Cu arme, cai, tancuri și fasole în Piața Libertății
Militarii covăsneni și-au sărbătorit ziua în sânul comunității
Ziua Armatei Române a fost sărbătorită, cu mare fast, vineri, în centrul municipiului Sfântu Gheorghe. Pe lângă obișnuita defilare din fiecare an, militarii au petrecut și în Piața Libertății câteva ore. Aici și-au prezentat tehnica de lucru, au stat de vorbă cu civilii și le-au servit porții zdravene de fasole cu ciolan și cârnați, pregătite în bucătăriile rulante auto (BRA).
Sute de persoane, în majoritate elevi, au profitat vineri de vremea superbă și s-au perindat fără griji printre mașinării uriașe de luptă, printre arme sau alte accesorii expuse și folosite de militarii covăsneni. Cea mai mare coadă s-a făcut în jurul unei mașinării uriașe, bucătăria rulantă auto, greu de văzut din cauza mulțimii care îi dădea roată. Nu era greu de ghicit că acolo era locul unde era servită fasolea cu ciolan și alte bunătăți culinare. Trebuie subliniat că totul s-a desfășurat în limite decente și de bun simț, mai ales că părea că porții erau destule pentru toată lumea. Câțiva pași mai încolo, zeci de copii așteptau să le vină rândul la călărie, pentru că doi dintre camarazii necuvântători ai militarilor au fost aduși la sărbătoare ca să îi bucure, cu o experiență de neuitat, pe micuți.
„E motiv de sărbătoare pentru că marcăm eliberarea ultimei palme de pământ românesc de sub ocupația hortysto-hitleristă. (...) De aceea mesajul zilei trebuie să fie „La mulți ani tuturor militarilor!”. Lucrăm într-un sistem greu, cel al apărării. Poate din perspectiva civilă pare altfel, dar realitatea nu e chiar așa”, a declarat vineri, pentru Observatorul de Covasna, comandantul Garnizoanei Sfântu Gheorghe și al Centrului Militar Județean (CMJ) Covasna, locotenent-colonelul ing. Dorin Neagu.
„Cred că nicio vorbă nu este în plus, niciun gest nu este de prisos și nicio faptă nu este prea măreață pentru a cinsti memoria celor care de-a lungul veacurilor și-au dat viața pentru ca noi să fim astăzi aici, liberi. Nu vreau să îmi imaginez cum a fi arătat noi astăzi fără jertfa Armatei Române. (...) Mă bucur să văd atâți copii aici. Este de-a dreptul impresionant, că dincolo de ce văd ei, tehnică militară, soldați trași la ață, să știe ce înseamnă cu adevărat Armata Română, pentru că în fiecare familie, dacă ne ducem cu vreo două, trei generații în urmă, nu cred să nu existe vreun erou care și-a dat viața pentru patrie”, a declarat vineri, în cadrul ceremoniei de la Grupul Statuar „Mihai Viteazul”, prefectul județului, Sebastian Cucu.
Scopul organizării de evenimente în mijlocul comunității a fost acela de a veni mai aproape de oameni și în special de tineri și, totodată, de a prezenta celor interesați oferta educațională și perspectiva unei cariere militare, ne-a mai spus comandantul CMJ.
„Am vrut să fim mai aproape de comunitate și de copii în special, pentru că ei sunt viitorul. Părerea mea este că noi, ca societate, trebuie să facem un efort să premiem excelența, să încurajăm excelența, nu mediocritatea și statul degeaba. Rolul nostru de adulți este să încurajăm copiii să facă performanță”, a punctat comandantul Centrului Militar Județean Covasna și al Garnizoanei Sfântu Gheorghe.
Acțiunile de vineri, care au cuprins și o ceremonie militară, cu defilare și discursuri, au debutat înainte de data de 25 octombrie, cu concursuri și activități culturale. Încă din 14 octombrie, au avut loc activități derulate în școli, concursul cu desene pentru copii, competiții sportive interne și interinstituționale (tenis de masă și șah) sau cu un Simpozion dedicat Zilei Armatei României ( cu prelegeri susținute de specialistul Ioan Lăcătușu, profesorul Vasile Stancu și elevi premianți la fazele județene și naționale ale olimpiadelor de istorie).
Activitatea dedicată copiilor și tinerilor care s-a bucurat de cel mai mare succes a fost concursul de desene, organizat în premieră în județul Covasna.
„Vreau să vă spun că am făcut un concurs de desen, pentru copii. Tema era „Armata prin ochii copiilor”. E primul concurs pe care îl facem, dar am avut un succes mai mare decât ne-am așteptat. Au fost înscrise aproape 90 de desene, realizate de copii de la clasa zero până la a VI-a. Regula era ca elevul să fie înmatriculat în școlile din județul Covasna și am primit lucrări și din Sfântu Gheorghe și din alte localități din județ. Impactul a fost mai mare decât ne așteptam și a trebuit să ne organizăm să pregătim și niște premii. Acestea s-au făcut exclusiv prin contribuția cadrelor, adică donații. (...) Trebuie să facem cumva să mai organizăm astfel de evenimente, că am văzut că a avut succes la copii”, ne-a mai spus comandantul CMJ Covasna.
În 25 octombrie s-a marcat și împlinirea a 75 de ani de la eliberarea teritoriului României de sub ocupaţie hortysto-fascistă, în urma Bătăliei de la Carei. Sărbătoarea de Ziua Armatei a fost instituită prin decretul nr. 381 din 1 octombrie 1959.