ACTUALITATE 2 decembrie 2022

Cum s-a sărbătorit Ziua Națională a României la Sfântu Gheorghe

de Daniela Luca | 957 vizualizări

Ceremonialul s-a încheiat cu defilarea gărzii de onoare şi un scurt spectacol aviatic

Cei 104 ani scurși de la Marea Unire au fost sărbătoriți la Sfântu Gheorghe cu tradiționala paradă militară, cu discursuri și depuneri de coroane. Comparativ cu alți ani, ceremonia nu a fost la fel de fastuoasă, iar oamenii au participat în număr mai mic. Cei prezenți au avut parte și de un scurt spectacol aviatic.

Activitățile au început la ora 9:00, în fața grupului statuar „Mihai Viteazul” din reședința de județ. Deși nu mai există restricții de pandemie, mulțimea decorată cu drapele roșii, galbene și albastre nu a fost la fel de numeroasă ca în alți ani „normali”. Pe rețelele sociale, unele voci au spus că ceremonialul a fost organizat prea devreme, iar alții, la fața locului, au spus că au rămas dezamăgiți de felul în care a fost organizată sărbătoarea în acest an.

După intonarea Imnului Național, a luat cuvântul prefectul judeţului Covasna, dr. Ráduly István. Acesta a punctat că din cauza vremurilor grele pe care le traversăm, în contextul războiului din țara vecină și a scumpirilor, e nevoie ca oamenii să dea dovadă de mai multă solidaritate și unitate decât până acum.

„Azi sărbătorim Ziua Națională a României într-un context special. Războiul din vecinătatea noastră ne influențează viața în mod esențial. Vedem în fiecare zi cum cresc prețurile la energie, la carburanți și din această cauză, la toate celelalte categorii, începând de la alimente, până la materiale de construcții și servicii. Este, desigur, de datoria Guvernului să stăvilească creșterea prețurilor, să evite îndatorarea cetățenilor, să preîntâmpine înrăutățirea situației pensionarilor, dar este nevoie de asemenea de solidaritate, de unitate și de coeziune.

În acest sens, ne putem inspira din atitudinea societății românești din 1918 care a pus la o parte orice divergență politică, ideologică și de altă natură și a subordonat toate eforturile îndeplinirii idealului Unirii. Doresc din toată inima ca în Ajunul Crăciunului să avem parte noi toți de această unitate, solidaritate și coeziune. Sunt convins că locuitorii acestor meleaguri, români și maghiari, maghiari și români, sunt suficient de înțelepți să înțeleagă că ura, vrajba, discordia, care, dacă ne uităm înapoi în istorie, pe vreme de criză a apărut în mai toate societățile, nu își au locul în secolul XXI.

Acesta este locul nostru natal comun. Aici ne-a fost dat să trăim, aici trebuie să trăim și trebuie să o facem pașnici, tolerați și deschiși, căci demnitatea unei ființe umane niciodată nu se poate câștiga prin suprimarea demnității unei alte ființe umane. Trecutul nu îl putem schimba, viitorul însă noi trebuie să îl formăm. Acest viitor va fi trecutul pentru copiii noștri și vreau să sper că ei vor fi mândri de acesta. Totul depinde de noi. La Mulți Ani, România!”, a fost mesajul prefectului, dr. Ráduly István.

„Pentru unii poate pare un lucru banal, dar eu aș spune că este o normalitate”

Comandantul garnizoanei Sfântu Gheorghe a vorbit în discursul său, printre altele, și despre felul în care a fost decorat orașul în acest an, cu ocazia sărbătorii Zilei Naționale. 

„Vă mărturisesc că venind astăzi aici spre Piața „Mihai Viteazul” am trecut prin centru și am văzut ce frumos sunt decorați stâlpii, ce frumos e decorat centru orașului cu drapele tricolor, incliusiv logo-ul #SEPSI este decorat de Ziua Națională, ceea ce este un lucru extraordinar de frumos și îți umple inima de mândrie. Pentru unii poate pare un lucru banal, dar eu aș spune că este o normalitate, pentru că Ziua Națională, așa cum spunea și domnul prefect, este a tuturor cetățenilor români, indiferent de etnie, de naționalitate, de apartenența religioasă sau apartenența politică. În astfel de momente, trebuie să ne amintim că cei care au pus bazele Unirii sunt și militarii, sunt și cei care au luptat cu arma, sunt și cei care au luptat cu condeiul sau cu alte mijloace și trebuie să ne amintim de ei cu prisosință și să le cinstim memoria. Totodată, uitându-ne la copiii noștri, gândim că țara aceasta are un viitor, are un viitor luminos. La mulți ani, România, la mulți ani, români!”, a punctat, în luarea sa de cuvânt, comandantul Garnizoanei Sfântu Gheorghe și al Centrului Militar Județean, locotenent-colonelul Dorin Neagu.

Antal Árpád – mesaj despre coexistența pașnică

Chiar dacă nu a participat la festivități, și primarul din Sfântu Gheorghe a avut un mesaj, publicat joi pe o rețea de socializare, prin care a punctat că în aceste vremuri dificile este nevoie mai mult ca niciodată de pace, armonie și sprijin reciproc.

„În această zi, #SEPSI „poartă” o fotografie a Marii Adunări Naționale de la 1 Decembrie 1918 de la Alba Iulia, cu textul proclamației în limbile română și maghiară. În acest fel, ne amintim cu toții de promisiunile și angajamentele făcute cu mai bine de o sută de ani în urmă, semnalând în același timp că nu le uităm și considerăm că este important ca statul român să le respecte atât față de comunitatea maghiară, cât și față de alte comunități naționale.

Este în interesul nostru, al tuturor, să trăim în pace, armonie și sprijin reciproc în Sfântu Gheorghe – cu atât mai mult în aceste vremuri dificile. Cheia unei coexistențe pașnice este să discutăm problemele noastre comune, să ne angajăm într-un dialog autentic cu privire la evenimentele din trecut, astfel încât să ne putem în sfârșit saluta de sărbătorile naționale, depășind nemulțumirile și diferențele noastre.

Împreună cu acei vecini, colegi sau chiar rude de altă etnie cu care avem o prietenie sinceră, știm și simțim că Sfântu Gheorghe este casa noastră, că nu există discordie între noi, că oamenii din alte zone încearcă în zadar să creeze tensiuni și să ne incite unii împotriva altora. Dacă avem dezacorduri, le putem rezolva singuri, nu avem nevoie de provocatori extremiști veniți din altă parte”, a scris în postarea sa, primarul Antal Árpád.

În județul Covasna, joi au avut loc ceremonii similare și la Târgu Secuiesc de la ora 12:00, la Întorsura Buzăului, de la ora 12:30, și la Covasna, de la 13:30.

Sărbătoarea de Ziua Națională a României din județul Covasna, marcată anul acesta sub sloganul „Împreună pentru România”, se încheie vineri, 2 decembrie, cu marele concert susținut la Arena Sepsi din Sfântu Gheorghe de Zdob și Zdub și Sarmalele Reci. Evenimentul începe de la ora 20:00. Accesul se face pe bază de bilet, care costă 20 de lei și care poate fi cumpărat online, de pe iabilet.ro. Atenție! Numărul locurilor rămase disponibile este limitat. 

Concertul este organizat, sub egida Instituției Prefectului, de Asociația Pentru Comunitate și Teatrul Andrei Mureșanu și este finanțat de Primăria și Consiliul Local Sfântu Gheorghe și Ministerul Culturii.

Ziarul Observatorul de Covasna și platforma CovasnaMedia.ro sunt partenerii media oficiali.

 

 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Costin Cristea, 2 decembrie 2022
Domnul primar Antal trebuia să fie prezent la manifestare, altfel este o ipocrizie să vorbești despre respect și bună înțelegere între români și maghiari. Degeaba invocă Declarația de la citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.