ACTUALITATE 15 iunie 2021

Cum va arăta, în 10 ani, zona pieței agroalimentare, în viziunea autorităților din Sfântu Gheorghe

de Iulia Drăghici - Taraș | 3164 vizualizări

Se dorește, printre altele, construirea unui drum nou și a unui sens giratoriu, dar și parcare supraetajată cu teren de tenis deasupra

Consiliul Local Sfântu Gheorghe a aprobat în ședința de joi, 10 iunie, noul Plan Urbanistic Zonal (PUZ) care vizează schimbări în zona străzilor Nicolae Iorga – Bánki Donát – Császár Bálint - Crângului. Autoritățile locale au în plan să construiască aici artere noi de circulație, parcări, sens giratoriu și chiar și o piață agroalimentară nouă și blocuri de locuințe. În cea mai recentă ședință, de luni, 14 iunie, aleșii locali au aprobat, în același context, și trimiterea unei cereri de finanțare pentru atragerea de fonduri, aproape 27 de milioane de lei, pentru construirea incubatorului pentru afaceri creative, în aceeași zonă. 

Ședința de joi, 10 iunie, care s-a derulat online, fără prezență din partea presei, a vizat actualizarea PUZ-ului, respectiv a prevederilor urbanistice din zona străzilor Nicolae Iorga, Bánki Donáth, Császár Bálint și Crângului. Terenul, întins pe o suprafață de 3,59 de hectare, se află pe de o parte în proprietatea privată a Primăriei Municipiului Sfântu Gheorghe, iar pe de alta în cea a Statului Român sau a persoanelor fizice și juridice. 

„Pe terenul identificat se propune realizarea unui sens giratoriu în intersecția străzilor Bánki Donáth și Kriza János, se propune deschiderea unei artere noi între străzile Nicolae Iorga și Bánki Donáth, realizarea unui parcaj etajat, amenajarea de parcaje la sol, modernizarea circulației pietonale.

De asemenea, este preconizată și amenajarea unor terenuri cu destinație sportivă”, se arată în hotărârea adoptată joi. 

Planurile sunt pe termen lung, spune edilul-șef, care vorbește de investiții pe următorii 10 ani.  

Vrem să prelungim strada Nicolae Iorga, să vină până în strada Bánki Donáth, vizavi de Tribunal și dorim să construim o piață nouă, o parcare supraetajată, blocuri de locuit și zone verzi”, a spus joi, într-o conferință de presă, primarul Antal Árpád. 

În ceea ce privește construirea unei piețe noi, directorul firmei care administrează piața, TEGA, Máthé László, ne-a spus luni că s-a discutat în trecut cu autoritățile locale ca viitoarea piață să fie construită într-o hală închisă, astfel încât să fie condiții pentru comercianți și cumpărători și iarna. 

În același timp, întrebat de investiția deja implementată și dată în folosință luna trecută, cifrată la 30.000 de lei, bani din bugetul local, și care a vizat reparațiile la WC-urile din zona pieței, directorul TEGA a precizat că este utilă și necesară în prezent, având în vedere că investițiile pentru noua piață sunt planificate pe termen lung. 

Oricum, în ceea ce privește piața, deocamdată nu sunt anunțate planuri concrete, altele decât că s-a schimbat PUZ-ul.

Adoptat în regim de urgență 

Proiectul de hotărâre pentru modificarea Planului Urbanistic Zonal a fost propus aprobării în regim de urgență. Motivația autorităților a fost „accesarea unor fonduri europene pentru realizarea unor investiții în această zonă”. 

PUZ-ul s-a aflat și în dezbatere publică, mai puțin decât în alte condiții, având în vedere urgența invocată. Asociația Națională a Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere Filiala „Mihai Viteazu” Covasna a depus o serie de observații, printre care s-a remarcat termenul scurt pentru dezbaterea publică, dar și că modificările de trafic propuse nu sunt tocmai oportune. De pildă, drumul dintre Nicolae Iorga spre Bánki Donáth e prea îndepărtat de giratoriul planificat, respectiv revenirea la circulația pe două sensuri pe strada Bánki Donáth nu este de preferat în condițiile în care în zonă vor fi magazine, parcări, piața, spații de sport și altele. 

Planul Urbanistic Zonal care a fost aprobat joia trecută este valabil 10 ani de la data intrării în vigoare a hotărârii, se mai arată în acte. 

Cerere de finanțare pentru incubator de afaceri, de aproape 27 de milioane de lei 

Tot în zona respectivă, mai exact pe strada Bánki Donáth, va fi construit un incubator de afaceri. În ședința din 14 iunie, consilierii locali și-au dat acordul ca autoritățile să depună o cerere de finanțare prin POR, pe baza unui studiu de fezabilitate aprobat. Investiția se va ridica la aproape 27 de milioane de lei, plus TVA. Deci aici planurile sunt ceva mai avansate pe hârtie. 

Proiectul vizează realizarea unei investiții inițiale pe str. Bánki Dónáth, prin crearea unei unități noi, respectiv construirea și dotarea unei clădiri cu funcție de incubator de afaceri, cu o capacitate de 22 firme incubate. Incubatorul de afaceri va contribui la stimularea activităților în domeniul industriilor creative, promovarea spiritului antreprenorial, dezvoltarea educației antreprenoriale și implicit la îmbunătățirea competitivității întreprinderilor mici și mijlocii din acest sector, prin oferirea posibilității de închiriere a spațiului de incubare și utilizării echipamentelor necesare pentru desfășurarea activităților în mod corespunzător, respectiv oferirea de servicii suport adaptate nevoilor firmelor incubate”, se arată în raportul de specialitate alăturat hotărârii privind aprobarea proiectului şi cheltuielilor aferente demersului „Construire clădire cu funcție de servicii de incubator de afaceri în Municipiul Sfântu Gheorghe”. 

Totodată, hotărârea prevede și încheierea contractului de administrare a incubatorului, între Municipiul Sfântu Gheorghe și COVIMM Consulting S.R.L. 

Aceeași sursă arată și că „valoarea totală a proiectului „Construire clădire cu funcție de servicii de incubator de afaceri în Municipiul Sfântu Gheorghe” în cuantum de 26.836.089,88 lei (inclusiv TVA), din care valoarea totală eligibilă este de 25.801.726,32 lei, iar valoarea totală neeligibilă de 1.034.363,56 lei. Contribuția proprie în proiect a municipiului Sfântu Gheorghe este în cuantum de 1.034.363,56 lei, reprezentând achitarea tuturor cheltuielilor neeligibile ale proiectului, cât și contribuția de 48,7024% din valoarea eligibilă a proiectului, în cuantum de 12.566.061,95 lei, reprezentând cofinanțarea proiectului”. 

Solicitare pentru preluarea bazei DJST 

Într-o altă ședință de Consiliu Local, din 19 mai, aleșii locali au aprobat o hotărâre care prevede solicitarea transmiterii unor imobile din domeniul public al Statului și din administrarea Ministerului Tineretului și Sportului, prin Direcția Județeană de Sport și Tineret Covasna, în domeniul public al municipiului Sfântu Gheorghe și în administrarea Consiliului Local Sfântu Gheorghe. 

Cu alte cuvinte, municipalitatea a început atunci procedurile pentru a prelua terenurile de tenis și clădirea DJST de lângă piața agroalimentară în administrarea proprie. Acest lucru se poate întâmpla dacă se aprobă prin hotărâre de Guvern.  

Între timp, solicitarea a intrat în proceduri și se va aproba în curând, a mai spus joia trecută, încrezător, primarul. 

Am vrut să preluăm baza respectivă, să o relocăm, să modernizăm. Și aici, de exemplu, pe parcarea supraetajată vrem să construim terenuri de tenis”, a mai spus primarul. 

Conducerea DJST Covasna, preluată luni, oficial, pentru o perioadă de șase luni, de Gyerő Etelka, vede ca oportun demersul primăriei, având în vedere mai ales faptul că nu au mai fost investiții notabile în clădirea și terenurile respective de cam 20 de ani, deși cereri în acest sens au fost. 

Sper ca primăria să fie o gazdă mai bună, pentru că statul nu a făcut investiții de 20 de ani, deși încercări și solicitări de modernizare au fost”, a precizat aceasta. 

Mare parte din planurile autorităților locale țin de oportunitățile care vin cu noile programe pe fonduri europene. Acum s-au creat, se pare, cadrele prin care să se poată face mai departe pași spre locuri în care banii europeni, și în parte locali, să fie investiți. Dacă aceste planuri vor și deveni realitate, rămâne de văzut. 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.