ACTUALITATE 23 iulie 2017

Criza lemnului de foc la Întorsura Buzăului

de Iulia Drăghici - Taraș | 14310 vizualizări

„Polul frigului din România” se confruntă cu o criză majoră în ceea ce privește achiziționarea lemnului de foc

Realizarea unui stoc de lemne de foc pentru perioada iernii este o adevărată provocare pe care mulți proprietari de gospodării din zona Buzaielor o au de înfruntat, mai cu seamă dacă nu au ei înșiși în proprietate loturi de pădure. Nu doar că prețul aproape că s-a dublat faţă de anul trecut, dar nici măcar la costul actual, de circa 200 de lei pe metru ster, oamenii nu găsesc de unde să-și cumpere lemnele de care au nevoie pentru la iarnă, cu toate că pădurile înconjoară zona cât vezi cu ochii.

Gândul că ar putea ajunge în pragul iernii fără un stoc de lemne care să îi ajute să depășească perioadele de frig și ger îi îngrozește pe unii proprietari de gospodării din zona Întorsurii Buzăului. Cu toate că specialiștii și autoritățile locale spun că această criză este una națională, nicidecum locală, locuitorii orașului cunoscut drept „polul frigului din România” nu sunt „încălziți” de explicații și se tem tot mai mult cu fiecare zi ce trece că îi prinde iarna nepregătiți.

„Suntem dezamăgiți că prețul lemnelor a crescut foarte mult, având în vedere că avem aici, lângă noi, păduri, dar ce e și mai rău e că nici măcar nu avem de unde cumpăra. Din câte am discutat și cu vecinii și cunoscuții mei e o stare de nemulțumire generală. Nu mai știm ce să facem. E cea mai friguroasă zonă din țară. E clar că nu putem compara Întorsura Buzăului, numită și „Mica Siberie”, cu zonele din sud unde iarna e mai cald, dar văd că nimeni nu ține cont de asta. Pe mine nu mă deranjează că marile firme își iau lemnele de aici, că e dreptul lor până la urmă, dar autoritățile locale și cele centrale ar trebui să ia măsuri și să țină cont în primul rând de nevoile populației. Am discutat cu niște cunoscuți și ne-am gândit chiar la un protest de n-a mai văzut așa ceva Întorsura Buzăului. Nici nu mai știm ce să facem”, ne-a spus un întorsurean.

Peste 1.000 de cereri la Primărie

Cota lemnelor de foc, de 4.000 de metri cubi pe care Primăria o poate oferi cetățenilor la un preț decent, de circa 108 lei pe metru ster, s-a epuizat încă din martie, dar cererile vin în continuare în condițiile în care norma pentru asigurarea gospodăriilor din Întorsura Buzăului trebuie să fie de 20.000 de metri cubi, potrivit Ocolului Silvic „Buzăul Ardelean”.

„Primăria are o cotă care s-a epuizat din martie. Efectiv nu mai avem. Sunt oameni care au plătit deja lemnele și așteaptă să le livrăm, dar cereri se fac în continuare. (...) Primăria lucrează după un amenajament silvic, iar în fiecare an se stabilesc cotele și cantitățile de masă lemnoasă ce se scot la vânzare și se pot exploata. Ceea ce avem noi ca primărie ca lemn de lucru și lemn de foc sunt în jur de 10.000 de metri cubi anual. Din această cantitate 4.000 sunt lemne de foc, iar restul se vând la licitație societăților atestate”, ne-a declarat viceprimarul din Întorsura Buzăului, Ștefan Platon.

La Întorsura Buzăului, mai grav decât în localitățile vecine

Tot datele oficiale oferite de Ocolul Silvic arată și că problema lemnelor de foc este mai accentuată la Întorsura Buzăului decât la Barcani, Sita Buzăului sau Dobârlău.

Din partea orașului s-a înregistrat cel mai mare număr de cereri, 1.050. Fiecare cerere aprobată poate oferi câte 5 metri cubi de lemne. Din explicațiile date de șeful ocolului silvic, inginerul Cătălin Morar, înțelegem că față de Sita Buzăului, Barcani sau Dobârlău, raportul cererilor este net mai mare din partea gospodăriilor din Întorsura Buzăului din două motive: numărul mare de gospodării raportat la suprafața de pădure, dar și numărul mai mic de proprietari de păduri față de celelalte zone menționate.

„Noi am pus la dispoziție deja 10.000 de metri cubi, la fel ca în fiecare an de până acum. În plus, acum avem alte parchete care sunt scoase la licitație pentru exploatare”, ne-a mai spus șeful Ocolului Silvic „Buzăul Ardelean”, inginerul Cătălin Morar.

Prețurile și stocurile, date peste cap de marile fabrici de prelucrare a lemnului

Specialiștii Ocolului Silvic și autoritățile locale știu despre problemă, însă nu pot face mare lucru pentru a-i sprijini în acest sens pe oameni, spunând că nu pot obliga firmele din domeniu să vândă lemnele cetățenilor, în condițiile în care marile firme de prelucrare a lemnului din județele Covasna și Brașov au putere financiară mult mai mare în achiziționarea lemnelor de foc decât omul de rând. Mai mult decât atât, firmele de exploatare a lemnului din zonă și-au făcut piață de desfacere mai profitabilă în zonele din sudul țării, unde păduri sunt foarte puține, iar prețul general este mult mai crescut decât aici.

„E o problemă reală, dar la nivel național. Au intrat pe piață firmele care prelucrează industrial lemnul de foc, producând plăci aglomerate sau cum se numesc ele. Nu poți să intri în competiție când se valorifică așa lemnul față de energia termică. În consecință, trebuie să acceptăm faptul că prețul lemnului de foc crește de la 70 de lei, cât a fost anul trecut, undeva la de trei, patru ori în acest an, ceea ce e foarte mult. Și nici nu mai găsim, cantitativ”, spune și primarul din Întorsura Buzăului, Leca Băncilă.

„Lemnul de pe piață, de la firmele particulare, nu mai ajunge să fie cumpărat de locuitori. Mai mult de jumătate din nevoia locală era cumpărată de localnici de la acestea, care cumpărau la rândul lor lemnul pe picior de la diverse categorii de proprietari. (...) În anii trecuți, undeva la 10.000 de metri cubi erau asigurați de Ocolul Silvic. Acum, nevoia e de 20.000 de metri cubi pentru că firmele vând lemnul de foc spre marile companii de prelucrare a lemnului din zonă, nu mai vând pe plan local la populație. (...) Înainte achiziționau doar lemne de lucru de la comercianții locali, acum se pare că au nevoie și de lemn de foc. Mai mult decât atât, au ridicat și prețul. Dar cu toate că și cetățenii ar oferi mai mult, având contracte, firmele nu mai fac excepții să vândă și la persoanele fizice”, a spus și șeful Ocolului Silvic „Buzăul Ardelean”.

O soluție din partea autorităților locale: 5 metri steri pentru fiecare gospodărie, nu pentru fiecare persoană

Cu toate că deja socotelile sunt încheiate din acest punct de vedere pentru anul în curs, Primăria Întorsura Buzăului ia în considerare schimbarea regulilor de acordare a lemnelor de foc, începând de anul viitor.

„Anul acesta, dacă erau trei, patru membri în familie, se depuneau cereri pentru fiecare și obțineau câte cinci metri pentru fiecare. De anul viitor, fiecare gospodărie va primi câte cinci metri cubi, indiferent de situație. Altfel nu avem cum să ajutăm pe fiecare. Așa, cât de puțin, fiecare gospodărie va prinde lemne de la Primărie, la un preț mai avantajos. De asemenea, vom lucra și mai mult la preț. Față de ce vând societățile comerciale, noi vindem la jumătate de preț”, a declarat viceprimarul Ștefan Platon, care a oferit și o soluție „de criză” pe care el însuși o va adopta anul acesta, respectiv economisirea.

„Cred că lumea s-a obișnuit și să consume multe lemne, câte 20-30 de metri steri pe iarnă. Și eu făceam așa, dar de data aceasta, planul s-a schimbat. Nu o să mai fac focul în toată casa pentru că nu am de unde să mai consum atâtea lemne. M-aș bucura dacă și alții s-ar gândi la fel pentru că trebuie să facem economie pentru că efectiv nu mai e de unde”, a spus acesta.

O altă soluție: proprietarii ar putea insista pe tăieri

De cealaltă parte, de la șeful Ocolului Silvic aflăm că există și proprietari de păduri care și-ar putea satisface liniștiți nevoile din lotul propriu prin faptul că pot obține avize de exploatare, dar care preferă să solicite lemne de foc de la Primărie sau direct de la Ocol.

„Anii trecuți am constatat o tendință a proprietarilor de a conserva pădurile. Aceștia nu au pus în valoare posibilitatea de recoltă, așa că în pădurile particulare s-ar putea insista mai mult. (...) Dar noi nu îi putem obliga. Sunt suprafețe unde proprietarii pot scoate până la 100 de metri cubi la hectar. Dacă pădurea are o vârstă anume, se pot începe tăierile. (...) Sunt destul de multe astfel de cazuri. (...) Ceea ce am putut noi face a fost să îi punem în așteptare pe acei proprietari de păduri care au depus cereri și care aveau și posibilitate de tăiere. Le-am transmis printr-un document scris că vor beneficia de cumpărarea lemnului de foc doar în cazul în care vor fi onorate celelalte cereri și vom avea stoc și pentru ei, în calitate de proprietari de pădure cu posibilitate de recoltă”, a explicat Cătălin Morar.

A fost respins un amendament la Codul Silvic care ar fi putut rezolva o parte din problemă

Problematica lemnului de foc a fost prezentată și în Parlament de senatorul de Covasna Gheorghe Baciu, originar din Întorsura Buzăului, în speranța unei modificări în Codul Silvic care ar mai putea detensiona criza, însă amendamentul a fost respins de putere.

„A ajuns ca metrul ster de lemn în partea de sud a țării să coste la 500 de lei, iar la Întorsura Buzăului 200 de lei, ceea ce e mult. Am depus un amendament la Codul Silvic prin care s-a cerut să fie sistată orice livrare de lemn de foc la export pentru țările non-euro. Nici măcar nu am solicitat să fie vorba despre țările din UE. Totuși, amendamentul a fost respins de majoritate. La discuțiile de fond am luat cuvântul în Senat și am explicat câteva situații prin care trec consumatorii de lemn de foc. Pe lângă faptul că lemnul nu se mai găsește, prețul a și crescut, s-a dublat sau triplat față de anii trecuți. (...) E un mare păcat că nu a trecut acel amendament. (...) Nu știu ce se va face. Suntem într-o mare încurcătură. Nu văd cum se poate rezolva această problemă”, a spus senatorul de Covasna.

Acesta a mai precizat că există localități unde primarii au venit cu rezolvări ceva mai „hotărâte” pentru a rezolva problema în avantajul cetățenilor. „Am văzut niște rezolvări foarte hotărâte ale unor primari din țară. Pur și simplu au interzis ca lemnul de foc să mai iasă din teritoriul localității până când nu este satisfăcută cererea populației”, a mai spus senatorul Gheorghe Baciu.

După tăierile masive și ilegale, după apariția firmelor internaționale de prelucrare a lemnului, acum apare și criza lemnelor de foc. Faptul că pădurea  este o resursă epuizabilă ar trebui, poate, să dea și mai mult de gândit autorităților locale și centrale, dar și cetățenilor. Pe termen lung, soluția sistemelor de încălzire cu energie regenerabilă ar putea fi o rezolvare viabilă pentru toată lumea, asta în condițiile în care programele vor fi subvenționate mai „energic”. Până atunci, provocarea de a achiziționa lemne de foc merge înainte.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Adi, 24 iulie 2017
E foarte bine ce au facut unii primari, din pacate foarte putini, de a deservi mai intii populatia. E absolut normal si firesc, dar pe stimabilii nostri politicieni, minjiti pina peste cap cu toate citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.