ACTUALITATE 26 mai 2016

„Dacă vrei să fii frumos, nu contează vârsta”

de Iulia Drăghici - Taraș | 1939 vizualizări

După 40 de ani de activitate continuă la liceul întorsurean, doi profesori de la „Mircea Eliade” s-au pensionat

Generaţii întregi de întorsureni au crescut, au învăţat şi s-au format sub ochii lor, sub ochii dascălilor Iancu Banciu şi Ana Felicia Popica. „Proful” de mate şi „profa” de sport sunt cunoscuţi de oamenii de toate vârstele din zona Buzaielor. Cu foarte multă dăruire, profesorii noştri de suflet au influenţat destinele a nenumăraţi oameni atât prin învăţăturile oferite, cât şi prin sfaturi, dar mai ales prin exemplul personal. Şi-au dedicat întreaga viaţă educaţiei şi acum, după 40 de ani de învăţământ petrecuţi în aceeaşi instituţie, aceştia spun bun venit unei noi etape din viaţa lor.

„Eu am nişte principii în viaţă: orice început are şi un sfârşit şi orice ai început să duci la bun sfârşit cu plăcere, să nu faci lucruri de mântuială. Eu aşa am făcut toată viaţa. Toată lumea mă întreabă dacă mă voi plictisi la pensie. Sunt sigur că nu. Asta este! Am avut o viaţă petrecută aici şi acum urmează alta. Nu ştiu ce o să-mi ofere viaţa mai departe, dar sper să fac faţă la tot. Mă gândesc acum, ca la vârsta mea să mă apuc de sculptură. Am şase nepoţi şi vreau să îmi petrec timpul învăţându-i şi pe ei matematică”, ne-a spus Iancu Banciu, joi, la festivitatea de rămas bun organizată de colegii profesori.

Acesta a mai precizat: „Din noiembrie 1975 aici sunt. Au fost şi ani mai grei, a fost şi Revoluţia. Sunt fericit că ies la pensie dintr-o şcoală aşa frumoasă ca aceasta. În trecut am trăit nişte condiţii excepţionale aici. Copiii scriau cu mănuşi în mână pentru că era foarte frig. Faptul că pot să îmi închei activitatea într-o locaţie nemaipomenită îmi oferă o satisfacţie mare”.

Veşnic plină de energie, Ana Felicia Popica, sau Anca Popica, aşa cum o ştim noi pe profesoara de sport, ne-a spus că acest eveniment înseamnă trecerea într-o nouă etapă. „Este o încununare a activităţii mele. Vine o vârstă frumoasă pe care o primesc cu drag. Dacă vrei să fii frumos, nu contează vârsta. Trebuie să fii frumos pe interior, chiar dacă arătăm mai bătrâni”, ne-a spus profesoara de sport.

Au ales Întorsura Buzăului pentru totdeauna

De la amândoi profesorii am aflat că au avut nenumărate oferte să plece la şcoli din oraşe mari, chiar din capitală. Aceştia au refuzat şi au declarat că pentru ei singura casă este Întorsura Buzăului.

„Îmi place în primul rând să lucrez cu elevii. Fiecare profesor ar trebui să îşi aleagă această meserie pentru că iubeşte copiii. Am avut două ocazii să rămân în Bucureşti. Totuşi, am rămas în zona Întorsurii pentru că acesta a fost scopul vieţii mele: să ajut copiii din această zonă. Sper că am făcut acest lucru”, a spus profesorul de matematică Iancu Banciu, care a mai punctat: „Întorsurenii sunt nişte oameni extrem de harnici pentru că totdeauna au ştiut să îşi uşureze munca şi să prospere. Este o ambiţie în această zonă, care se remarcă atât în rândul elevilor, cât şi al adulţilor. Repet, întorsurenii sunt oameni harnici care se pricep la orice”.

Şi Anca Popica a spus acelaşi lucru: „Sunt 40 de ani de activitate în această şcoală, cu acest colectiv şi cu aceşti profesori, mulţi dintre ei foşti elevi. Am foarte mare dragoste pentru zona aceasta, a Întorsurii. Am avut nenumărate posibilităţi de a pleca, dar nu am vrut. Dacă vrei să faci treabă bună, poţi să faci şi la Întorsura Buzăului, important este să munceşti şi să îţi placă meseria pe care o faci”.

Colectivul de profesori

Iancu Banciu şi Anca Popica au doar cuvinte de laudă şi pentru colectivul de profesori cu care au fost înconjuraţi pe tot parcursul carierei.

„Cea mai plăcută amintire a mea este cea de la început de carieră, când am venit pentru prima dată aici. Eram junior, cel mai tânăr şi am fost foarte bine primit. Trebuie să vă spun că întotdeauna colectivul de profesori de la liceul întorsurean a fost extraordinar. Aici nu au fost niciodată conflicte, nu au fost tabere. Aici fiecare şi-a văzut de pătrăţica lui”, a punctat profesorul de matematică.

Sistemul de învăţământ atunci şi acum

Vreme de 40 de ani, Iancu Banciu şi Anca Popica au trăit zi de zi în sistemul educaţional din Întorsura Buzăului. Întrebaţi despre viitorul acestuia, profesorii au fost mai degrabă îngrijoraţi.

„Acum mie mi se pare că internetul îi face pe elevi să îşi piardă interesul pentru carte. Elevilor mei le-am interzis categoric să vină la ore cu telefoane şi calculatoare. Am constatat că în unele momente nu mai ştiu nici măcar tabla înmulţirii. Acest lucru este foarte grav”, a spus Iancu Banciu.

Anca Popica a găsit şi părţile bune ale sistemului de educaţie actual, dar şi pe cele mai puţin bune.

„Progresul este mare şi îmi place acest lucru. Copiii au mai multă libertate şi pot să îşi spună cuvântul. În ziua de azi se pot face multe lucruri frumoase. Când eram noi elevi, eram simpli audienţi şi atât. Acum, faptul că elevul poate să se exprime şi poate să vină cu idei bune este un lucru deosebit. Completează munca profesorului. Multidisciplinaritatea este iar un avantaj al sistemului educaţional din ziua de azi. Pe de altă parte am observat că elevii nu mai învaţă aşa de bine. Dacă aş putea, aş schimba câteva lucruri. Examenul elevilor de clasa a VIII-a să se dea la liceu şi să fie supravegheaţi de profesorii de liceu, care nu îi cunosc personal pe fiecare. Aşa cred că niciun copil nu va fi nedreptăţit. Pe de altă parte, eu mi-aş dori introducerea unei uniforme simple, aceeaşi pentru toţi elevii din ţară. Astfel, toţi copiii se vor simţi egali”, a spus profesoara.

„Meseria de dascăl e o meserie nobilă”

Dacă s-ar întoarce în tinereţe, niciunul dintre cei doi profesori nu ar alege altă carieră, decât pe cea de dascăl.

„Dacă aş putea să aleg din nou, tot această meserie aş alege-o. Un profesor trebuie să îşi iubească meseria, să iubească copiii, să fie temeinic pregătit, să ştie să explice copiilor astfel încât ei să înţeleagă, să reuşească să adune copiii în jurul lui. Meseria de dascăl este o meserie nobilă. A lucra cu copiii este ceva deosebit. Pentru noi, cele mai mari bucurii şi mulţumiri sunt date de faptul că oamenii îşi aduc aminte de noi”, a spus Anca Popica.

Sfat pentru tinerii la început de carieră

„Profa de sport” ne-a oferit şi de această dată, ca de fiecare dată când avem nevoie, un sfat folositor, sincer şi numai bun de pus în practică: „Fiţi la punct cu toate noutăţile, citiţi şi documentaţi-vă şi în acelaşi timp nu vă limitaţi posibilităţile. Pregătiţi-vă în cât mai multe domenii. Spre exemplu, eu când am terminat facultatea la Bucureşti, am avut trei specializări: profesor de educaţie fizică, specialist în cultură fizică medicală şi antrenor de sport. Aşadar, aveam trei opţiuni şi nu mi-a fost teamă că nu îmi voi găsi un loc pe piaţa muncii. Dar nu este uşor şi trebuie depusă multă muncă. E normal ca noi să ieşim la pensie şi voi să veniţi din urmă, dar performanţa voastră, a celor care ne luaţi locul, trebuie să fie ridicată, pentru că doar aşa evoluăm”.

„...au avut curaj şi putere să strălucească”

Cu lacrimi în ochi şi gânduri calde, colegii lor de la Liceul Teoretic „Mircea Eliade” le-au urat pensie lungă şi sănătate.

Directoarea Liceului, Maria Badiu, ne-a mărturisit, emoţionată, că cele două cadre didactice i-au fost profesori şi că despărţirea de aceştia este una foarte grea. În plus, directoarea a mai spus: „I-am felicitat azi pentru fidelitate şi echilibru. Au 40 de ani de muncă în aceeaşi instituţie. Cine spune că viaţa nu înseamnă echilibru se înşală. Viaţa înseamnă să îţi găseşti echilibru în toate laturile ei, cea profesională, de familie şi cea emoţională. Dânşii sunt cele două modele de echilibru, cu toate că au trecut prin multe. Au ştiut să vină la serviciu fără să aducă problemele de acasă. Zi de zi au fost cu zâmbetul pe buze şi zi de zi au ştiut să facă glume. I-am apreciat în toate momentele pentru că au trecut şi prin mai multe regimuri şi au avut şi mai mulţi directori. Au rezistat şi au avut curaj şi putere să strălucească. Mi se pare extraordinar să ajungi la vârsta lor şi să te poţi bucura de fiecare zi şi de fiecare moment. Să le dea Dumnezeu sănătate şi să mai vină pe la noi pentru că întotdeauna îi vom primi cu drag”.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.