ACTUALITATE 21 aprilie 2021

Cum se va face vaccinarea anti-COVID în zonele rurale din județul Covasna

de Iulia Drăghici - Taraș | 809 vizualizări

Vaccinarea anti-COVID în mediul rural din județul Covasna se va face prin intermediul cabinetelor medicilor de familie, a spus marți, pentru Observatorul de Covasna, directorul DSP Covasna, Ágoston László. Acesta a precizat și că vor fi constituite și echipe mobile, dacă va fi nevoie, dar și că nu vor fi deschise noi centre de vaccinare în județ pentru că încă sunt locuri libere la cele deja funcționale.

„Cel puțin deocamdată nu se vor deschide centre în mediul rural. Mai bine încercăm cu medicii de familie să rezolvăm vaccinarea. Pe de o parte, noi avem norocul, să zic așa, că localitățile sunt relativ aproape de câte un oraș. Deplasarea, pentru majoritatea persoanelor care doresc să se vaccineze nu e un efort foarte mare. Mai toți merg la muncă, mai merg la oraș la cumpărături. Și pentru persoanele care nu merg la oraș încercăm cu medicii de familie să îi vaccinăm”, ne-a declarat directorul Direcției de Sănătate Publică (DSP) a județului Covasna. 

Ágoston László ne-a mai spus și că activitatea în acest sens va începe în perioada următoare, dar nu se știe o dată exactă. 

În afară de asta, dar și acolo trebuie personal medical, în zonele unde nu putem să acoperim cu medicii de familie, echipele mobile ar fi soluția”, a spus directorul DSP Covasna. 

Cât despre comunicarea cu doctorii, adică despre modul în care vor afla pacienții în care cabinet se vaccinează anti-COVID și în care nu, cel mai simplu este ca pacienții interesați să contacteze medicul de familie și să întrebe despre această posibilitate. Directorul DSP Covasna a spus și că cel mai probabil se va apela și la programarea online, pentru că aceasta ajută la organizare și la a stabili numărul de doze necesar, astfel încât să nu se facă risipă.

Pe acest subiect a vorbit miercuri și coordonatorul campaniei de vaccinare de la nivel național, medicul Valeriu Gheorghiță, care a precizat că vor exista și alte variante de programare, decât cele existente în prezent. 

Extindem mijloacele prin care o persoană poate să aibă acces la un centru de vaccinare.  În special în mediul rural este dificilă accesarea platformei și trebuie soluții complementare. Am identificat două soluții. Una este posibilitatea de programare telefonică, prin operatorul de call-center, persoana se va programa direct în centru fără să fie nevoie de un cont în platformă. A doua este ca persoanele să se programeze direct la centru. Persoanele pot merge la centrul de vaccinare, se trec pe listă și se va stabili data când să vină”, a explicat Valeriu Gheorghiță.

În județul Covasna sunt în prezent opt centre de vaccinare funcționale, dintre care șase pentru publicul larg, iar două pentru angajații MAI și MApN, cu „circuit închis”. Câte un centru este în Covasna, Întorsura Buzăului, Baraolt și Târgu Secuiesc, iar altele două sunt la Sfântu Gheorghe. 

Chiar invităm populația să vină la vaccinare. Se mai pot înscrie și la Pfizer și la toate”, a mai transmis Ágoston László. 

Numărul de persoane vaccinate în centrele disponibile pe raza județului până la data de 20 aprilie este de 36.444. 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.