ACTUALITATE 25 octombrie 2018

Cum se poziționează procurorii covăsneni în scandalul revocării Procurorului General al României

de Iulia Drăghici - Taraș | 814 vizualizări

Solicitarea ministrului Justiției îi face pe magistrații covăsneni să ia atitudine 

Procurorii covăsneni au decis joi, în cadrul adunării generale convocate ca urmare a declanșării procedurii de revocare a procurorului general al României, Augustin Lazăr, în unanimitate, că nu sunt de acord cu felul în care a acționat ministrul justiției, Tudorel Toader.

Cât timp un procuror șef poate fi revocat la aprecierea discreționară a unui om politic, fie el și ministru al justiției, nu mai poate fi vorba de vreo independență, fiind creată o influență politică excesivă”, arată un comunicat de presă transmis de Parchetul de pe lângă Tribunalul Covasna.   

„Adunarea generală a procurorilor, în unanimitate a hotărât faptul că desfășurarea unei proceduri de revocare cu nesocotirea rolului Consiliului Superior al Magistraturii, al cărui aviz are caracter consultativ, și fără a oferi un drept la apărare procurorului supus revocării nu ține seama nici de Rapoartele Comisiei Europene din cadrul MCV, nici de Criteriile de la Copenhaga, procurorii de rang înalt fiind trecuți practic sub controlul exhaustiv și nelimitat al Ministrului Justiției, fiind desconsiderat rolul Consiliului Superior al Magistraturii în gestionarea carierei acestor magistrați. Cât timp un procuror șef poate fi revocat la aprecierea discreționară a unui om politic, fie el și ministru al justiției, nu mai poate fi vorba de vreo independență, fiind creată o influență politică excesivă.

Pentru acest motiv, Adunarea Generală a procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Covasna susţine în unanimitate comunicatul pe care asociaţiile profesionale de magistraţi, Asociaţia Forumul Judecătorilor din România şi Asociaţia Mişcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor, l-au emis în spaţiul public, fiind de acord cu cele menţionate în comunicat”, arată, de asemenea, informarea de presă transmisă joi.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a cerut miercuri seara, printr-o conferință de presă, revocarea procurorului general al României, Augustin Lazăr, invocând 20 de argumente, unele dintre acestea fiind folosite și pentru revocarea fostului șef al DNA, Laura Kodruța Kovesi.

Secţia pentru procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii urmează să discute pe 13 noiembrie solicitarea ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, de avizare a revocării din funcţie a procurorului general Augustin Lazăr.

Sursă foto: BZI.ro. 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.