ACTUALITATE 14 martie 2016

Dacă tăiem trebuie să şi plantăm, dar când plantăm, cine întreţine?

de Covasna Media | 1099 vizualizări

Circa 20.000 de puieţi vor fi plantaţi în judeţul Covasna în campania „Plantează în România”

Întrebarea noastră din titlu vine ca urmare a acţiunii de împădurire la care judeţul Covasna se pregăteşte să ia parte, „Plantează în România”. Din cei 150.000 de puieţi care vor fi plantaţi în 26 martie la nivel naţional, 20.000 vor ajunge în judeţul nostru. În plus, şase primării covăsnene şi peste 150 de şcoli s-au alăturat campaniei. Deşi considerăm iniţiativa ca fiind una lăudabilă, nu am putut să nu ne întrebăm cine îşi va asuma responsabilitatea îngrijirii noilor plantaţii, astfel încât munca voluntarilor şi banii investiţi să nu fie în zadar?

Acţiunea „Plantează în România” este organizată de asociaţia braşoveană „Creştem România Împreună”. Campaniei s-au alăturat şi Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Facultatea de Silvicultură şi Exploatări Forestiere de la Universitatea „Transilvania”, Prefectura Covasna, Garda de Mediu Braşov, Prefectura Braşov şi Mitropolia Ardealului. Mai mult, circa 62 de instituţii partenere, 7 companii, 28 de ONG-uri, 8 ocoale silvice şi peste 820 de voluntari s-au declarat dornici să fie parte a activităţii.

Campania va genera plantarea a 150.000 de puieţi, în 11 şantiere, pe o suprafaţă totală de 22 de hectare. De asemenea, potrivit site-ului, proiectul implică 14 localităţi şi 1780 de persoane.

Partenerii covăsneni

Instituţiile din judeţul Covasna care s-au alăturat campaniei sunt Prefectura, Inspectoratul Şcolar Judeţean, Garda de Mediu, Direcţia Silvică, primăriile din Sfântu Gheorghe, Covasna, Zagon, Cernat,  Valea Crişului şi Ilieni.

„Câteva din primării au mai fost implicate şi în anii trecuţi la astfel de acţiuni de plantare. În ceea ce priveşte IŞJ, acesta a identificat şcolile şi grădiniţele la nivelul judeţului unde există spaţii verzi, respectiv unde s-ar putea planta aceşti puieţi. Astfel, 150 de şcoli şi grădinţe de la nivelul judeţului se vor implica în această acţiune”, ne-a declarat Constantin Zsófia, director de Cancelarie în Instituţia Prefectului Covasna.

România, sub media europeană ca suprafaţă împădurită

Într-un comunicat de presă, organizatorii campaniei „Plantăm în România” menţionează că „ţara noastră se situează sub medie ca procent de suprafață împădurită, având doar 27,3% din suprafață acoperită de păduri, față de 32,4% media europeană. Ne clasăm astfel pe locul 13 în Europa și pe locul 10  în ceea ce privește  suprafața de pădure raportată la numărul de locuitori – 0,30 ha/locuitor, primele poziții fiind ocupate de ţările nordice (Finlanda, Suedia şi Norvegia)”.

„Cred că este necesar să plantăm diferite specii de răşinoase, indigene, care cresc la noi în ţară, în primul rând pentru că suntem aproape de zona montană. Dacă tăiem trebuie să şi plantăm”, a motivat alegerea implicării în această acţiune reprezentantul Primăriei din Covasna, Incefi István.

Şi Constantin Zsófia, director de Cancelarie la Prefectura Covasna, a precizat că instituţia pentru care lucrează găseşte naturală implicarea în proiect. „Noi întotdeauna ne-am implicat şi întotdeauna ne vom implica în astfel de activităţi. O să participăm şi noi, angajaţii prefecturii”.

În zona oraşului Covasna vor fi plantaţi circa 3.300 de puieţi

În oraşul Covasna, plantarea va avea loc în zona pârtiei de schi, la Valea Zânelor, în zona Horgasz, dar şi pe marginea drumului dintre Covasna şi gara mare.

„Avem în vedere şi o zonă în care am mai făcut o acţiune de plantare şi anii trecuţi, dar nu s-au prins puieţii. Acolo vrem să completăm”, a spus reprezentantul Primăriei Covasna.

Incefi István a mai precizat că circa 3.300 de puieţi vor fi plantaţi în zona oraşului, dintre aceştia 1.500 de bucăţi vor fi puieţi de molid, 500 de puieţi de pin, 500 de puieţi de larice, 100 de puieţi brad, 100 de scoruş de munte şi 600 de paltini.

În ceea ce priveşte voluntarii, reprezentantul Primăriei Covasna ne-a declarat că va conta pe liceenii de la „Kőrösi Csoma Sándor”, de la clasele specializate în prelucrare a lemnului, dar şi pe tinerii din Covasna interesaţi în dezvoltarea turismului local. „Nu o să reuşim să plantăm tot într-o singură zi, dar vom continua acţiunea cu ajutorul angajaţilor Primăriei”, a spus Incefi István.

Zagonul se bazează pe „socialiști”

„În zona Telechia am asigurat un hectar de teren. Vor aduce 2.000 de puieți, așa am stabilit prin corespondență, că nu cunosc pe nimeni", a declarat primarul comunei Zagon, Kis József. În plantarea  puieților se vor implica și asistații sociali, care trebuie să presteze, în funcție de venit, un număr de ore pe lună în folosul comunității: „Vom planta cu „socialiștii", cu cei de la munca în folosul societății. Ei au obligația ca 72-78 de ore să presteze la Primărie. Va participa inclusiv personalul nostru. Avem un ocol silvic privat care aparține de comună. Sigur că vor veni și voluntari“, a completat primarul din Zagon.

La Ilieni nu sunt încă stabilite detaliile

În ceea ce privește comuna Ilieni, o suprafață „de mai puțin de un hectar” va fi alocată pentru plantare. „L-am pus pe un coleg să întrebe un specialist unde putem planta puieții.  A fost localizată o suprafață, împreună cu ocolul silvic Hatod, care administrează și păzește pădurea și este responsabil de fondul forestier. Am încheiat contractul, dar detaliile, cum va fi organizată și mediatizată acțiunea, trebuie să le discutăm în continuare cu ONG-ul“, ne-a precizat primarul din Ilieni, Fodor Imre, explicând de ce nu are informații despre cine va planta pe teritoriul comunei.

„Natura te cheamă lângă ea. Hai şi tu!”

Sub deviza „Natura te cheamă lângă ea. Hai şi tu!”, organizatorii campaniei „Plantează în România”  îi îndeamnă pe români să devină voluntari ai acţiunii. Aderarea la campanie se poate face prin completarea formularului prezent pe site-ul www. planteazainromania.ro.

Constantin Zsófia a declarat pentru Observatorul de Covasna faptul că deşi 26 martie este principala zi de campanie în care voluntarii vor planta puieţi, instituţiile de învăţământ partenere la campanie vor desfăşura acţiuni chiar şi înainte de evenimentul anunţat. „Chiar dacă activitatea generală se va desfăşura în 26 martie, în cazul şcolilor şi grădiniţelor acţiunile de plantare se vor desfăşura chiar şi cu o săptămână înainte, în funcţie de cum o să aibă disponibilitatea necesară. În rest, la celelalte locaţii, plantarea se va face în ziua stabilită de organizatori”.

30.000 de lei pentru un teren cu buruieni

Chiar dacă, în general, acţiunile naţionale de plantare sunt bine primite, rezultatele nu sunt întotdeauna cele scontate. Lipsa asumării de responsabilitate şi cel mai probabil şi lipsa interesului, au dus la părăginirea unor locaţii unde au fost plantaţi puieţi în cadrul altor acţiuni asemănătoare. Un exemplu este şi cazul plantării din zona Araci, din judeţul Covasna, acţiune iniţiată prin campania „Plantăm Fapte Bune”.

Această campanie s-a desfășurat pentru prima dată în județul Covasna, în Poiana Grebului, o zonă cuprinsă între localitățile Araci și Ariușd din comuna Vâlcele. Atunci au fost plantați 5.000 de puieți gorun, frasin, tei pucios, lemn câinesc, măr și păr, pe 1,3 hectare. La acțiune au participat 400 voluntari din județele Covasna, Brașov, Sibiu și nu numai.

Covăsnenii s-au implicat de altfel şi cu bani. Din cei 30.000 de lei, cât a costat proiectul, două treimi au venit de la sponsorii locali și numai o treime de la București, după cum a declarat într-un interviu anterior coordonatorul județean din 2013 al acțiunii „Plantăm Fapte Bune”, președintele Asociației Alutus, Cătălin Lazăr.

Într-o a doua etapă a proiectului din iulie 2013 au fost efecutate lucrări de întreținere, cu ajutorul mai multor persoane private de libertate de la Penitenciarul Codlea și a fost cuantificat procentul de prindere a puieților. Potrivit inspectorului șef adjunct al Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic și Vânătoare Brașov, Nagy Daniel, gradul de prindere al puieților era situat în jurul cifrei de 80%.

Președintele Asociației de ecologie și turism Covalpin, Andrei Poștoacă, spune că a văzut plantația acum o lună, iar locul arată neîngrijit. „Au făcut o acțiune cu mare tam-tam, o grămadă de oameni au muncit și, după, nu s-a ocupat nimeni. E vital ca în primii ani să fie îngrijit, pentru că, altfel, buruienile sufocă planta. Erau buruieni și s-a intrat cu animalele, oi, capre“, a precizat Poștoacă. „Nu e de ajuns să plantezi, pentru o plantație sustenabilă trebuie să faci și curățiri,  replantări, răriri. Intenția e lăudabilă, dar, din aia, pădure nu se va face niciodată”, a subliniat ecologistul.

Cine are responsabilitate de întreţinere după ce se încheie campania „Plantăm în România”

În cazul campaniei „Plantăm Fapte Bune”, desfăşurată în anii trecuţi de Asociația EcoAssist, reprezentantul legal al inițiativei, şi partenerii săi, responsabilitatea întreţinerii loturilor după plantare revenea voluntarilor. „Procesul se va întinde pe ani buni. Voluntarii implicaţi, oameni din toate judeţele ţării, vor fi nevoiţi să aibă grijă de pomişorii proaspăt plantaţi. Aceştia vor salubriza terenurile pe care se vor face plantările, vor uda copacii şi vor avea grijă să crească într-un mod sănătos, urmând să completeze zonele în care nu s-au prins pomii”, preciza în 2015 Liana Buzea, iniţiatoarea campaniei, pentru Adevărul.ro.

De cealaltă parte, pentru campania „Plantăm în România”, conform directorul de Cancelarie în Instituţia Prefectului Covasna, care îi citează pe reprezentanţii Asociaţiei „Creştem România Împreună”, responsabili pentru întreţinerea spaţiilor unde se vor planta puieţi vor fi administratorii instituţiilor care au încheiat acordul de parteneriat.

„Zonele sunt vizitate zi de zi de angajaţii Primăriei, când facem curăţenie şi o să avem grijă să nu se strice. Şi anul trecut am plantat larice în Valea Zânelor dar din cauza vremii nefavorabile, o parte s-au uscat”,  ne-a precizat Incefi István, reprezentant al Primăriei Covasna.

„Vor participa cei de la ocol, specialiști care administrează pădurile și pășunile. Intră în fond forestier, în inventar. Noi avem grijă de treburile astea ”, ne-a asigurat şi primarul comunei Zagon, Kis József.

Iulia Drăghici

Sever Ioan Miu

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.