ACTUALITATE 15 decembrie 2018

Cum se circulă la mijlocul lui decembrie pe drumurile din județ

de Iulia Drăghici - Taraș | 1192 vizualizări

UPDATE, ora 15:00 - CLICK! 

Autoritățile anunță șoferii să fie mai atenți pe DN13E, în zona Reci, pentru că viscolește 

Codul galben de ninsori, lapoviță, ploi și polei, aflat în vigoare de vineri, 14 decembrie, ora 23:00, până duminică, 16 decembrie, ora 18:00, nu a făcut mari probleme în județul Covasna până la această oră. Există însă porțiuni unde se circulă îngreunat, din cauza viscolului, de exemplu DN13E – zona Reci. Așadar, circulația se desfășoară în condiții de iarnă, ceea ce înseamnă că șoferii, dar și pietonii trebuie să țină cont de câteva recomandări ale polițiștilor.

În noaptea de vineri spre sâmbătă o tânără de 19 ani, care se afla la volanul unui autoturism, nu a adaptat viteza de deplasare la condițiile de drum, carosabilul fiind acoperit cu zăpadă, a derapat și a lovit gardul unui imobil apoi s-a oprit într-un copac. În urma evenimentului o pasageră din autoturism a fost rănită ușor.

Așadar țineți cont de sfaturile oamenilor legii și adoptați o manieră prudentă de conducere, pentru a nu fi implicați în evenimente rutiere.

  • Circulați cu viteză redusă, adaptată în permanență la condițiile de trafic și de drum;
  • Măriți distanța între autovehicule și nu bruscați comenzile mașinii. Semnalizați din timp efectuarea oricărei manevre și nu vă angajați în depășiri fără a avea o vizibilitate foarte bună și nu înainte de a vă asigura temeinic de faptul că o puteți face în condiții de siguranță;
  • Informați-vă, înainte de a pleca la drum, despre condițiile meteo prognozate pe traseul pe care urmează să vă deplasați, mai ales dacă plecați la drum lung. Nu porniți fără a avea mașina echipată corespunzător (anvelope de iarnă, provizii de apă și alimente, pături);
  • În condiţiile unui trafic aglomerat, precipitaţiile, sub formă de lapoviţă sau ninsoare, precum şi vântul puternic pot determina apariţia unor blocaje rutiere temporare. Păstraţi-vă calmul, nu uitaţi de politeţea rutieră şi nu blocaţi intersecţiile. De asemenea, nu vă angajaţi în depăşirea coloanelor de autovehicule;
  • Folosiți corespunzător sistemul de climatizare și ștergătoarele de parbriz, pentru a vă asigura în permanență o bună vizibilitate, atât în față, cât și în oglinzile laterale și retrovizoare. Înainte de a pleca de acasă curățați foarte bine mașina de zăpadă, înlăturând inclusiv stratul depus pe plafon; în mers, la frânare, aceasta poate aluneca pe parbriz și vă poate obtura vizibilitatea.

Pentru pietoni:

  • Polițiștii le recomandă pietonilor să circule numai pe trotuar și să traverseze prin locurile permise, la culoarea verde a semaforului electric. Oamenii legii le reamintesc acestora că au obligația de a se asigura că pot traversa în siguranță și abia apoi se pot angaja în traversarea drumului public;
  • Pentru a evita implicarea în evenimente rutiere ori provocarea unor incidente în trafic, polițiștii le recomandă pietonilor să se angajeze în traversare numai atunci când sunt siguri că șoferii i-au observat, le-au înțeles intenția și încetinesc/opresc pentru a le acorda prioritate. Luați în calcul că distanța de frânare este mult mai mare pe timp de iarnă, când carosabilul este umed, înghețat sau acoperit cu zăpadă ori mâzgă, iar oprirea în condiții de siguranță, pentru a acorda prioritate unui pieton observat în ultimul moment, poate deveni o adevărată provocare.

Drumarii au intervenit azi noapte pentru curățarea drumurilor. Pe drumurile naționale din județul Covasna s-a acționat cu 26 de utilaje și s-au răspândit 166 de tone de sare e DN2D, DN10, DN11, DN11B, DN11C, DN12 și DN13E.

La nivelul țării, azi noapte, între orele 17:00 și 5:00, s-a acționat cu 173 de autoutilaje și s-au răspândit 1340 de tone de sare.

Sursa foto: DRDP Brașov. 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.