Criza a triplat numărul furturilor din maşini
În judeţul Covasna, anul trecut au fost înregistrate 48 de furturi din autoturisme, cu 31 mai multe decât în 2008
Potrivit statisticilor întocmite la nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Covasna, anul trecut au fost înregistrate 48 de furturi din autoturisme, cu 31 mai multe decât în anul 2008. Cele mai multe spargeri, 40 dintre ele, s-au petrecut în mediul urban – majoritatea în Sfântu Gheorghe şi Târgu Secuiesc. În general, hoţii s-au folosit de chei potrivite pentru a intra în maşini. Acolo unde nu au reuşit cu această metodă, nu s-au lăsat păgubaşi şi au spart geamurile laterale. Dar asta doar la maşinile mai performante, în care proprietarii au lăsat la vedere obiecte de valoare care i-au tentat, cum ar fi detectoare radar, GPS-uri, genţi sau borsete. Mai există o categorie de păgubiţi: cei care şi-au lăsat portierele de la maşină neasigurate. Aşa că spărgătorii nu au putut decât să le mulţumească pentru „sprijinul” acordat.
Poliţiştii au dat repede de urmele hoţilor
Cele mai multe maşini, 25 la număr, au fost sparte de patru tineri din Sfântu Gheorghe, cu vârste cuprinse între 18 şi 20 de ani. Doi dintre ei au fost prinşi în flagrant, în luna noiembrie, în timp ce furau din două maşini parcate în cartierul Simeria, din municipiul reşedinţă de judeţ. Poliţiştii au stabilit că toate furturile au fost săvârşite pe parcursul a două luni. Valoarea bunurilor sustrase de cei patru se ridică la circa 20.000 de lei. Ei au furat tot le-a picat în mână: de la truse de scule, piese auto, capace de roţi, proiectoare de ceaţă, huse de scaune şi până la detectoare radar, aparate GPS, amplificatoare de sunet, radio-cd-uri, boxe auto sau modulatoare FM cu memorii flash.
O altă reţea de spărgători de maşini a fost destructurată de poliţiştii din Târgu Secuiesc, în luna decembrie. Din ea făceau parte nu mai puţin de 8 tineri, cu vârste cuprinse între 16 şi 21 de ani, toţi din Zăbala.
În cursul anului 2009, în Târgu Secuiesc şi în comuna Oituz, ei au spart nu mai puţin de 17 maşini – prejudiciind proprietarii cu circa 9.000 de lei. Doi dintre ei nu s-au limitat la atât. Au plusat şi au furat şi o autoutilitară. După ce au vopsit-o în altă culoare şi au schimbat seria de şasiu, au falsificat documentele acesteia şi au vândut-o unei firme de dezmembrări auto din judeţul Maramureş.
Un alt tânăr din municipiul reşedinţă de judeţ a fost prins de poliţiştii din Sfântu Gheorghe după o urmărire ca-n filme. Pentru că într-o noapte conducea prin oraş un autoturism fără plăcuţe de înmatriculare şi a refuzat să oprească la semnalul oamenilor legii, aceştia din urmă au început urmărirea lui. Au reuşit să-i blocheze maşina la intrarea în localitatea Ilieni, iar atunci au înţeles de ce a fugit. Avea portbagajul plin cu obiecte furate: de la acumulatori auto şi până la undiţe şi ochelari de soare. Toate bunurile le furase din câteva maşini parcate prin Sfântu Gheorghe.
Sfaturi împotriva hoţilor
Chiar dacă plecaţi doar pentru puţin timp din maşină, încuiaţi portierele. Timpul de acţiune al unui hoţ nu depăşeşte, în unele cazuri, mai mult de trei minute. Parcaţi autoturismul în locuri special amenajate, iluminate pe timpul nopţii. Nu lăsaţi la vedere bunuri de valoare, cum ar fi telefoane mobile, aparate de fotografiat, casetofoane auto, detectoare radar, GPS-uri sau genţi.
Parcaţi maşina cu faţa la stradă, astfel încât hoţii să poată fi văzuţi. Închideţi complet toate geamurile. Un singur geam lăsat uşor întredeschis poate fi foarte uşor deschis de hoţi. Nu lăsaţi în maşină actele de identitate, permisul de conducere, actele de înmatriculare ale maşinii, cărţi de credit, ordine de plată. Dacă dispuneţi de bani, vă sfătuim să vă montaţi un sistem de alarmă eficient.
Dacă v-au dispărut bunuri din maşină, nu umblaţi în interior până la venirea poliţiştilor. O urmă lăsată în interior ar putea duce la identificarea hoţului.
Dumitru Ungureanu - Biroul de presă al IPJ Covasna