Cuiburi ferite de electrocutare
Specialiştii Asociaţiei Ornitologice Rara Avis sunt pe ultima sută de metri în acţiunea lor de amplasare a unor suporturi pentru cuiburile de berze aflate pe stâlpii de electricitate, care să le ferească de curentare.
Până în prezent au fost amplasate peste 25 de astfel de suporturi şi cuiburi noi, unde odată întoarse acasă berzele vor putea să cuibărească în
Rara Avis amplasează cuiburi pentru berze şi le „ridică” pe cele deja existente pe stâlpii de electricitate
Specialiştii Asociaţiei Ornitologice Rara Avis sunt pe ultima sută de metri în acţiunea lor de amplasare a unor suporturi pentru cuiburile de berze aflate pe stâlpii de electricitate, care să le ferească de curentare.
Până în prezent au fost amplasate peste 25 de astfel de suporturi şi cuiburi noi, unde odată întoarse acasă berzele vor putea să cuibărească în siguranţă.
„Pe stâlpii unde de obicei sunt cuiburi punem suportul, iar în unele locuri unde oamenii au semnalat că barza ar vrea să cuibărească, punem şi cuiburi noi”, a spus preşedintele Rara Avis, Kelemen Laszlo.
Principalul motiv pentru care a fost demarată această acţiune în colaborare cu Electrica a fost acela că berzele se electrocutau acolo unde aveau cuiburile pe stâlpii de înaltă tensiune. În plus, prin amplasarea suporturilor se evită scurtcircuitele care creau probleme din punctul de vedere al alimentării cu energie.
Amplasarea cuiburilor şi a suporturilor a fost realizată şi în urma scrisorilor oamenilor, care au apelat la Rara Avis pentru a veni în ajutorul berzelor. Aceste cuiburi artificiale pot fi puse numai în perioada septembrie – martie, întrucât în restul anului berzele cuibăresc şi cresc pui.
Potrivit lui Kelemen Laszlo, în judeţ se găsesc în jur de 140 de cuiburi de berze, iar aceste păsări sunt aşteptate să se întoarcă la începutul lunii martie – aprilie. Celebra Uzonka, barza care a suferit o operaţie la cioc, în premieră mondială, şi-a luat zborul anul trecut, după ce îşi revenise din operaţie, şi nu a mai fost văzută de atunci. Odată cu sosirea primăverii este aşteptată să se întoarcă şi barza din Doboşeni, cunoscută pentru faptul că se întorcea mereu la aceeaşi dată, în 4 martie, şi ateriza pe şcoala din Doboşeni. În acest an însă, barza se pare că se va face văzută abia pe la mijlocul lunii martie.
Ana Sidon