ACTUALITATE 23 noiembrie 2023

Cum ar fi să celebrăm Crăciunul Împreună, la Întorsura Buzăului?

de Iulia Drăghici - Taraș | 1407 vizualizări

Ți-ai imaginat vreodată cum ar fi să te prindă una dintre cele mai mari și așteptate sărbători ale anului, Crăciunul, pe un pat de spital? Sau fără mâncare bună? Ori fără decorațiuni, brad și jucării? Fără familie și motiv de bucurie? E greu de închipuit și din perspectivă de adult, dar să fii copil? Totuși, oamenii care se gândesc și la alții au găsit o soluție pentru a aduce magia sărbătorilor în toată comunitatea din zona Întorsurii Buzăului, inclusiv la cei care le petrec pe patul pe spital. Iar pentru că e nevoie de o „desagă” plină de bunătate, și tu ești invitat să celebrezi „Crăciunul Împreună”.

Campania „Crăciunul Împreună” a Centrului de Tineret Întorsura Buzăului revine! Îndrăgita acțiune îi va avea anul acesta în mijlocul evenimentelor pe copiii care au nevoie de servicii medicale, bolnavii cronici de la Spitalul din Întorsura Buzăului și personalul medical. 

Lista Moș Crăciunilor: cum poți să ajuți

Există o listă clară cu necesități, iar pentru acestea coordonatorii contează pe implicarea comunității (adică să devii și tu un Moș Crăciun), după cum urmează:

Persoane de contact: Cosmin Popica, de la Kontainer Caffe și Doina Pătrunjel, de la Centrul de Tineret Întorsura Buzăului.

Important de știut este că treaba deja a început!

„Începem colectarea și achiziționarea mobilierului, astfel încât să amenajăm spațiile până la Moș Nicolae. Apoi, până la vacanță, vom derula activități culturale și ateliere la spital cu bolnavii cronici”, ne-a spus coordonatoarea campaniei, Doina Pătrunjel.

Aveți jucării pe care nu le mai folosiți, dar sunt în stare bună?

Un aspect foarte important al campaniei este că implicarea nu înseamnă neapărat bani scoși din buzunar, ci doar voință și dorința de a face bine. Un mesaj similar a avut și psihologul Grațiela Stroie.

„Dragi părinți,

Începe perioada aceasta magică a sărbătorilor, care ne amintește mai mult ca orice altă perioadă din an de puterea dăruirii și de bucuria de a primi.

Vă invităm să vă alăturați inițiativei noastre de a transforma așteptarea la medic într-o experiență mai plăcută. Împreună putem să aducem zâmbete pe chipurile copiilor și un strop de liniște în sufletele părinților prin crearea unor spații prietenoase în sălile de așteptare ale medicilor de familie din oraș și în cea a secției de Pediatrie a Spitalului.

Cum facem asta? Fiecare dintre noi are cu siguranță acasă: cărți, jocuri, jucării sau plușuri care „au rămas mici”. Dacă ele sunt în stare bună, funcționale și pregătite să fie drăgălite de mai mulți copii, aduceți-le în locurile amenajate de la Centrul de Tineret cu sediul la Biblioteca din oraș, la oricare dintre cele două licee sau la cafeneaua Kontainer, iar noi ne asigurăm că vor ajunge acolo unde le este menit să aducă bucurie.

Printr-un gest simplu câștigăm enorm: cultivăm în inimile copiilor noștri generozitatea și recunoștința că pot oferi, și totodată ne dăruim noi nouă, pentru că știm bine că fiecare a ajuns cel puțin o dată într-una din aceste săli de așteptare.

Va mulțumim cu căldură pentru fiecare zâmbet pe care îl vom aduce împreună!”, a transmis, într-o postare care are legătură cu această campanie, Grațiela Stroie.

Decorațiuni din materiale reciclate și mobilă recondiționată

În fiecare an, Spitalul de Recuperare Cardiovasculară „Dr.Benedek Geza” din Covasna, de care aparține și secția din Întorsura Buzăului, se preocupă ca cei mici și cei mari care le sunt în îngrijire să primească un pic de bucurie în preajma sărbătorilor.

Pregătirile deja au început și aici, încă de când s-a făcut toaletarea brazilor din zona spitalului din Covasna. Crengile vor fi folosite pentru a crea decorațiuni. Tema refolosirii este aplicată și în ceea ce privește mobilierul din spital, care va fi recondiționat cu această ocazie, cu ajutorul voluntarilor. 

Managerul spitalului, Monica Sporea, ne-a spus că pe secția de Pediatrie vor fi amenajate standuri pe care vor fi așezate cărți. Acestea vor rămâne permanent acolo.

Încercăm să îi facem pe copiii internați în perioada vacanței de iarnă să nu simtă că petrec sărbătorile în spital. O să fie și ateliere, facem brad de Crăciun, o să primim colindători, pregătim pachete pentru copii de Moș Nicolae și de Moș Crăciun”, a declarat, pentru Observatorul de Covasna/CovasnaMedia.ro, Monica Sporea.

Tot aceasta ne-a spus că dorește ca proiectul să fie extins și pentru secțiile de copii de la Covasna.

„Cea mai mare fericire e să poți să ajuți pe cineva”

Și autoritățile locale se vor implica, în speranța că exemplul lor va motiva și comunitatea să facă la fel.

„Noi vom confecționa etajerele din cabinetele medicilor de familie și la spital, pe care vor fi aranjate cărți și jucării. Din experiența mea de lucru la o Casă Familială, dar și primar, spun așa: cea mai mare bucurie o are în viață un om care îl ajută pe cel de lângă el. Te bucuri când îți iei o mașină, o haină nouă, dar cea mai mare fericire e să poți să ajuți pe cineva. Eu îi sfătuiesc și îi rog pe toți care află de această campanie, să facem tot posibilul să aducem zâmbete pe fețele triste, să îi facem pe cei care nu mai au speranță să înțeleagă că nu sunt singuri, că noi suntem lângă ei”, a spus, pentru redacția noastră, primarul Raul Urdă.

Campania este susținută de Kontainer Caffe, Liceul Teoretic „Mircea Eliade”, Liceul Tehnologic „Nicolae Bălcescu”, Casa Familială din Întorsura Buzăului, Biblioteca Orășenească, Inspectoratul de Jandarmi Județean Covasna și Asociația Pensionarilor Întorsura Buzăului. Și Observatorul de Covasna - CovasnaMedia se numără în rândul partenerilor. 

„Crăciunul Împreună” nu este la prima ediție, ci este o inițiativă care în ultimii ani a adunat comunitatea din Întorsura Buzăului, în special tinerii, în jurul faptelor bune.

Așa că dacă vrei să fii parte dintr-o societate căreia îi pasă, atunci implică-te!

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.