ACTUALITATE 24 august 2021

Creștere îngrijorătoare a cazurilor de înfundare a stațiilor de pompare a apei uzate din județul Covasna

de Iulia Drăghici - Taraș | 1799 vizualizări

Gospodărie Comunală face apel la cetățeni să respecte regulile de folosire a canalizării 

În ultima perioadă, în județul Covasna s-a înregistrat o creștere îngrijorătoare a cazurilor de înfundare a stațiilor de pompare a apei uzate, atrage atenția Operatorul Regional Gospodărie Comunală. Cauza este dată de folosirea necorespunzătoare a rețelei de canalizare, prin faptul că se aruncă, în general prin WC, scutece, cârpe și alte materiale, chiar și de construcții, care provoacă stricăciuni pentru că nu pot trece prin procesul de filtrare. 

Directorul Gospodărie Comunală a dat în acest context exemplul comunei Ozun, unde într-o lună au fost înregistrate câte 4 sau 5 astfel de intervenții zilnic, adică peste 90 într-o lună. 

Încerc să mai atrag atenția consumatorilor noștri încă o dată, prin toate mijloacele, în ceea ce privește rețelele de canalizare și mai concret ce anume ar trebui să ajungă și nu ar trebui să ajungă aici. În ultima perioadă parcă este o creștere peste tot a cazurilor de înfundare a unor stații de pompare apă uzată din cauză că ajung tot felul de materiale gen: scutece, cârpe, resturi de material de construcție sau medicamente. Am găsit la un moment dat, într-un cămin, un sac întreg de portocale. Cum o fi ajuns acolo, nu știm. În majoritatea cazurilor, (n.red. materialele ajung) prin WC-uri, dar în anumite situații, când e vorba de materiale de o anumită dimensiune, care nu pot să treacă pe o conductă de 100 sau de 120, atunci ne duce cu gândul că cineva le-a introdus prin cămin sau alte părți. Am avut o situație ieșită din comun în cursul lunii iulie, în comuna Ozun, mai concret în localitățile Ozun și Sântionlunca. Am avut 92 de intervenții, ceea ce s-ar traduce în 4, 5 intervenții pe zi, din cauza faptului că stațiile de pompare apă erau înfundate, trebuiau curățate – trebuie scoasă apa uzată, trimitem vidanja, trimitem oamenii, deci e cu foarte multă energie, timp și bani”, a declarat Kozsokár Attila recent, într-o conferință de presă. 

Acesta a punctat și că există firme specializate, de salubritate, care au sarcina să preia aceste tipuri de gunoaie și a făcut încă o dată apel la înțelegere din partea cetățenilor. 

„Sunt costuri enorme cu aceste curățări și mentenanță. De foarte multe ori trebuie să schimbăm pompele, pentru că se strică. Sunt probleme enorme și vrem să mai atragem încă o dată atenția consumatorilor să respecte efectiv destinația conductelor de canalizare și să conștientizeze că există și pubele și firme de salubritate care au ca activitate să strângă deșeurile care nu ar trebui să ajungă la noi, în conducta de canalizare”, a mai spus Kozsokár Attila. 

Pe lângă costurile ridicate pe care societatea le suportă pentru repararea stricăciunilor, utilizarea incorectă a sistemului poate provoca disconfort consumatorilor prin degajarea de mirosuri neplăcute, refularea apei pe străzi sau poluarea mediului, mai transmite Gospodărie Comunală. 

Sursa foto: Facebook/ Közüzemek Rt - Gospodărie Comunală SA. 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.