ACTUALITATE 19 decembrie 2012

Datorii imense la Zagon

de Monica Vrânceanu | 91 vizualizări

Primăria ar putea intra în faliment din cauza indolenţei de la Centru.

Datorii imense la ZagonPrimăria celei mai mari comune din județ, Zagon, ar putea intra în faliment din cauza datoriilor acumulate ca urmare a neplății unor lucrări de investiție. Primarul comunei, Kis Iosif, este foc și pară pe autoritățile de la București și spune că a fost mințit constant de luni bune, pentru ca acum să se trezească pe final de an cu datorii care echivalează bugetul anual al unei comune mai mici.

Cea dintâi datorie este la lucrarea de canalizare a comunei, care a fost finalizată în urmă cu aproape trei ani și nici până acum nu a fost achitată în totalitate în sensul plății executantului. Este vorba despre 200.000 de lei pe care Primăria Zagon îi datorează executantului, bani care tot sunt promiși dar nu mai ajung niciodată la destinatar.

„Am cerut pe unde am putut acești bani, am cerut și la Consiliul Județean, dar ei nu au de unde să ne dea. Între timp, executantul aplică penalități și ne poate da în judecată oricând și pe bună dreptate. Sincer, nu știu de unde vom scoate vreodată banii ăștia”, spune primarul.

S-au împrumutat la bancă pentru Școală

Cea de-a doua mare datorie a Zagonului se trage de la lucrările de reabilitare totală a Școlii Generale „Mikes Kelemen”. Aici s-au investit 750.000 de euro pentru modernizare, iar o parte din bani, care trebuiau să vină prin Ministerul Dezvoltării, nu au mai ajuns nici până în ziua de azi, deși recepția imobilului s-a făcut în iunie 2012. Pentru că nu a avut bani să plătească execunatul, Primăria Zagon s-a împrumutat cu 500.000 de lei de la o bancă. O parte din împrumut, mai exact 200.000 de lei, au fost deja înapoiați din veniturile proprii realizate, dar a mai rămas restul de 300.000 de lei, unde nici nu s-a mai putut plăti rata în ultima vreme.

„Pe lângă dobânda la împrumut, ni se pun zilnic penalități. Eu nu mai înțeleg ce se întâmplă în țara asta, am făcut toate documentele, vorbim de bani care veneau prin UE, ni s-au făcut controale la acte, s-a constatat că totul e în regulă, dar nu am mai primit banii. De asta am fost nevoiți să facem împrumutul, ca să putem plăti executantul. Dar nu este normal să sun zilnic la București la Minister, să vorbesc de fiecare dată cu alte persoane, să fiu amânat de la o zi la alta, de la o lună la alta... Măcar să mi se spună că n-am făcut ceva bine, să mi se zică răspicat că nu mai primim niciun ban, să ne luăm gândul de la ei, ca să știm și noi în ce situație ne aflăm exact. Nu mai știu ce să facem, am avut încredere și am făcut lucrările, dar ne-am înecat ca țiganul la mal, că nu mai avem cu ce să plătim și datoriile or să ne facă să închidem prăvălia, adică să dăm faliment”, a spus Kis Iosif.

Primarul este de părere că a fost mințit atunci când i s-a spus că în baza documentelor bine-întocmite va primi banii necesari investițiilor și este cu atât mai supărat cu cât, spune el, la Zagon taxele și impozitele sunt bine plătite de către oameni, proiectele de dezvoltare pe infrastructură au fost corect întocmite, deci comuna își face treaba și nu ar merita să fie tratată cu atâta indiferență de către cei de la București.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.