ACTUALITATE 9 martie 2009

Datori vânduţi!

de Covasna Media | 795 vizualizări
Restanţele covăsnenilor la credite au crescut de patru ori într-un an

Covăsnenii s-au îndatorat foarte mult la bănci şi din ce în ce mai mulţi nu mai pot să-şi achite la timp ratele. Restanţele la creditele bancare au crescut întrun an de peste patru ori. Potrivit unui raport al Băncii Naţionale a României (BNR) legat de comportamentul financiar al populaţiei şi agenţilor economici, la sfârşitul lunii ianuarie, covăsnenii (nu

Restanţele covăsnenilor la credite au crescut de patru ori într-un an

Covăsnenii s-au îndatorat foarte mult la bănci şi din ce în ce mai mulţi nu mai pot să-şi achite la timp ratele. Restanţele la creditele bancare au crescut întrun an de peste patru ori. Potrivit unui raport al Băncii Naţionale a României (BNR) legat de comportamentul financiar al populaţiei şi agenţilor economici, la sfârşitul lunii ianuarie, covăsnenii (nu am luat în calcul agenţii economici n.r.) aveau restanţe la bănci de 11.744.078 lei. Anul trecut în aceeaşi lună, ratele neachitate erau de numai 2.772.347 de lei. Raportul băncii centrale surprinde şi creşterea îndatorării populaţie în 2008, când covăsnenii au preferat să se împrumute mai ales în valută, credite la care restanţele sunt mai mici decât la cele în lei. Astfel, faţă de începutul anului trecut, în ianuarie pupulaţia s-a împrumutat în lei cu 40 de milioane, în timp ce împrumuturile în valută au crescut echi valentul a peste 85 de milioane de lei. Ratele neachitate în lei au crescut în acelaşi interval de timp de patru ori, iar cele în valută doar de trei ori, în condiţiile în care leul a cunoscut o depreciere puternică.

Ne-am îndatorat pentru consum

Raportul BNR citat evidenţiază faptul că la începutul acestui an creditele în lei ale populaţiei, de la bănci, însumau peste 348 de milioane de lei, în timp ce cele în valută erau de 215 de milioane de lei. Cea mai mare parte a creditelor contractate de covăsneni, fie că e vorba de lei fie de valute, au fost cele de consum. Creditele de consum în lei însumau la începutul anului 314 milioane de lei, cele pentru locuinţe 21 de milioane de lei, în timp ce în valută creditele de consum reprezentau 155 de milioane de lei, iar pentru locuinţe 47 de milioane. Asta în condiţiile în care, de la începutul acestui an, creditele practic nu s-au mai acordat, iar restanţele au crescut. Faţă de decembrie 2008, în ianuarie restanţele la creditele în lei au crescut cu peste două milioane de lei, iar cele în valută cu aproape 700.000 de lei. Firmele din judeţ au luat credite anul trecut de peste 50 de milioane de lei şi alte aproape 20 de milioane de lei, în valute, astfel ca la începutul acestui an agenţii economici locali aveau credite de peste 400 de milioane de lei, trei sferturi din valoare în moneda naţională şi restul în echivalent valută. Sunt şi covăsneni care au reuşit ca anul trecut să pună nişte bani deoparte. Faţă de începutul anului trecut, în raportul BNR apar, pentru ianuarie 2009, sume mai mari în depozitele la vedere ale populaţiei, atât în lei, cât şi în valută. Într-un an disponibilităţile la vedere în lei au crescut cu 46 de milioane de lei, ceea ce ridică depozitele populaţiei din banci la 168 de milioane de lei. În valută disponibilităţile populaţiei au cres cut cu echivalentul a 9 milioane de lei, până la echivalentul a 30 de milioane de lei.

Adrian Moise

Teme articol: datorii banci restante credite
Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.