinalei, la 16 ani după „Patul conjugal“ al lui Mircea Daneliuc, România va avea un concurent şi în competiţia oficială. „Katalin Varga“, scris şi regizat de cineastul debutant Peter Strickland, este o coproducţie europeană (România - Marea Britanie - Ungaria), în care producătorul român, Libra Film (a lui Tudor Giurgiu n.r.) este majoritar. Pelicula a fost filmată în anul 2005 la Sfântu-Gheorghe, parte în cartierul Orko, şi împrejurimile lacului Sfânta Ana. Protagoniştii filmului sunt actorii Hilda Peter, fostă angajată a teatrului „Tamasi Aron“, acum actriţă la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj, şi Tibor Palffy tot de la teatrul din Sfântu-Gheorghe. Cei doi intră în cursa pentru Ursul de Aur şi la interpretare. „Katalin Varga” este o coproducţie româno-maghiarobritanică şi participă între 5 şi 15 februarie în cea mai importantă secţiune a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin, Competiţia Oficială. Este filmul de debut al lui Peter Strickland care a transpus pe peliculă povestea unei femei care pleacă împreună cu fiul său să se răzbune pe cel care a violat-o şi i-a făcut acest copil. Fimul este tocmai traseul acestei femei, interpretată de Hilda Peter, până la confruntarea finală cu agresorul, interpretat de Tibor Palffy.

Lungmetraj cu un buget de 30.000 de euro

Lungmetrajul „Katalin Varga”, al cărui principal producător este Libra Films, este regizat, cu un buget iniţial de doar 30.000 de euro, de britanicul Peter Strickland. Filmat în judeţul Covasna cu distribuţie română de etnie maghiară şi jumătate de echipă maghiară, filmul lansează, spun producătorii români, o talentată actriţă de film - debutanta Hilda Peter, pe care Tudor Giurgiu o dă drept candidată serioasă la Premiul de Interpretare Feminină. Hilda Peter era în momentul filmărilor actriţă la Sfântu-Gheorghe, acum joacă la Cluj-Napoca, la Teatrul Maghiar. Norbert Tanko, interpretul copilului, a fost ales în urma unui casting prin mediul rural. Tibor Palffy şi Sebastian Marina completează distribuţia. Lungmetrajul este scris şi regizat de Peter Strickland, iar producătorii sunt Tudor şi Oana Giurgiu, din partea Libra Film, alături de regizorul britanic. Proiectul le-a stârnit interesul producătorilor români când a fost prezentat, în 2007, în cadrul Agora, piaţa de proiecte de film „work in progress“ organizată de Festivalul de Film de la Salonic. Peter Strickland este pe jumătate englez, jumătate grec, şi locuieşte acum la Budapesta. Regizorul debutant Peter Strickland s-a făcut cunoscut înainte pentru scurt-metrajul „Bubblegum“ (1995/96), care o readucea în lumina reflectoarelor pe Holly Woodlawn, vedeta lui Andy Warhol, film proiectat la Festivalul de la Berlin în 1997. Deşi „Katalin Varga“ a avut parte de o proiecţie în circuit închis la Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF) ediţia 2008, premiera mondială a filmului în varianta finală va avea loc în cadrul ediţiei de anul acesta a Berlinalei. În Competiţia Oficială a celei de-a 59-a ediţii a Berlinalei vor participa 26 de filme, dintre care au fost deja anunţate 25. Aceste filme vin din Franţa, Grecia, Marea Britanie, Spania, Uruguay, Statele Unite, Germania, Argentina şi Polonia.

Hilda Peter a fost câştigătoare a Premiului Uniter 2006 şi a Premiului Criticii (atât în România cât şi în Ungaria) pentru cel mai bun rol secundar - personajul Lucky din „Aşteptându-l pe Godot“ de Tompa Gabor. De asemenea, a obţinut Premiul de debut la Festivalul Internaţional de Teatru „Atelier” din Sfântu-Gheorghe în 2003 şi Premiul Naţional Pentru Cea Mai Bună Actriţă Debutantă, acordat de Ministerul Cultelor şi Culturii, tot în 2003. În 2004 a fost nominalizată de UNITER la Premiul pentru cea mai bună actriţă în rol principal, pentru rolul din spectacolul „Omul cel bun din Sichuan“.

Tibor Palffy este unul dintre cei mai importanţi actori de teatru din România, activând la Teatrul „Tamasi Aron“ din Sfântu-Gheorghe. Pentru rolul din „Ivona, prin cipesa Burgundiei” de Bocsardi Laszlo a câştigat Premiul pentru cel mai bun actor în rol secundar la Festivalul Naţional de Teatru din Pecs, 2008, Premiul Criticii Maghiare pentru cel mai bun actor în rol secundar precum şi Premiul de interpretare al Festivalului din Kisvarda, 2008. A fost desemnat Cel mai bun actor al Festivalului Internaţional de Teatru „Atelier“ Sfântu-Gheorghe, 1998. A jucat în mai multe filme între care „Dallas Pashamende” de Robert Pejo (prezentat la Berlin în 2004).

Adrian Moise

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.