Cum resimt fabricile de textile din județ noua „normalitate”
Transportul și distanțarea socială sunt printre principalele vulnerabilități, spun autoritățile, dar unele companii au găsit deja soluții
Economia o ia, încet, încet din loc și în județul Covasna, acum, după ce s-au mai relaxat restricțiile în bătălia cu noul coronavirus. Printre companiile cele mai afectate, care fie se pregătesc să repornească activitatea, fie au făcut-o deja, fie s-au reprofilat după cererea pieței sunt și fabricile de textile. Din păcate, nu toate au șansa de a o lua de la capăt. Cel puțin deocamdată.
Considerate motoare ale economiei județului, atât ca cifră de afaceri, dar mai ales ca număr de angajați, fabricile de textile din județ au făcut și fac în continuare pregătiri și planuri pentru a-și adapta domeniul de activitate noii normalități, care vine cu alte reguli.
Cele mai mari vulnerabilități ale fabricilor, spun autoritățile, sunt transportul angajaților, dar și distanțarea socială. Astăzi, găsirea de metode pentru depășirea acestora este esențială, pentru că astfel de locuri pot foarte ușor să devină focare de infecție.
„Și fabricile de textile trebuie să respecte recomandări, la fel ca orișicine. Dar plus de asta, conform legii 319, trebuie să ia toate măsurile ca angajații să fie protejați. În rest, nu au alte obligații, dar cred că nici nu trebuie. La ei, cea mai mare vulnerabilitate, să zic așa, e cu transportul, dacă au transportul organizat în regim propriu. Și normal, la locul de muncă trebuie să respecte, dacă e posibil, o anumită distanțare, dacă și tehnologia, de exemplu permite”, a declarat, pentru Observatorul de Covasna, inspectorul șef al ITM Covasna, Ördög Lajos.
Fabricile s-au reorientat spre producția de echipamente de protecție
Specialiștii în economie spun că cel mai important în perioada pandemiei pentru firme a fost și este să meargă înainte, cu activitate cât de mică, dar să nu se oprească de tot. Așa au făcut o parte dintre companiile de textile din județ care, într-un fel sau altul s-au adaptat.
„Au fost multe fabrici, mai ales în domeniul confecțiilor, care s-au oprit, dar foarte puțin, pentru că imediat majoritatea lor s-au reorientat pe alte produse care țin de epidemia asta de coronavirus, adică halate, măști, tot felul de materiale de protecție. După câte am înțeles acum și-au reluat producția și pe celelalte domenii. Cei care nu au avut restricții legale au continuat activitatea în această perioadă”, ne-a spus președintele Camerei de Comerț și Industrie Covasna, Edler András-György.
Reorganizare pe două schimburi pentru distanțare socială
Printre fabricile care s-au întors recent „cu forțe proaspete” - dacă putem să spunem așa, la treabă se numără New Fashion și Zarah Moden din Târgu Secuiesc, care este și cel mai mare angajator din județul Covasna. Aici activitatea a debutat luni, 18 mai, la capacitate maximă, spune directorul general Bakk Vitális Kinga, după aproximativ două luni în care s-a spus „stop” proiectelor aflate în derulare până atunci.
„Având în vedere faptul că în fabricile noastre își desfășoară activitatea în jur de 1.600 de persoane, majoritatea având domiciliul în satele învecinate, ceea ce presupunea implicit transportul lor la locul de muncă cu autobuze, precum și conjunctura economică nefavorabilă, conducerea societății a considerat că se impune măsura închiderii temporare a activității de producție nu numai pe considerente economice, dar și pentru a elimina posibilitatea infectării sau răspândirii infecției cu noul coronavirus. Totuși, am dorit să fim de folos comunității, drept pentru care voluntarii Fundației Wegener Pro Sanitate, împreună cu alți voluntari din oraș au cusut mai mult de 3.000 de măști pe care Primăria Orașului Târgu Secuiesc le-a distribuit persoanelor cu vârsta de peste 65 de ani. Materia primă necesară coaserii măștilor a fost asigurată de Firma Zarah Moden SRL”, ne-a spus directoarea generală Bakk Vitális Kinga.
În ceea ce privește angajații, aceștia au fost trimiși în șomaj tehnic, a mai spus aceasta.
„Angajații au fost trimiși în șomaj tehnic, însă departamentul de logistică a continuat să lucreze pentru a putea efectua livrările de produse finite către Firma Meyer Hosen, astfel că în momentul deschiderii magazinelor, pantalonii să fie aproape de punctele de desfacere. Nu putem nega că această închidere forțată a fabricii nu a avut și efecte negative. Am pierdut din capacitatea de producție, pe care acum trebuie să o recuperăm, deci nu ne putem permite nicio zi de staționare până în septembrie”, a punctat Bakk Vitális Kinga.
Așa că, de îndată de s-a putut, s-a dat drumul la treabă, fără a uita, însă nicio clipă că înainte de toate importantă este protecția angajaților în fața virusului.
„Bineînțeles, am luat o serie de măsuri de prevenire a îmbolnăvirii și răspândirii coronavirusului: am achiziționat măști de protecție chirurgicale suficiente pentru două luni de zile, am dotat cu soluții dezinfectante pentru mâini incinta societății în 60 de locații inclusiv și la intrări, s-au așezat la intrare covoare îmbibate în dezinfectant, am achiziționat mănuși pentru a fi folosite în timpul deplasării în autobuze de la și la locul de muncă, și așa mai departe, respectând toate indicațiile date de Guvern în vederea evitării infectării cu COVID-19.
Am reorganizat activitatea întreprinderilor în două schimburi pentru a putea evita astfel aglomerările și a putea păstra și respecta distanțele între angajați.
Angajații celor două schimburi vor fi transportați cu autobuze distincte cu respectarea indicațiilor date de Guvern în acest sens.
Suntem conștienți de faptul că desfășurarea activității în două schimburi este obositoare pentru angajați și costisitor pentru angajator, însă am considerat că această măsură este în beneficiul angajaților pentru a putea preîntâmpina și chiar opri o eventuală răspândire a virusului în cadrul întreprinderii”, ne-a spus directoarea New Fashion și Zarah Moden.
Sunt și fabrici care încă nu știu când și dacă vor mai relua activitatea
Pe de altă parte, sunt și fabrici care au fost atât de violent lovite de criza provocată de pandemie, că nu mai reușesc să își revină. Un exemplu este fabrica de confecții LRO din Sfântu Gheorghe, care și-a închis porțile după ce unicul client german a oprit livrarea materiilor prime și preluarea produselor finite, pregătite pentru livrare, anulând astfel totodată toate comenzile.
Ca să salveze situația, LRO și-a oferit capacitatea de a produce materiale de protecție necesare în domeniul sănătății, însă reprezentanții firmei nu au primit niciun răspuns de la autorități.
Chiar și așa, la finalul lunii martie, fabrica s-a reprofilat, iar cei aproape 200 de angajați au început să producă măști de protecție din bumbac. O parte dintre acestea au fost donate, spunea atunci patronul.
În prezent însă, contractele de muncă au fost desfăcute și nu se știe deocamdată când va reîncepe activitatea.
„Piața germană s-a oprit la mijlocul lunii martie integral, deci nu au mai trimis nicio comandă. Toate comenzile au fost anulate. Din acel moment noi am spus că până nu avem o perspectivă, până nu avem niște contracte ferme noi, stăm închiși. Angajații au fost de atunci trimiși în preaviz și pe urmă li s-au desfăcut contractul de muncă. Pentru timpul în care ții omul în fabrică trebuie să îl plătești. Inclusiv pentru perioada de preaviz, că au lucrat sau nu, noi a trebuit să plătim și am și plătit. Producția nu a pornit. Am făcut câteva zeci de mii de măști, dar majoritatea noi le-am făcut cadou, adică binefacere pentru cine era nevoiaș. Noi nici un moment nu am socotit să câștigăm din asta nu știu ce sume de bani. La ora actuală nu lucrează nimeni și nici nu știm când vom relua activitatea”, ne-a declarat directorul fabricii, Keresztes Zoltán.
Domeniul textilelor, motorul economiei din județ
Cifrele Camerei de Comerț și Industrie Covasna, prezentate în cel mai recent Top al Firmelor, arată că două din primele trei companii din județul Covasna, cifre prezentate în 2019 pentru valorile înregistrate în 2018, cu cel mai mare profit sunt din domeniul textilelor (Producție Zarah Moden SRL și Textila Oltul SA). De asemenea, la numărul de salariați, din top 10 – șase companii activează în același domeniu: New- Fashion SA, Ready Garment Technology România SRL, Producție Zarah – Moden SRL, Secuiana SA, Textila Oltul SA și S’Mode SA.
Așa că, nu e greșit dacă spunem că aceste companii au avut de suferit din cauza pandemiei, iar faptul că acum pot, încet, încet să revină „în joc” nu poate să fie decât o gură de aer proaspăt binemeritată, după izolarea sufocantă.
„Din această situație se pot trage concluzii și învăța lecții de viață, însă fiecare individ înțelege diferit și are o reacție diferită față de această pandemie, începând de la neîncredere până la frică și stres, fiind vorba despre un inamic invizibil. Această perioadă a fost una de mare încercare, cu multe întrebări: suntem destul de disciplinați dacă este nevoie? am devenit mai uniți ajutându-ne reciproc sau ne-am îndepărtat unul de celălalt? Răspunsurile o să le primim probabil după depășirea pandemiei, dar și a crizei economice în al cărei prag ne aflăm”, a concluzionat și Bakk Vitális Kinga.
Iulia Drăghici – Taraș
Daniela Luca
Sursa foto: Arhivă.