ACTUALITATE 28 decembrie 2016

Cutremur de peste 5, resimțit puternic în județ

de Sever Ioan Miu | 1169 vizualizări

Un cutremur de peste 5 grade pe scara Richter a avut loc în noaptea de 27 spre 28 decembrie, la ora 01:22, fiind resimțit puternic în județul Covasna. Potrivit revizurii făcute de către Institutul Național de Fizică a Pământului (INFP) la ora 2:44, magnitutidea ar fi fost de 5,4 de scara Richter, adâncimea de 97 km și intensitatea de 5, cutremurul având epicentrul în zona seismică Vrancea. În aceste condiții ar fi vorba, conform Digi24, de cel mai puternic seism produs în România în acest an. Cutremurul s-a resimțit în mare parte din țară, în sudul Ardealului, Muntenia și Moldova. Potrivit reprezentanților INFP, nu au existat replici.

Cel mai puternic cutremur de până acum din 2016 se produsese pe 24 septembrie, la ora 2:11. Seismul a avut magnitudinea revizuită la 5,3, resimțindu-se, la rândul lui, în bună parte din țară, inclusiv în județul nostru și în Capitală.

Cum au trăit covăsnenii cutremurul

Fie că se aflau în județ, fie că -de sărbători sau de mai mult timp- erau în alte localități, mulți covăsneni au fost luați prin surprindere de seismul din noaptea de marți spre miercuri.

"Mă uitam la TV când s-a întâmplat. În primă fază, n-am avut nici o reacție. Zgâlțâiala a fost de câteva secunde (2-3), după care am trezit fetița mea de 10 ani și, timp de câteva minute, ne-am adăpostit sub masă, în vederea unui eventual recul. Din fericire, n-a mai urmat nimic sesizabil, așa că ea doarme deja", ne-a declarat un locuitor din Sfântu Gheorghe, la puțin timp după cutremur. "Stăteam in pat, trimiteam niște mesaje și, dintr-o data am simțit că se mișcă patul. Mama mea adormise lângă mine și am crezut că ea visează ceva și se mișcă, dar s-a trezit si am realizat că a fost un cutremur. Reacția ei a fost haioasă, pentru ca ea, fiind obosită, nu a realizat lucrurile, mi-a zis sa pun telefonul jos și a adormit din nou", ne-a povestit o tânără covăsneancă, aflată, de sărbători, cu familia la Brașov. "S-a mișcat, m-am speriat și mă rugam", ne-a scris, tot din orașul de sub Tâmpa, o altă covăsneancă. "Eu citeam singură, în noapte. Am văzut 'dansând' lustra, oglinda. Însă am multe experiențe legate de cutremure, așa că nu mă mai sperie", ne-a spus o locuitoare din Sfântu Gheorghe.

Teme articol: cutremur seism Vrancea
Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.