Creşterea tarifelor TEGA a fost aprobată, după ce fusese respinsă în decembrie
În noiembrie 2015, societatea de salubrizare a orașului, TEGA, anunța mărirea tarifelor pentru serviciile practicate. Astfel, în ultima ședință susținută de Consiliul Local Sfântu Gheorghe în anul 2015, directorul general al TEGA, Tóth-Birtan Csaba, a argumentat nevoia de majorare a respectivelor tarife insistând pe nevoia de a transporta gunoiul la Brașov, ceea ce presupune costuri mari pentru societate.
Solicitarea înaintată în decembrie de către conducerea TEGA nu a fost însă aprobată de Consiliul Local, dat fiind faptul că nu a întrunit două treimi din numărul consilierilor prezenți. „În ședința din 29.12.2015 s-a discutat punctul 10, unde directorul TEGA a motivat scumpirea prin faptul că acum gunoiul se transportă la Brașov. Au fost 12 voturi pentru, cinci abțineri, între care trei consilieri români, și un vot împotrivă, al meu. Fiind vorba de un proiect de buget, erau necesare 14 voturi pentru, care nu s-au întrunit”, a explicat consilierul Corina Bote (PNL).
Subiectul a fost însă reintrodus pe Ordinea de zi a ședinței Consiliului Local de vineri, 8 ianuarie 2016. De data aceasta, în sală a fost prezent un număr mai mare de consilieri, iar solicitarea TEGA a trecut de Consiliul Local. „La ședința de azi, au reluat proiectul, punctul D1. M-am uitat la ce diferențe sunt între cele două proiecte și am observat că au modificat prețul de la 8,25 lei, cât ceruseră inițial, la 8 lei. În mod normal, pentru a reintroduce în discuție o solicitare respinsă este nevoie de anumite modificări în textul solicitării respective. În orice caz, proiectul a fost suspus direct la vot fără a mai fi dezbătut”, mai spus consilierul PNL Corina Bote.
În cadrul ședinței de vineri, când s-a aprobat majorarea tarifelor TEGA, s-a precizat într-adevăr că, dată fiind prezentarea detaliată făcută de directorul general al TEGA în ședința din 29 decembrie, este inutilă revenirea pe subiect și se poate trece direct la vot. Astfel, proiectul a primit aprobare în urma a 17 voturi pentru, a unui vot exprimat împotrivă și două abțineri.
În privința reintroducerii proiectului pe ordinea de zi după ce a fost respins o dată de Consiliul Local, viceprimarul Tischler Ferenc a precizat că totul a fost făcut în conformitate cu litera legii. „Inițiatorul are dreptul să pună pe Ordinea de zi o propunere ori de câte ori dorește. După începerea ședinței s-a votat această propunere să fie pusă pe Ordinea de zi, iar Consiliul Local a votat ca aceasta să fie acceptată ca să intre în discuție și apoi a fost aprobată”, a spus viceprimarul.