De la peste 50 la 15 minute, timpul care face diferența între totul sau nimic
· Cum arată bilanțul ISU Covasna pe zona Baraolt, la un an de la deschiderea subunității
· Primăria Baraolt va începe în toamnă cursuri pentru tinerii din zonă care vor să dea admitere la școala de pompieri
Pompierii militari de la ISU Covasna au avut în primul an de activitate al punctului de lucru înființat la Baraolt peste 400 de misiuni: incendii, accidente, cazuri medicale, inundații și altele. Timpul de intervenție s-a redus, de la peste 50 de minute, cât era înainte, la 15. Intervenția promptă la incendii a dus, în două cazuri, la salvarea de bunuri estimate la peste 350.000 de lei. Că prezența pompierilor militari este binevenită în zonă a fost un aspect asupra căruia au căzut de comun acord toți cei prezenți miercuri, pe 2 iunie, la evenimentul prin care s-a marcat un an de la operaționalizarea subunității din orașul Baraolt. Rămâne însă la fel de valabilă o problemă despre care s-a discutat și în urmă cu un an: pompierii care lucrează aici fac naveta de la Sfântu Gheorghe sau din alte localități, pentru că nu sunt angajați din zonă care să fie detașați, iar tinerii care ar fi tentați să urmeze această carieră nu promovează examenele de admitere la școala de pompieri.
Bilanțul din perioada iunie 2020 – mai 2021 al Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Mihai Viteazul” al județului Covasna arată că pompierii de la punctul de lucru Baraolt au intervenit în 412 evenimente în primul an de activitate, dintre care 280 în 2020 și 132 în 2021 până în prezent.
Aceeași sursă arată că cele mai multe intervenții sunt cazuri medicale SMURD, dar au fost solicitări și pentru stingerea incendiilor. În primele cinci luni din 2021 sunt deja mai multe incendii stinse de pompierii din Baraolt (17) decât au fost în primele șapte din existența subunității (13), mai arată datele din bilanț. Cele mai multe incendii au fost la Baraolt (două în 2020 și nouă deja în 2021), dar au fost și la Bățanii Mari, Vârghiș, Belin, Belin Vale, Doboșeni, Biborțeni, Herculian, Aita Medie sau Racoșul de Sus.
Timpul mediu de intervenție la punctul de lucru Baraolt – 15 minute
Poate cea mai mare schimbare care a venit odată cu această investiție este la timpul de intervenție. Dacă înainte de iunie 2020, pompierii militari solicitați să intervină veneau aici în 40 – 50 de minute, chiar o oră, din Sfântu Gheorghe, în prezent, datele ISU arată că în cazul intervenției cu autospecialele de apă și spumă, timpul mediu de răspuns este de cam 6 – 7 minute în mediul urban, respectiv în jur de 13 – 17 minute în rural, adică o medie de 15 minute.
În cazul asistenței medicale, timpii de răspuns sunt mai mici - în medie de 13 minute.
Or, se știe faptul că la situații de urgență fiecare minut contează.
Un caz scos în evidență de inspectorul șef de la ISU Covasna, locotenent-colonelul Adrian Simtea, este al unui incendiu izbucnit la o șură din Baraolt, la începutul acestui an. La sosirea echipajelor de pompieri ardeau 40 de baloturi de fân depozitate în podul șurii, pe o suprafață de 10 metri pătrați, cu posibilitatea de propagare inclusiv la un grajd vecin. În final, incendiul a fost lichidat, în cooperare cu SVSU Baraolt, iar rezultatul a arătat că au fost salvate bunuri materiale în valoare de aproximativ 300.000 de lei.
Pe de altă parte, prezența pompierilor nu înseamnă că tragedii nu mai au loc. În cadrul evenimentului s-a amintit și de un incendiu petrecut la finele lunii iulie 2020, în Bățanii Mari, unde un copil de doi ani și 10 luni a fost găsit carbonizat, iar un altul, de patru ani, a suferit arsuri.
Bineînțeles că fiecare primărie din zonă este obligată să aibă serviciu voluntar pentru situații de urgență (SVSU) care să intervină prompt, însă nimeni nu poate pune la îndoială utilitatea și necesitatea de a avea un serviciu profesionist de pompieri, pentru că oricum colaborarea dintre cele două structuri dublează impactul intervenției, după cum a explicat și primarul din Baraolt, Benedek-Huszár János.
Președintele Consiliului Județean Covasna, Tamás Sándor, le-a mulțumit, în cuvântul său rostit la întâlnirea festivă de miercuri, pompierilor și a spus și că „cifrele arată foarte clar că am făcut o treabă excelentă pentru cei din bazinul Baraolt. (...) Oamenii au nevoie de forțele, de știința și promptitudinea dumneavoastră”.
„Acest bazin al Baraoltului era cumva lipsit de o primă intervenție a pompierilor profesioniști. (...) Nu a fost un început foarte ușor. (...) Mereu am primit asigurări și sprijin că vom putea să ajungem la un nivel mai bun și mă refer la faptul că am plecat la drum cu o serie de tehnică pe care în decursul timpului intenționăm să o îmbunătățim. (...) Mai este de muncă, dar asta nu ne oprește în a ne desfășura misiunile. (...) Cetățenii din bazinul Baraoltului se simt mai protejați”, a declarat miercuri și șeful ISU Covasna.
Primarul din Baraolt a spus însă că, spre deosebire de Sfântu Gheorghe, care a pus la dispoziția pompierilor o mașină nouă de intervenții, bugetul local din localitatea sa nu dispune de un asemenea fond (cam 800.000 de lei) pentru achiziționarea unei mașini noi. Totuși, sunt câteva lucrări, necesare, de amenajare care vor fi executate în curtea subunităţii, care se învecinează cu cea a spitalului din Baraolt. Va fi, de pildă, pus mai mult spațiu verde, va fi eliminată parcarea de mașini civile și va fi asfaltată o porțiune de drum pentru mașinile de pompieri și ambulanțele SMURD și SAJ.
„Noi ce putem face e să amenajăm acest spațiu și să asigurăm căile de ieșire, adică străzile prin care ei ajung pe drumul județean”, ne-a spus primarul Benedek-Huszár János.
Din toamnă, cursuri pentru tinerii din zonă care vor să devină pompieri
Problema cea mai mare este însă cea legată de personal. Pompierii care lucrează de la punctul de la Baraolt sunt în general din zona Sfântu Gheorghe și fac naveta. În zonă sunt tineri care ar dori să se angajeze la ISU, pentru că locul de muncă este unul bun și sigur, chiar dacă vine cu anumite riscuri, dar nu promovează examenele de admitere la școala de pompieri.
„Este important să nu mai aducem personal în fiecare dimineață din Sfântu Gheorghe, ci să fie oameni de aici pentru că e important să știe pe unde să meargă să ajungă mai repede la Filia, Herculian sau Vârghiș, de exemplu. (...) Ce am făcut, trebuie continuat cu oameni de aici. (...) Din momentul în care am înființat acest punct de lucru la Baraolt, am văzut o cerere, un număr mai mare de solicitări”, a spus comandantul ISU Covasna, precizând și că foarte puțini dintre cei care au dat admitere la școala de pompieri au fost și admiși.
Drept urmare, problema rămâne, iar soluțiile nu pot veni în timp scurt, pentru că nici legea nu permite angajări, decât în anumite condiții.
Totuși, autoritățile locale vor să vină în sprijinul acestor tineri și să organizeze cursuri suplimentare, suportate din bani publici, pentru cei care vor să dea examen la școala de pompieri. Se pare că cele mai mari dificultăți le pune examenul la limba română sau matematică.
„Au venit băieți să dea concurs pentru școala de pompieri de la Boldești, dar din păcate au picat la examen. Care sunt problemele? Limba română, matematica și chiar și educația fizică. Acum, în primăvara acestui an am reușit să organizăm noi, primăria, pregătire de educație fizică și pentru cei care au vrut să fie pompieri și pentru cei care au vrut să fie polițiști. Din păcate, din restul materiilor nu am reușit să facem și toți au picat. Ne-am propus ca din toamnă să facem pregătire și din limba română și din matematică”, a declarat, pentru Observatorul de Covasna, primarul Benedek-Huszár János.
Realizarea punctului de lucru al ISU de la Baraolt a costat 722.000 de lei, dintre care 182.000 de lei de la Consiliul Județean, comunele Bățani și Brăduț au contribuit cu câte 20.000 de lei, iar cu câte 10.000 de lei Vârghiș, Aita Mare și Belin. Restul, de 470.000 de lei, a fost suportat din bugetul local al orașului Baraolt.